Jimmy the Bucket: Čovek sa vrelinom u grudima

screenshot

Potenciran kao “rak rana svlačionice” Jimmy Butler je promijenio tri ekipe u posljednje četiri godine. Iz Bullsa je otišao u Wolvse, zatim u Sixerse. Niti u jednoj ekipi se nije najbolje snašao. Sa sve tri ekipe rastao se u ne baš najboljim odnosima. Bullsi su imali nekoliko sezona da oko njega sklope konkurentnu ekipu, ali nisu uspjeli. Dobro je počeo u Wolvesima, no kako je vrijeme odmicalo njihov odnos je zahlađivao. Otišao je iz hladne Minnesote posvađan sa trenerom, GM-om i mladim zvijezdama KAT-om i Wigginsom. Nakon toga Philla koja je pucala jako visoko. Dijelio ih je samo jedan Leonardov šut od ulaska u konferencijsko Finale. Nesretni završetak playoffa i Butler je opet bio u potrazi za novom ekipom. Nakon svega stiže u Miami. I tamo je već drugu godinu, prvu ih je vodio do velikog Finala, u drugoj je došlo do zamora materijala i traženja prave igre. U trećoj i svim narednim, jer Jimmy je produžio ugovor sa timom, očekuju se čuda.

Roseov nasljednik

Najveća zvijezda koja je igrala u Bullsima nakon Jordanove ere definitivno je Derrick Rose. Ipak, najmlađi MVP u povijesti Lige nije imao sreće sa zdravljem i njegova karijera u Bullsima došlo je to prijevremenog kraja. Jimmy Butler bio je projiciran kao njegov nasljednik. Bullsi su nekoliko sezona pokušavali sklopiti ekipu oko Jimmya, a nakon pokušaja s veteranima Wadeom i Rondom, Jimmyu je bilo dosta.

Zatražio je trade nakon ispadanja u prvom krugu playoffa, gdje su zapravo i ugodno iznenadila s obzirom kakva im je bila sezona. Butleru su u pomoć doveli veterane Dwyanea Wadea koji je tada imao 35 godina i Rajona Ronda. Na prvi pogled totalno nekompatibilna trojka. Tako su i izgledali u regularnoj sezoni. Bullsi su ipak uz dosta mučenja izborili playoff s osmog mjesta.

Tokom sezone varničilo je posebno van terena, a u sukob su ulazili i trener i igrači. Perjanica tima je bio Jimmy Butler – odigrao je 76 mečeva, igrao je 37 minuta u proseku, a beležio je 23.9 poena, 6.2 skoka i 5.5 asistencije. Wade je sa 18.3 poena drugi igrač tima, ali je propustio veći deo završnog dela sezone zbog povrede lakta. No, vratio se u završnici i predstavljao je skriveni adut Bullsa u play offu. Jimmy se već tada profilirao u zvijezdu. Njegov hero ball u poslednjim minutama je dosta puta izvukao Bullse te godine. Pokazao je da je jedan od najboljih clutch igrača lige.

Playoff je sjajno počeo, imali su 2-0 protiv prvoplasiranih Kelta. Ali povreda Rajona Ronda totalno ih je izbacila iz takta i nanizali su četiri poraza, što je značilo kraj playoffa za njih.

Mekana Minnesota

Jimmy je tražio trade iz vjetrovitog Chicaga, a stigao je u hladnu Minnesotu. Početak je bio obećavajuć. Wolvesi do tada imali crni niz od 13 sezona zaredom kako nisu bili u playoffu, no imali su vrlo dobre mlade igrače i činilo se kako bolji dani dolaze za njih. Tako je stigao i dan drafta, tada je tek počelo radovanje navijača Wolvesa. Tradeali su povređenog Lavinea i doveli legitimnog Allstar igrača i vođu, Jimmy Butlera. Bivši bek Bullsa je sezonu prije nosio ekipu na svojim ramenima, a ovo mu je odgovaralo jer se isprva činilo kako će dio tereta preuzeti Towns i Wiggins. No, u stvarnosti je bilo malo drugačije.

