Recap sezone: Chicago Bulls

USA Today

Puno se očekivalo u ‘vetrovitom gradu’ od ove sezone. Činilo se da su se kockice posložile – sačuvan je kostur tima sa Jimmy Butlerom kao stožernim igračem franšize, dovedeni su Rajon Rondo na poziciju playa i Dwyane Wade kao ultimativni igrač, obojica sa pedigreom šampiona. Krenulo se dobro, došlo se do 3 – 0, a nakon toga usledio je postepeni raspad sistema, i grčevita borba za poziciju koja vodi u play off kako bi se delimično sačuvao obraz na kraju sezone.

Bila je ovo prva sezona bez bivšeg MVP-a (2011) i rookia godine (2009) Derricka Rosa, koji je trejdan u Knickse. U Bullse je stigao i Dwyane Wade, u svoj rodni grad stigao je iz Heata kao trostruki šampion, u razmeni sa Bucksima stigao je i Michael Carter- Williams, a u drugom pravcu je otišao Tony Snell. Iz Kinga je stigao play Rajon Rondo. Nazirala se nova velika trojka, i novi vetrovi i Chicago gradu.

Ali Bullsi su završili sa polovičnim učinkom, od 41 pobede i 41 poraza, u poslednji moment su uhvatili voz za play off, gde su se susreli sa Celticisima. Iako je sve krenulo malo neočekivano (2-0 za Bullse, obe pobede u gostima, uz fenomenalne partije Ronda), nakon odustva prvog playa sve je palo u vodu i Boston je sa 4-2 otišao dalje.

Kako su igrali…

Kako su igrali, dobro su prošli. Čini se da Hoeberg nije uspeo posložiti ovoliko jakih imena u skladnu ekipu, koja igra sa dosta hemija. Tokom sezone varničilo je posebno van terena, a u sukon su ulazili i trener i igrači. Perjanica tima je Jimmy Butler koji je ove sezone izrastao u pravog lidera – odigrao je 76 mečeva, igrao je 37 minuta u proseku, a beležio je 23.9 poena, 6.2 skoka i 5.5 asistencije. Wade je sa 18.3 poena drugi igrač tima, ali je propustio veći deo završnog dela sezone zbog povrede lakta. No, vratio se u završnici i predstavljao je skriveni adut Bullsa u play offu.

Misterija je pred play off bio Rajon Rondo koji je tokom regularnog dela timu pravio više problema nego donosio koristi a njegovi proseci – 7.8 poena, 6.7 asistencija, i 5.1 skok daleko su od onoga šta se od njega očekivalo.

Rondo razočaran Wadeom i Butlerom

Adut Bullsa mogao je biti i probuđeni Mirotić koji je regularni deo sezone završio u velikom stilu, igrački i šuterski, zauzevši mesto u prvoj postavi. Uz njega na poziciji četvorke, Bullsi su neuporedivo bili jači od Celticsa na centarskim pozicijama. Iako nemaju vrhunske igrače, Robin Lopez (10.4 p, 6.4, 1.4 blokade) bio je najstadardniji igrač sa 81 utakmicom (38 min u proseku), a tu je bio i novopridošli Joeffrey Lauvergne koji je stigao iz OKC-a, ali igra svega 12 minuta (4.5 poena, 3.4 skoka).

Play off upside down!

I u prvom kolu play offa Bullsi su krenuli na Boston. Sve je najavljivalo neizvestan meč. Svaki od dva tima imao je svojih prednosti, i svojih mana, i ne bi bilo iznenađenje da prođu jedan ili drugi tim. U toku sezone Celticsi i Bullsi sastajali su se četiri puta, i svako je pobedio po 2 puta. Sa tim da je jedna pobeda Bullsa (104 – 103) od 16. februara bila tesna, dok su u poslednjem ogledu regularnog dela Celticsi 12. marta bili ubedljivi (100 – 80). Da će duel biti neizvestan pokazale su i ove važne stvari. Još od sezone 2003-2004 kada su Pistonsi bili prvi na Istoku, niti jedan klub sa manjim procentom pobeda od Celticsa nije uzeo prvo mesto na Istoku.

I bi neizvesno… U prva dva meča, oba u Bostonu, videli smo simulatnku Ronda sa ekipom Celticsa, i nečekivanih 2-0 za Chicago koji je jednom nogom već tada bio u drugom krugu play offa. Rondo je bio dominantan, vodio je sigurno svoj tim, i Bullsi su konačno mogli da odahnu i shvate da imaju lidera…

Rondo poput Jordana!

No, došlo je do pada. Rondo se povredio, propustio je sva četiri meča do kraja sezone, a Celticsi su lako došli do preokreta i do 4-2 i na taj način spustili zavesu na sezonu Bullsa.

“Pomeli bi ih da se nisam povredio!”

Ključni igrač: Jimmy Butler

Jimmy je u ovoj čudnoj sezoni za Bullse bio njihov najbolji igrač. Imao je najbolju sezonu u karijeri, ostvario je carieer high u poenima, skokovima i asistima. Butlerova dominacija nad Hornetsima od 2 januara 2017, sa 52 poena, 12 skokova i 6 asistencija, drugi je najbolji individualni učinak na jednom meču u prošloj sezoni. I to za 38 minuta u igri.

Njegov hero ball u poslednjim minutama je dosta puta izvukao Bullse ove godine. Pokazao je da je jedan od najboljih clutch igrača lige, no nekad jednostavno ne može sam. Propustio je neke utakmice zbog svađe s upravom, on i Wade su ušli u sukob s mlađim igračima Bullsa i pravo je čudo što su na kraju došli do playoffa. Najzaslužniji je svakako Butler preko kojega ide većina napada Bullsa. Odličan je i u obrani, jedan od najboljih u ligi i prava je šteta što je u Vetrovitom gradu takva situacija.

Nikola Mirotić

Španjolac, crnogorskih korena, imao je neverovatan pad tokom većeg dela regularne sezone. Sa 10.6 poena i 5.5. skokova i  34.2 % za tri poena Nikola je imao nešto slabije proseke nego sezonu ranije, kao i ulogu u timu jer je izgubio mesto u startnoj postavi. Čak je bilo i spekulacija da će napustiti Bullse. No veća minutaža i niz sjajnih partija, posebno krajem marta i tokom aprila, popravile su utisak.

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Central: MVP lige, odbrambeni bastioni, i otpisani Cavsi - Ostatak Sveta
  2. Chicago Bulls 2019-2020: Ovakav tim je sramota za ovaj grad! - Ostatak Sveta
  3. Chicago Bulls 2020-2021 Zatišje pred buru u Vjetrovitom gradu - Ostatak Sveta
  4. Jimmy the Bucket: Čovek sa vrelinom u grudima - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*