GSW: Put do odbrane titule

screenshot

‘Ratnici’ su potvrdili ono što smo znali još od početka sezone. Dominaciju u ligi koja je uspotavljena još prošloga leta kada ih je pojačao Kevin Durant!

Uzeli su naslov prvaka i nisu dopustili Cavsima niti jednu pobjedu. Tako su stigli na nevelik popis ekipa koje su metlom u Finalu uzele titulu. Durant je uzeo svoj drugi MVP naslov, prestigao je Currya u posljednje dvije utakmice koje je odigrao na zavidnoj razini. Tako su ponovili prošlogodišnji uspjeh, a uzeli su svoj treći naslov u 4 godine. Slobodno možemo reći da svjedočimo dinastiji koja će vrlo vjerovatno i nekoliko idućih godina biti među glavnim favoritima (ako ne i glavni) za naslov. No nekako se čini da je ova godina bila puno teža za Ratnike nego prošle. Iako su počistili Cavse u Finalu, u ovogodišnjeg playoffu nisu bili dominantni kao prošle godine.

>>> Imamo dinastiju

Gledali smo po četvrti uzastopni put duel Lebronovih Cavsa sa supertimom iz Oaklanda, Golden State Warriorsima. Bilo je uzbudljivo i do velikog finala, dok sama serije i nije donela toliko uzbuđenja sa izuzetkom prve utakmice.

Prvi put nakon 1979. gledali smo majstorice u oba konferencijska finala.

Boston i Cavsi su bez brejka došli do po 3 pobede kod kuće i bilo je 3-3 u seriji. Odlučujući meč u TD Gardenu rešio je, ko bi drugi, nego Lebron. Odlučujuća utakmica je bila prava borba, no na kraju se još jednom pokazalo da nitko nije dorastao Kralju. Lebron je opet osvojio Istok, Boston je izgubio goriva u završnici, te je morao potpisati poraz. No, za njih tek slijede dobri dani…

U finalnoj seriji na Zapadu, Rocketsi su sa dve vezane pobede okrenuli rezultat. Sjajnom odbranom limitirali su u oba meča Warriorse ma manje od 100 postignutih poena. CP je blistao, a odbrana na Durantu bila je besprekorna. No, povreda CP3, buđenje Klaya Thomspona i izuzetno loš šut za tri poena koštao ih je istorijskog plasmana u finale.


VELIKO FINALE

Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 124 – 114 (1-0)

Warriorsi su miljenici sreće. Poveli su sa 1-0 nakon što su se bolje snašli u produžetku i savladali ‘ratnike’ sa 124 – 114. A sve je moglo biti drugačije da u samom finišu sudije nisu dosudile faul Lebrona nad Durantom, ili da je Hill pogodio oba slobodna bacanja na 5 sekundi do kraja… ili da JR Smith nije napravio najveću glupost ove sezone nakon uhvaćene lopte.

> Neverovatna glupost JR Smitha koja je odlučila finale

Gledali smo zaista zanimljiv i vrlo izjednačen duel u kojem su Cavsi tokom većeg dela meča bili bolji rival, i sjajno su kontrolisali meč. Lebron James je odigrao neverovatan meč. Ponovo je bio nezaustavljiv – sinoćnih 51 poen, uz po 8 skokova i asistencija, mu je lični rekord.

No to nije bilo dovoljno a glupost njegovog saigrača okrenula je tok finala u njemu neželjenom pravcu:

Šok, ćutanje, neverica…

Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 122 – 103 (2-0)

Warriorsi su odigrali savršeni šuterski meč i poveli sa 2-0 u finalnoj seriji. Bilo je 122 – 103, a GSW je vodio tokom celog meča ne dozvolivši Cavsima da im ozbiljnije priprete. Cleveland je pokušavao da se približi, posebno u trećoj deonici, ali to nije bilo dovoljno jer su protiv sebe imali raspoloženog protivnika.

Posebno je raspoložen bio Steph Curry koji je sa 33 poena predvodio pobednika. Pogodio je čak 9 trica iz 17 pokušaja, uz 8 asistencija i 7 skokova. Time je pretekao Lebrona po broju trojki u play offu, ali je oborio i rekord Ray Allena po broju trica na jednom meču finalne serije.

Bio je varnica na terenu, ovoga puta i među saigračima, a u jednoj situaciji Kevin Durant se nije osećao baš ugodno:

Da li će nakon ovoga Durant poželeti da napusti GSW?

Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors 102 – 110 (0-3)

Warriorsi imaju velikih 3-0 nakon noćašnje pobede u Clevelandu, 110 – 102, i sada ih samo jedna pobeda deli od odbrane titule.

Ovoga puta dominirao je Kevin Durant, koji je podsetio na svoja MVP izdanja iz prošlogodišnje finalne serije, a meč je završio sa neverovatna 43 poena, 13 skokova i čak 7 blokada. KD je iz igre šutiro 15 od 23, a pogodio je ključnu trojku u poslednjem minutu igre za nedostižno vođstvo svoga tima.

Cleveland Cavaliers – Golden State Warriors 85 – 108 (0-4)

Titula ostaje u Oaklandu! Ubedljivo su košarkaški Golden Statea savladali Cleveland kao gosti, 108 – 85, i tako sa ‘metlom’ (4 – 0) uzeli ovu finalnu seriju. Warriorsima je ovo treća titula u poslednje četiri godine, šesta u istoriji franšize, a postali su ujedno i deveti tim koji je ‘počistio’ rivala u velikom finalu (poslednji put u tome su uspeli Spursi 2007., kada je također stradao Cleveland).

Steph Curry je predvodio novog/starog šampiona sa 37 poena, od toga sedam trojki, Kevin Durant je stigao do triple doubla sa sa 20 poena, 12 skokova i deset asistencija, a drugi put zaredon biran je za MVP.

Lebron je postigao 23 poena, a nakon meča je na konferenciji za štampu rekao kako je poslednja tri meča finala igrao sa slomljenom šakom:

Lebron igrao seriju sa slomljenom šakom?!


FINALA KONFERENCIJA

ZAPAD

(1) Houston Rockets – (2) Golden State Warriors 3 – 4

Očekivani susret dvije najjače ekipe Zapada. Dosadašnji playoff je bio relativno lagan za obje ekipe. Obje ekipe su posrnule dva puta, po jednom u svakoj seriji. Harden i Paul izgledaju sjajno, obojica pružaju odlične partije, a kada su 100% koncentrirani mogu biti izuzetno opasna ekipa. Ratnici su raznovrsnim napadom i čvrstom obranom prešli preko ozljedama načetih Spursa, a onda su protiv najvećeg iznenađenja Zapada, Pelicansa uigravali Currya. Vratio se nakon povrede, našao je formu u ovoj seriji i Warriorsi idu s kompletnim sastavom u ovo Finale.

Petorka protiv Napada Smrti

Meč 1: Houston Rockets – Golden State Warriors 106 – 119

Meč 2: Houston Rockets – Golden State Warriors 127-105

Meč 3: Golden State Warriors – Houston Rockets 126-85

Meč 4: Golden State Warriors – Houston Rockets 92 – 95

Meč 5: Houston Rockets – Golden State Warriors 98 – 94 

Meč 6: Golde State Warriors – Houston Rockets 115 – 86

Meč 7: Houston Rockets – Golden State Warriors 92 – 101

ISTOK

(2) Boston Celtics – (4) Cleveland Cavaliers 3 – 4

Najbolja ekipa Istoka protiv najboljeg igrača Lige. Kratko i jasno. Boston je sve svoje utakmice dobio na timsku igru. Svaki puta je netko drugi iskočio, Horford, Tatum, Rozier, Brown… Stevens ima pregršt opcija u svojoj ekipi. No, hoće li to biti dovoljno za Kralja? Cavsi su nakon mučenja protiv Pacersa, još jednom počistili jadne Raptorse, a sve uz maestralnu igru Lebrona. Može li LBJ održati svoju razinu igre protiv Celticsa? Ili još bolje pitanje, hoće li dobiti pomoć?

Kralj protiv vojske

Meč 1: Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 108 – 83

Meč 2: Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 107 – 94

Meč 3: Cleveland Cavaliers – Boston Celtics 116-86

Meč 4: Cleveland Cavs – Boston Celtics  111-102

Meč 5: Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 96 – 83

Meč 6: Cleveland Cavs – Boston Celtics 109-99

Meč 7: Boston Celtics – Cleveland Cavs 79-87


DRUGI KRUG

ZAPAD

(2) Golden State Warriors – (6) New Orleans Pelicans, 4 – 1

Apetiti Pelicansa su nakon metle u prvom krugu porasli. Pokazali su da imaju respektabilan tim i da mogu svakog ugroziti. Mudrost Ronda, fizikalije i igra Davisa, preporođeni Holiday, sve su to aduti na koje tim iz New Orleansa računa. Sa druge strane imamo aktuelnog prvaka, u čijim redovima se odustvo prve zvezde Stepha Curryja praktično ne oseti. Raspucani Klay, hladhokrvni Durant, pokretački Green, i eto ti favoriti ovog para doigravanja.