Playoff je ipak izboren, a Jimmy je bio glavni igrač Wolvesa. Ipak, bilo je dosta trzavica tijekom sezone, posebno na relaciji Butler – mlade zvijezde Wolvesa. Koncem sezone svi su bili razočarani. Najviše možda Jimmy Butler. Očekivao je u novom klubu da neće morati raditi sve sam kako je bilo u Bullsima. Mlade snage Wiggins i Towns su trebali preuzeti palicu, no Butler je opet morao sve sam. Na kraju sezone je izrazio nezadovoljstvo, najviše mladim snagama ove ekipe, indirektno upirući prst u Townsa i Wigginsa. Kritizirao je njihovu radnu etiku, te im zamjerio nezalaganje na parketu i izvan njega.

Sve je ipak bilo na nivou spekulacije dok Thibs nije odlučio napraviti trening utakmicu u toku predsezone. Butler je sam odabrao ekipu, sve rezerve, odnosno praktički igrače koji će ove sezone jako malo vidjeti terena u pravim utakmicama. Tijekom cijele utakmice provocirao je suigrače, Thibsa i GM-a Scotta Perrya.

Vikao je na Towns i Wigginsa mlade zvijezde Wolvesa koje je već prije kritizirao. U jednom trenutku KAT je primio loptu na low postu protiv Butlera koji je počeo vikati “On ne može ništa protiv mene.” na to je KAT samo dalje proslijedio loptu. Provocirao je i Wigginsa, a mlade zvijezde nisu imale nikakvu reakciju. Na kraju samo je pogledao Thibsa i Perrya i jasno i glasno rekao -“Vi ne možete ništa bez mene.” te odšetao iz dvorane.

Ne trebamo ni naglastiti da je Butlerova ekipa na kraju uzela pobjedu…

Završetak Procesa

Mjesta za Jimmya u Minnesoti više nije bilo i njegov novi dom su bili Sixersi.

Sezona puna preokreta je iza Sixersa. Proces je evoluirao. Elton Brand je procijenio kako je napokon vrijeme da krenu na sve ili ništa. Prestali su misliti samo na budućnost, te su se okrenuli sadašnjosti. Doveden je prvo Jimmy Butler, a nakon toga pojačali su se i Tobiasom Harrisom te tako sklopili najbolju startnu petorku u Ligi. Korak naprijed nažalost nisu napravili. Sezona Philadelphia Sixersa ne može se nazvati neuspješnom. Stigli su do Polufinala Istoka, a izbačeni su od kasnijih finalista Raptorsa. Pružili su izuzetan otpor, a na kraju ih je srušio Leonard šutom sa sirenom u sedmoj utakmici. Utavorili su se kako ponajbolja ekipa Istoka, ostavili su Harrisa, odradili vrlo dobar draft.

Kako je sezona odmicala Butler se polako počeo privikavati na igru u novoj ekipi. Sprijateljio se sa Simmonsom, no Embiid na početku nije uživao u novoj akviziciji svoje ekipe. Joel Embiid je bio neprikosnovena prva zvijezda ekipe. Novi veliki centar, MVP kandidat, ali dolaskom Butlera je malo pao u sjenu. I to mu je već zasmetalo… -“Najviše me je zasmetalo kako me koriste u napadu. Koriste me kao stretch opciju, stretch peticu, iako ove sezone šutiram samo 28% za tri poena. To je počelo nakon tradea. Nisam u dobrom ritmu, uopće ne dobija loptu dolje na postu.”- požalio se Embiid

Ubrzo Embiid je počeo dobivati više lopti, a na početku je Jimmy bio miran. No, nakon dolaska i Harrisa iz Clippersa, Butler više nije bio zadovoljan. Iako su Sixersi demantirali, Butler se izgleda opasno sukobio s Bretom Brownom. Problem je bio u načinu na koji Brown koristi Butlera u napadu. Prošlo je i to, no jednostavno Butler se jako teško uklapao u ovu ekipu. On da bi bio koristan treba loptu, navikao je potezati duge dvojke preko čovjeka u Bullsima i Wolvesima, što nikako ne odgovara stilu igre koji gaje Sixersi. Na kraju jest završio kao drugi strijelac ekipe, no nekako se znalo da će sezonu nakon biti u drugom dresu.

