Indiana Pacers 2021-2022: Potpuni raspad i okretanje nove stranice

Indiana Pacersi su prvi utakmicu sezone igrali u Charlotteu. Tada je sve izgledalo sjajno. U tom meču dominirao je rookie Chris Duarte koji je na svom debiju ubacio 27 poena uz šest pogođenih trojki. Činilo se kako su Pacersi uspjeli stići do “krađe” drafta, koji se idealno uklapao sa ostalim zvijezdama Indiane, Brogdonom, Lavertom i centarskim duom Turner – Sabonis, a još uvijek su čekali na povrata TJ Warrena. Nažalost samo prva utakmica je bila sjajna. Pacersi su nakon te prve pobjede protiv Hornetsa izgubili narednih šest utakmica, a negativni niz se nastavio kroz sezonu.

Regularni dio su završili sa očajnim 25-57 scoreom što je najgori score Pacersa još od davne 1985. godine kada su zabilježili 22 pobjede. Očajna sezona je bila iza momaka iz Indiane. Duarte je stao nakon sjajnog početka, Brogdon je više vremena proveo izvan terena nego na njemu, a Warren se nije niti vraćao na parket u ovoj sezoni. Očekivale su se promjene tijekom sezone, a dobili smo jednu od najvećih. Ekipu je napustio Domantas Sabonis, sin litavske legende Arvydasa koji se u proteklih nekoliko sezona razvio u jednog od boljih centara u Nba ligi. To je pomalo zadavalo i glavobolje trenerima Pacersa. Nikako nisu uspjeli pronaći način da upare svoje dvije najveće centarske zvijezde zajedno na parketu – Mylesa Turnera i Sabonisa. Deblji kraj je izvukao Litavac i razmijenjen je u Sacramento Kingse. U suprotnom smjeru stigao je supertalentirani Haliburton i jedan od najboljih šutera lige – Buddy Hield.

Nakon završetka sezone razmijenili su i Brogdona u Boston Celticse. I službeno su okrenuli novu stranicu. Naredna sezona bi definitivno trebala biti uspješnija, jer od ovoga teško da može gore.



Indiana 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 32 – Justin Holiday, Brad Wanamaker, 31 – Torey Craig

Najmlađi igrači: 20 – Isaiah Jackson, 21 – Jalen Smith, Tyrese Haliburton

Najviše nastupa: 67 – Oshae Brisset, 55 – Chris Duarte

Najviše minuta po meču: 36.1 – Tyrese Haliburton, 35.6 – Buddy Hield

Strelci: 19.1 – Malcom Brogdon, 18.9 – Domantas Sabonis, 18.7 – Caris LaVert

Asistencije: 9.6 – Tyrese Haliburton, 5.9 – Malcom Brogdon

Skokovi: 12.1 – Domantas Sabonis, 7.6 – Jalen Smith

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 58% – Domantas Sabonis, 53.1% – Jalen Smith


Raspad Indianinih tornjeva

Posljednje četiri sezone Domantas Sabonis i Myles Turner su činili udarni centarski tandem Pacersa. Posljednje tri godine su zajedno u petorci. Iako imaju različite stilove igre, njih dvojica nikada se nisu do kraja uklopili u sistem igre Pacersa. Iako su komplementarni, Turner je puno bolji šuter, dok je Sabonis bolji u postu i finiširanju oko obruča. Jednostavno igra sa dva centra je gotovo nemoguća u današnjoj košarci. To je bilo jasno nakon četiri Indianine sezone, a slične stvari se dešavaju i Litvi na Eurobasketu. U dresu Litve Sabonis je uparen sa Valančiunasom, centrom koji ima gotovo iste karakteristike kao i Sabonis. Njihova igra s njih dvojicom na parketu je puno sporija i puno bolje izgledaju kada je na parketu samo jedan od njih.

Kako je ova razočaravajuća sezona odmicala, Turner je vidno napredovao i od igrača koji je početkom sezone bio razmatran za razmjenu, postao je igrač zbog kojega su se premišljali oko Sabonisa. Turner je u protekle tri sezone razvio respektabilan šut za tri poena, napredovao je iz godine u godinu. Postao je puno efikasniji, iako je imao sve manje i manje lopti. U sezoni 2018/19 Turner je imao u prosjeku oko 50 dodira s loptom na utakmici iz kojih je zabijao oko 0,26 poena. U posljednjoj 2021/22 sezoni Turner je imao oko 35 dodira s loptom, s tim da je imao oko 0,35 poena po posjedu. Igra sa Sabonisom mu je omogućila da razvije druge vještine, poput šuta izvana i Turner je indirektno definitivno profitirao sa Sabonisom u petorci.