Meč 1: Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 123 – 101

Meč 2: Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 121 – 116

Meč 3: New Orleans Pelicans – Golden State Warriors 119-100

Meč 4: New Orleans Pelicans – Golden State Warriors 92 – 118

Meč 5: Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 113-104

(1) Houston Rockets –  (5) Utah Jazz, 4 – 1

Jazzeri su napravili veliko iznenađenje i izbacili iz igre tim OKC-a koji je pred sezonu slovio za kandidata za prsten. Sjajne predstave rookia Mitchela, te odlično posložen tim u kojem svako zna svoju ulogu donele su prevagu. No, ovoga sa druge strane imaju tvrdh orah, najbolji tim lige, najbolji napad lige, kreativu i ‘kontrolisani haos’ u režiji Hardena i Chris Paula. Rocketsi su definitivno favoriti serije.

Meč 1: Houston Rockets – Utah Jazz 110 – 96

Meč 2: Houston Rockets – Utah Jazz 108 – 116

Meč 3: Utah Jazz – Houston Rockets 92-113

Meč 4: Utah Jazz – Houston Rockets 87 – 100

Meč 5: Houston Rockets – Utah Jazz 112-102

ISTOK

(2) Boston Celtics – (3) Philadelphia 76ers, 4 – 1

Nakon sedam napornih utakmica Boston je uspio izbaciti Buckse. Iako su u ovaj playoff ušli bez najbitnijih igrača u redovima Kelta su se pronašli novi junaci. Rozier je odigrao fantastičnu seriju, Brown i Tatum su izgledali kao veterani, a Horford je dokazao zašto je All-star. Mladi momci iz Phille su se dobrano potukli sa Heatom i na kraju ih riješili u 5 utakmica. Simmons je bio briljantan, a povratak Embiida im je sjajno sjeo

Meč 1: Boston Celtics – Philadelphia 76ers 117-101

Meč 2: Boston Celtics – Philadelphia 76ers 108 – 103

Meč 3: Philadelpia 76ers – Boston Celtics 98 – 101

Meč 4: Philadelphia 76ers – Boston Celtics 103 – 92

Meč 5: Boston Celtics – Philadelphia 76ers 114 – 112

(1 ) Toronto Raptors – (4) Cleveland Cavaliers, 0 – 4

Nekoliko sezona unazad najveće komplekse ekipi Raptorsa nabija Lebron James. Jednostavno nemaju rješenja za njega. Prije dvije sezone izbacio ih je u Finalu konferencije, a prošle godine Cavsi su ih isprašili s neviđenom lakoćom. Lebron kao da je igrao u 2. brzini i po potrebi prebaci u 3. i Cavsi se odvajaju na 20 razlike. Ove godine bi trebalo biti malo drugačije. Raptorsi su bili najbolja ekipa Istoka nakon regularne sezone. Lowry i Derozan su sazrjeli, imaju još jednu godinu iskustva iza sebe, a Casey je modernizirao igru. Igraju odličnu obranu, a posebna priča je klupa. Imaju najbolju klupu u Ligi, najširu rotaciju u playoffu i to bi trebao biti ključ ove serije.

Meč 1: Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers 112 – 113 

Meč 2: Toronto Raptors – Ceveland Cavaliers 110 – 128

Meč 3: Cleveland Cavaliers – Toronto Raptors 105 – 103

Meč 4: Cleveland Cavaliers – Toronto Raptors 128 – 93


PRVI KRUG

ZAPAD

(1) Houston Rockets –  (8) Minnesota Timberwolves, 4 – 1

U posljednjoj utakmici sezone Rakete su dobile svog protivnika. Jokić i Nuggetsi nisu uspeli, dok će Bjelica sa Wovlsima imati priliku nakon 13 godina napraviti nešto u play offu. Iza Rocketsa je izvrsna sezona, imali su najbolji score u povijesti franšize i čvrsto su zauzeli prvo mjesto u Ligi. Od njih se očekuju velike stvari u ovom doigravanju. S druge strane Wolvesi su dobro počeli sezonu, no kako je vrijeme odmicalo bili su sve gori i gori. Povreda Butlera ih je skoro izbacila iz playoffa, no u posljednjoj utakmici su se ipak uspjeli izvući.