Jimmy nije kriv!

Inzistirao je na dolasku u Miami pretprošlo ljeto. Što je tražio to je i dobio. Ta ekipa Heata je već prošle sezone bila solidna. Falio im je jedan superstar kako bi mogli konkurirati za nekakav ozbiljniji rezultat. Jimmy nije smatran za “taj red” superstarova, no u ovoj ekipi on to jest. Idealno se uklopio u ratničku košarku Heata. U obrani sjajan, a u napadu povuče kada treba. Izvukao je nekoliko playoff utakmica ove sezone za Heat, a njegove igre u Finalu su jedna posebna priča.

Finale puno problema za Heat. Ostali su bez Dragića i Adebaya već u prvoj utakmici. Našli su se u pomalo zabrinjavajućem 0-2 zaostatku. Tada se Butler ukazao prvi puta.

Miami je u trećoj utakmici finalne serije uspeo da savlada Lakerse sa 115 – 104 i smanji prednost tima iz LA u finalnoj seriji na 2-1.Odlučilo je neverovatno veče Jimmy Butlera koji je imao triple double – 40 poena, 11 skokova i 13 asistencija:

Bio je ovo inat koji je Butler pokazao i neka vrsta osvete Lebronu. U trenutku kada su Lakersi smanjili početno vodstvo Miamija, Lebron se okrenuo prema Butleru i rekao mu ‘You’re in trouble’. Jimmy je to zapamtio i za svojih 45 minuta na parketu postigao 40 poena. A nije ostao dužan Lebronu. Kada je u zadnjoj četvrtini postalo jasno da će Heat uzeti ovu utakmicu, on se okrenuo prema Lebronu i poručio mu ‘You’re in trouble’.

Lakersi dobijaju sljedeću i imaju meč loptu u svojim rukama. Sve je bilo spremno. Lebron i AD su bili fokusirani, crni Mamba dresovi su bili spremni. Opet, ukazao se Jimmy. Junačkom predstavamo u kojoj je prednjačio Jimmy Butler, Heat je uspio pobijediti Lakerse 111-108 i izborili su šestu utakmicu! Kako i doliči sudbonosnoj utakmici Finala, bilo je napeto od samog početka, a Jimmy Butler je opet bio maestralan.

Jimmy je odigrao gotovo cijeli meč, presjedio je samo 40-ak sekundi i ubilježio je još jedan triple double učinak. Dao je sve u ovoj utakmici, što se vidjelo i nekih 40-ak sekundi prije kraja utakmice kada je nakon izborenih bacanja jedva hvatao zrak. Izdržao je i isplatilo se.

Nažalost, zamor materijala se osetio i Heat je pao u velikom Finalu i Lakersi su osvojili ‘balon’ i svoju 17-tu titulu.

Sa velikim ambicijama dočekali su novu sezonu, ali su se se zaustavili na petom mestu Konferenciji, a aktuelni šampioni Bucki su ih počistili u prvom krugu play offa. Butler je imao odličnu regularnu sezonu iza sebe – 21. poen, 7.1 asistencija, 6.9 skokova i 2.1 ukradena lopta. Jimmy je gladan trofeja, ovo leto stigao mu je šampion – Kyle Lowry iz Toronta – ostao je gro ekipe Adebayo, Herro, Robinson, Oladipo… Sa njima Miami ima velike planove. A gde ima vreline, ima i trofeja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*