Najava playoffa: Borba za MVP-a!

Prvi krug i odmah poslastica. Veliki duel prijatelja i trenutno 2 glavna kandidata za MVP nagradu ćemo gledati u prvome krugu. Susreću se Oklahoma Thundersi protiv Houston Rocketsa. Obe ekipa zavise o jednom igraču, iako bi rekli da je Thunder ipak malo više zavisan o Westu, iako bi se i Rakete jako teško snašle bez Brade. Nekada igrali zajedno u Oklahomi, no pocvetali kada su se razišli, verujemo da će ovo biti najzanimljiviji duel čitavog prvog kruga.

Učinak sezone

Rocketsi su predvođeni DAnthonyem ugodno iznenadili. Ostali su bez prvog centra na početku sezonu i iako su potpisali i Gordona i Andersona nitko nije očekivao da će ovako dobro igrati. Ostvarili su 3. score Istoka i jedan od najboljih napada lige, a dolaskom Williamsa oformili su i neverovatno jaku klupu. Igrali su konstantno tokom cele sezone, a u sjajnoj utakmici uspeli su pobediti i Warriorse nakon 2 produžetka. Tu je krenuo njihov najduži pobednički niz sezone koji je trajao 10 utakmica. Vrlo brzo nakon toga uzeli su još 9 zaredom i pokazali da će ove sezone biti ozbiljni contenderi. Gordon je odigrao izvrstan prvi deo sezone. Napokon je bio zdrav i bio je 2. strelac ekipe ulazeći s klupe. Anderson se također savršeno uklopio u ovaj DAnthonyev sustav, a Capela je procvetao odlaskom Howarda. Jedini problem im je obrana, no nakon godina mučenja napokon su pronašli identitet. Prošlih godina su bili totalno izgubljeni, niti su igrali napad, a ni obranu. Sada barem znamo šta očekivati od njih. Puno trojki i tranzicije, te Hardenovih izolacija. I što je najbolje od svega, oni su odlični u svim tim segmentima. Drugi su po napadačkim rejtinzima, te po prosečnom broju poena i mogli bi stvoriti velike probleme čak i Warrorsima ako ih krene. Odličan potez je bio i dovođenje Williamsa koji je uz Gordona glavnih kandidat za najboljeg 6. igrača. Raritet je da dvojica kandidata sede ne istoj klupi.

Oklahoma je imala vrlo dobru sezonu. Prvu bez Duranta, no dobili su novog vođu. Russell Westbrook je oborio neke rekorde (o tome malo kasnije) i postao prvi igrač Thundera. Donovan je solidno posložio ekipu. Imaju dosta radnika, tipa Adams koji se znaju potući u obrani. Zbog toga imaju 10. obranu lige. West je tu za napad, a najveća pomoć mu je Oladipo i Kanter. Imali su i nesreću da je Kanter polomio ruku te ga nije bilo neko vreme, no uspeli su se oporaviti na vreme. Bili su relativno konstantni, nikada nisu izgubili više od 4 utakmice u nizu, no ono što ih posebno boli je da su svaki puta poklekli od Warriorsa ove sezone. Bez puno razmišljanja alfa i omega ove ekipe je Russ. Momak koji je ubeležio triple double prosek je srce i duša ove ekipe. Već smo spomenuli nestvarni usage rate, no bez njega ova ekipa bi imala problema i u Euroligi. Povukao je uvek kada je trebalo i sigurni smo da neće stati sada kada krene playoff.

Prediction : Rockets in 6

Čisto na osnovu Westove kvalitete dajem 2 utakmice Thunderima. Ako uzmemo u obzir da se Harden i West poništavaju međusobno kvalitet ostatka ekipe je debelo na strani Raketa. Počevši od petorke, gde Beverly koji je već imao svoje kavge sa Westom, može odigrati i više nego korektnu obranu. Onda je tu Ariza koji bez problema može izaći na kraj sa Oladipom, te još je plus što mogu sakrivati Hardena na Robertsonu. Problem za Thundere nastaje tek onda kada sednu starteri. Jednostavno nemaju niti jednog igrača s klupe koji bi mogao izaći na kraj sa Gordonom ili Williamsom. Iako će West uzeti najmanje jednu utakmicu, čisto na svoj kvalitet, ne bih se usudio prognozirati da će uzeti više od 2 tekme. Jednostavano preslab je ostatak ekipe i bojim se da neće moći ispratiti Westa. Ove sezone većina utakmica je bila u egalu, no Rakete su ipak dobile 3-1. Prva utakmica je otišla na stranu Thundera, no sve ostale su dobili Rocketsi. Recept je dakle zaustaviti Hardena. Jedini puta kada je išao ispod 20 poena Thunderi su uzeli utakmicu. A tezu koju smo postavili o slabom ostatku ekipe govori i Westova statistika u porazima. U jednom je ubacio 39 poena, a u drugom čak 49 i opet nije bilo dovoljno.

Key players

Thunder- Russell Westbrook

Sve smo rekli u uvodu u tekst. Usage rate preko 50%, krivac za oko 60% koševa Thundera. Triple double mašina i verovatni MVP lige. Oborio rekord Oscara Robertsona, te ubeležio najviše 50+ utakmica s triple doubleom u istoriji lige. Ako West igra, igra i Oklahoma. Uverljivo najbitiniji igrač za svoju ekipu od svih u ligi.

Rockets- James Harden

Brada igra sezonu života. Ubeležio je najviše TD u karijeri, a čak predvodi ligu po asistima. Preporodio se pod novim trenerom i oduševljava nas iz večeri u veče sa svojim potezima. Najopasniji je u picku sa Capelom koji je dovoljno pokretan da isprati Hardena, dok ostatak ekipe čeka izvana da James podeli loptu na šut. U takvom sistemu igrači kao Harden uživaju, i James bi mogao daleko u playoffu sa ovom ekipom Rocketsa, usprkos ne igranju obrane.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Play off 2016 - 17: Počinje borba za najboljeg - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*