Meč 1: Houston Rockets – Minnesota Timberwolves 104 – 101

Meč 2: Houston Rockets – Minnesota Timberwolves 102 – 82

Meč 3: Minnesota Timberwolves – Houston Rockets 121-105

Meč 4: Minnesota Timberwolves – Houston Rockets 100-119

Meč 5: Houston Rockets – Minnesota Timberwolves 122-104

(2) Golden State Warriors – (7) San Antonio Spurs, 4 – 1

Najavili smo ovaj duel kao dvoboj ranjenika. Supertim Warriorsa je razočarao ove sezone. Sve osim uvjerljivog prvog mjesta je razočaranje za njih. No imali su ogromnih problema s povredama, u jednom trenutku nitko od “velike četvorke” nije bio u stanju igrati. Taj “trend” su nastavili i u playoff, jer Curry neće biti minimalno do kraja prve runde. Pitanje je hoće li Ratnici ući u drugu rundu. Dobili su najtežeg protivnika iz “donjeg doma” Spurse. Iako i oni imaju problema s povredama, Leonarda nećemo gledati ove sezone, Pop će sigurno smisliti odličan plan za ranjene Ratnike. Tako da imamo reprizu Finala Zapada već u prvoj rundi.

Meč 1: Golden State Warriors – San Antonio Spurs 113-92

Meč 2: Golden State Warriors – San Antonio Spurs 116 – 101

Meč 3: San Antonio Spurs – Golden State Warriors 97-110

Meč 4: San Antonio Spurs – Golden State Warriors 103 – 90

Meč 5: Golden State Warriors – San Antonio Spurs 99-91

(3) Portland TrailBlazers – (6) New Orleans Pelicans, 0 – 4

Blazersi su napravili sjajan rezultat i na kraju sa sjajnog trećeg mjesta idu u play off. Imati ćemo veliki dvoboj Davis protiv Nurkića, koji ovoga puta zdrav ulazi u play off. Davis je odigrao maestralan drugi dio sezone, pogotovo kada nije bilo Cousinsa. Svi su ih otpisali, no Obrva je pružao neke nevjerovatne partije te je praktički sam dovukao svoju ekipu do doigravanja. Ne treba zaboraciti ni Mirotića koji se sjajno uklopio u tim, niti iskusnog Rajona Ronda koji je Pelicansima davao ritam u pobedničkoj seriji pred play off.

Meč 1: Portland TrailBlazers – New Orleans Pelicans 95-97

Meč 2: Portland TrailBlazers – New Orleans Pelicans 102-111

Meč 3: New Orleans Pelicans – Portland TrailBlazers 119-102

Meč 4: New Orleans Pelicans – Portland TrailBlazers 131-123

(4) Oklahoma City  Thunder – (5) Utah Jazz, 2 – 4

Najprije da se čestita gospodinu Russellu. Čovjek je i ove sezone uspio imati triple double prosjek, protiv Memphisa je uhvatio 4 skoka više nego što mu je trebalo i ispisao je povijest. Drugo, čestitke cijelo ekipi Jazza. Igrali su stvarno sjajnu košarku čitave sezone, Snyder i Kokoškov su to nevjerovatno posložili i s pravom su izborili playoff. Protiv Oklahome imaju šanse, pogotovo ako George i Melo nastave formu s kraja regularne sezone.

Meč 1: Oklahoma City Thunder – Utah Jazz 116 – 108

Meč 2: Oklahoma City Thunder – Utah Jazz 95 – 102

Meč 3: Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 115-102

Meč 4: Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 113-96

Meč 5: Oklahoma City Thunder – Utah Jazz 107 – 99

Meč 6: Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 96-91

ISTOK

(1 ) Toronto Raptors – (8) Washington Wizards, 4 – 2

Slično kao i Rocketsi, lideri Istočne konferencije Raptorsi su imali najbolju sezonu u svojoj povijesti. Prvaci su konferencije a kroz čitavu sezonu su igrali sjajnu košarku. Derozan i Lowry su vukli ekipu, a sjajna klupa je davala dodatni impuls. Prvi krug im donosi uzdrmane Wizardse. Ove sezone Čarobnjaci su imali dosta problema unutar ekipe. Wall je propustio dobar dio sezone, počeli su dobro no onda su se mučili bez njega, a ostatak ekipe izgleda da nije riješio razmirice sa svojim playmakerom. Tako da Čarobnjaci ove sezone ulaze dosta poljuljani u playoff i ovo bi trebao po svemu sudeći biti lagan zadatak za Kanađane.

