Povratak

SportsIllustrated

Piše: Almir Nakić

14.06.2019, Oracle Arena, Oakland, SAD. Datum i mjesto posljednjeg je nastupa Klay Thompsona u NBA ligi. Poslije jednog zakucavanja krajem treće četvrtine Klay pada na zemlju ni ne slutivši šta ga ceka. „Samo par minuta, odmah me vraćaj nazad. Samo da malo odmorim.“ Riječi su koje je tada Klay prilikom izlaska iz igre uputio Steve Kerru. Tih par minuta traju i dan danas. Utakmicu prije Durant je završio svoj nastup u tom finalu a poslije faula Danny Greena nad Klayom i Klay se pridružio Kevinu. Grub faul svakako, namjera za ovakvom povredom nikako.  ACL ili prednji križni elementi dijagnoza je koja je ustanovljena Klayu a Warriorsi iskasapljeni povredama i u stanju šoka gube šestu utakmicu a Leonard i Toronto osvajaju titulu. Drake sa osmijehom na licu a liga ima novog šampiona.

Durant odlazi u Netse, Klay zbog povrede van terena a Warriorse čeka duga i jako teška sezona. Kobnu covid sezonu Warriorsi završavaju na dnu zapada sa omjerom 15-50. Na idućem draftu biraju James Wisemana i konačno se optimizam vraća u Oracle arenu. Klay se vraća treningu u Septembru 2020 a već u Novembru Warriorsi objavljuju da je pokidao ahilovu tetivu i da će propustiti cijelu narednu sezonu. Curry i ekipa doguraju do play in faze natjecanja ali preko toga nije moglo.

Klay Thompson rođen je 8. Februara 1990 godine u Los Angelesu.Košarkom se počinje baviti na Santa Margariti u srednjoj školi a koledž karijeru nastavlja u Washingtonu gdje u prvoj sezoni igra sve utakmice i predvodi ekipu po procentima sa slobodnih bacanja i u šutu za 3 poena na sve to dodavajući  12.5 poena. Na koledžu nasatvalja igrati fenomenalno, broj poena raste a Klayov šut postaje strah i trepet američke koledž košarke i biva to sve do 2011 godine kada se Klay prijavljuje na draft. Te 2011 godine izabran je kao 11. Pick od strane Warriorsa gdje zadužuje broj 11. Mr. 11.  Sezonu počinje slabije i ne biva izabran u rising star challange na All Staru ali nakon trade u kojem Warriorsu Monte Ellisa šalju u Milvoki (13. Mart 2012) Klay počinje da opravdava epitet vrsnog šutera.Minutaža znatno skače(30min po utakmici nakon trejda)  a odličnim igrama rezrviše sebi mjesto u NBA All-Rookie First Teamu.

U Januaru 2013 postiže 32 protiv Cavsa a on i Steph zadužuju nadimak „Splash brothers“ i postaju najbolji šuterski tandem lige i te sezone pogađaju 483 trojke. Iste godine u play offu protiv Spursa zabija 34 sa trojkama 8/9 a već na samom otvaranju iduće sezone zabija 38.  2015 godine stiže i prvi All Star nastup a Thompson ponovo podiže svoj carrer high sa 41 poenom protiv Lakersa. Potpisuje i novi ugovor a nedugo zatim časti Sacramento sa 52 poena od čega 37 u trećoj četvrtini čime obara rekord po broju poena za jednu četvrtinu. Tu treću četvrtinu šutirao je 13/13 od čega je 9 šuteva bilo za 3 poena. Osvaja i prvu titulu a Warriorsi i „splash“ braća uživaju u svakoj utakmici. Klay nastavlja da rešeta mrežice u regularnom dijelu sezone a u play offu ubacuje u brzinu više. Houston, Portland pa potom Oklahoma. Thunderi su imali vostvo 3-1 ali Klay i družina imali su druge planove. U utakmici broj 6 pogodio je 11 trojki, rekord play offa a Bob Meyers poslije meča pada na koljena i bukvalno se klanja Klayu. U pohodu na novu titulu zaustavlja ih Lebron ali iduće dvije godine Warriorsi su ponovno šampioni sa novim saigračem, Kevinom Durantom.

5.12.2016 godine Klay Thompson je za 29 minuta igre postigao 60 poena uz samo 11 driblinga. Nestvarno. Thompson se u te tri sezone afirmisao kao jedan od najboljih šutera za 3 poena ikada. U međuvremenu osvojio je i 3 point contest i oborio rekord po broju trica na jednoj utakmici(14)i za poluvrijeme(10). Iduće godine svi već znate šta se desilo(početak teksta).

Klay u karijeri šutira 42% za tri poena, nevjerovatan podatak za nekoga ko uzima toliko šuteva za 3 poena. 3x NBA šampion, 5X NBA All Star, 2x NBA All-Third team, NBA All-Defensive team 2019, 3 point contest šampion, Rookie First team, olimpijski i svjetski šampion. Impresivni podaci koji nam dovoljno govore o liku i dijelu Klay Thompsona a sigurni smo da Klay može da nam ponudi još dosta toga.

Danas Warriorsi igraju vrhunsku košarku predvođenim ranim MVP kandidatom, Stephom Curryem. Sami vrh zapada i omjer 15-2 donosi veselje Dub naciji koji su u međuvremenu promijenii svoj dom. Oracle arena je historija a Chase Centar novi je dom ratnika.

Dočekali smo i njegov povratak. Klay se napokon vratio na parkete u meču protiv Cavsa. Odigrao je sjajan meč, dobio je 20minuta, ispucao 18 lopti, ubacio 17 poena i jednom sjajno zakucao.

Warriorsi se vraćaju u borbu za titulu a mi se vraćamo ispred malih ekrana da ponovo uživamo u šutevima Klay Thompsona. Poslije dvije i pol godine ponovno smo spremni, i Klay i mi, a s obzirom na ono što znamo o Klayu malo je reći da se radujemo novim bravurama. Težak period je iza jedanaestke Warriorsa i sigurni smo da je ogromna želja prisutna. Stoga, sretno Klay, budi opet onaj stari.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*