Meč 1: Toronto Raptors – Washington Wizards 114-106

Meč 2: Toronto Raptors – Washington Wizards 130 – 119

Meč 3: Washington Wizards – Toronto Raptors 122 – 103

Meč 4: Washington Wizards – Toronto Raptors 106 – 98

Meč 5: Toronto Raptors – Washington Wizards 108-98

Meč 6: Washington Wizards – Toronto Raptors 92-102

(2) Boston Celtics – (7) Milwaukee Bucks, 4 – 3

Najveći “tragičari” ove sezone su sigurno Boston Celticsi. Ostali su bez najboljih igrača, Haywarda već na početku, a na kraju je i Irving morao na operaciju. Tako da Kelti u ovaj playoff ulaze okrnjeni, no i rasterećeni. Stevens je sjajno složio ovu ekipu, a kada su dopustili  Irvingu da ode na operaciju svima je bilo jasno da zapravo ciljaju iduću sezonu, kada svi budu spremni. Tako da što god naprave ove, biti će samo bonus. Bucksi su predvođeni Giannisom izuzetno opasni. Oporavio je Parker, stigao je Bledsoe, a u playoffu bi se trebao vratiti i Brogdon i Bucksi bi po prvi puta trebali imati čitavu jezgru na okupu.

Meč 1: Boston Celtics – Milwaukee Bucks 113 – 107

Meč 2: Boston Celtics – Milwaukee Bucks 120-106

Meč 3: Milwaukee Bucks – Boston Celtics 116 – 92

Meč 4: Milwaukee Bucks – Boston Celtics 104 – 102

Meč 5: Boston Celtics – Milwaukee Bucks 91-87

Meč 7: Boston Celtics – Milwaukeee Bucks 112 – 96

(3 )Philadelphia 76ers – (6) Miami Heat, 4 – 1

Trust the Proccess! Sixersi  su ekipa s trenutno najboljom formom u NBA ligi. Igraju fantastičnu košarku, Brown je odlično posložio kockice, a čak se toliko i ne osjeti izostanak najboljeg igrača Embiida. Šarić je postao nezamjenjiv, a Sixersi bi već ove sezone mogli biti izuzetno opasni u doigravanju. Heat je ovaj puta uspio izboriti doigravanje, a kapa dolje Spoelstri koji je fantastično posložio ove momke. Svatko ima svoju ulogu, nitko se ne ističe i baš zato su jako opasni. Dragić je predvodnik ove ekipe, a vidjeli smo na Eurobasketu kako Goran igra bitne utakmice… Heat bi mogao biti izuzetno opasan u ovom doigravanju i Sixersi će se sigurno pomučiti.

Meč 1: Philadelphia 76ers – Miami Heat 130-103

Meč 2: Philadelphia 76ers – Miami Heat 103 – 113

Meč 3: Miami Heat – Philadelphia 76ers 108-128

Meč 4: Miami Heat – Philadelphia 76ers 102-106

Meč 5: Philadelphia 76ers – Miami Heat 104-91

(4) Cleveland Cavaliers – (5) Indiana Pacers, 4 – 3

Repriza prošlogodišnjeg prvog kruga. Lebron ponovo ide na Pacerse, a ovaj puta će mu ipak biti malo teže nego prošle godine. Kralj je odigrao sezonu na nestvarnom nivou, no problem je u suigračima. Pola ekipe je promjenjeno, a ni zamjene se nisu baš iskazale, tako da će Kralj morati pružiti vrhunske partije da bi prošli. Pacersi su jedno od najugodnijih iznenađenja sezone, Oladipo je bio fantastičan i prvi je kradljivac Lige. Babo je našao formu pred playoff, a Pacersi bi trebali biti puno opasniji nego prošle godine.

Meč 1: Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 80 – 98

Meč 2: Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 100 – 97

Meč 3: Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 92 – 90

Meč 4: Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 100 – 104

Meč 5: Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 98 – 95 

Meč 6: Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 121-87

Meč 7: Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 105 – 102

6 Trackbacks / Pingbacks

  1. Nebeski clutch letećeg Freaka! - Ostatak Sveta
  2. Petorka protiv Napada Smrti - Ostatak Sveta
  3. Najbolje finalne serije u istoriji NBA! - Ostatak Sveta
  4. Još jednom, ista stvar... - Ostatak Sveta
  5. "Dominirati ćemo još puno godina" - Ostatak Sveta
  6. Posrnula dinastija - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*