Jezičac na vagi u ovoj odluci – Sabonis ili Turner je definitivno bila i obrana. Turner je puno bolji obrambeni igrač od Sabonisa što zorno dokazuju blokade po utakmici. Sabonis je bio na 0,3 blokade po utakmici, dok je Turner jedan od najboljih blokera lige sa 2,8 blokade u prosjeku. Turner je puno atletičniji i višlji od Sabonisa, bolji je u obrani obruča te bez većih problema može ispratiti i bekove na perimetru. Kada u to sve ubrojimo da je Turner bio gotovo jednako efikasan u poenima iz rolanja na obruč, te pospremanja zicera nakon asistencije odluka je zapravo bila puno lakša nego što smo mislili.

Indiana se okrenula Turneru i prema svemu sudeći nije pogriješila. Turner je jedan od rijetkih centara koji je sjajan u zaštiti obruča, a s druge strane je vrlo opasan s perimetra. Kombinacija koja bi uz sjajnog Haliburtona mogla biti ubojita.

Rookie “veteran” zadivio ligu

Chris Duarte nije bio među razvikanijim igračima na nedavnom draftu. Igrači poput Greena, Cunnighama i Mobleya su pokupili “svo vrhnje” što se tiče hypea. Ipak, Duarte je bio cijenjen u NBA krugovima i mnogi su ga proglasili za trenutno najviše NBA-ready igrača od svih rookiea. Nema izraženih mana u igri, odličan je šuter i obrambeni igrač, no kako već ima 24 godine dosta ekipa ga je preskočilo zbog manjka potencijala. Pacersi su ga dočekali raširenih ruku i izabrali 13. pickom.

Duarte je već na koledžu pokazao da bi mogao biti ozbiljan NBA igrač. “Odslušao” je sve četiri godine na sveučilištu, a posljednje dvije proveo je na Oregon Stateu. Posljednju sezonu je odigrao izvanredno, izabran je za najboljeg beka Pac 12 konferencije, a uz to je izabran i u najbolju obrambenu ekipu konferencije. Na NBA draft je stigao kao izrađen igrač, a Pacersi su ga uzeli iako na rosteru već imaju nekoliko bekova-krilnih igrača sličnih predispozicija u Lavertu, Brogdonu i Warrenu. Kako je Warren bio povređen (propustio je na kraju cijelu sezonu) a ni Brogdonu nije strano pauziranje zbog povrede, Duarte je imao prostora za dobiti dovoljno minuta u svojoj rookie sezoni.

Pacersi nisu ušli bajno u sezonu. Ubilježili su šest poraza u sedam utakmica, no Duarte je već na početku sezone pokazao klasu. Na svom debiju ubacio je 27 poena, što je najviše u povijesti Pacersa za jednog rookiea u prvoj utakmici, a nije usporio niti u ostalih šes utakmica. U tom periodu bio je na 17.7 poena u prosjeku uz 40% šuta za tri poena.

Ipak, nije sve bilo tako divno i krasno u nastavku sezonu. Duarte je udario u tzv “rookie wall”, utopio se u sivilo Pacersa te nije pružao igre kao na početku sezone. Ipak, početkom 2022. godine Duarte je opet uhvatio ritam, te u 16 utakmica u njih 12 je ubacio dvoznamenkast broj poena. Čak je i mečirao svoju najbolju partiju sa 27 poena protiv Warriorsa. Imao je sitnih problema s povredama, najviše na samom kraju sezone zbog koje je od posljednjih 20 utakmica odigrao samo pet.

Unatoč svemu Duarte se pokazao kao vrijedan igrač za Pacerse. Vrlo dobar u obrani, te odličnog šuta i definitivno ga čeka lijepa budućnost u Nba ligi.

Nova zvijezda Indiane

Na trade deadlineu Pacersi su se odlučili za drastičan korak. Mijenjali su Sabonisa u Kingse, a za uzvrat su dobili elitnog talenta Tyrese Haliburtona i odličnog šutera Buddy Hielda. Pomalo je bilo neočekivano čak i od Kingsa da se riješe Tyrese, posebno nakon sjajne rookie sezone u kojoj je uz Foxa bio praktički jedina svijetla točka. Odlično je krenuo u novu sezonu ali nije bilo dovoljno. Kingsi su se odlučili graditi ekipu oko Foxa koji je istini za volju trenutno bolji igrač. Tyrese je bio duboko razočaran ovom razmjenom, bio je strastven oko igranja za Kingse, što je i naveo u intervjuu netom prije razmjene.

Ipak, Nba je posao i Tyrese se vrlo brzo morao priviknuti na novu okolinu. A privikavanje je trajalo jako kratko. Pacersi su u Haliburtonu napokon dobili pravog playmakera, čovjeka kojemu je prvo na pameti razigrati suigrače. To je radio sjajno u prvih 20-ak utakmica u novom dresu. U ukupno 26 utakmica u dresu Pacersa čak 12 puta je zabilježio 10+ asistencija, a protiv Pistonsa je izjednačio rekord karijere sa 17 dodavanja.

Uz izvrsne razigravače sposobnosti pokazao je i određenu dozu zrelosti u napadu. Imao je respektabilnih 50% šuta iz igre na čak 12 pokušaja po utakmici, nešto što nikako ne smijemo zanemariti. Odlično se uklopio u ekipu, a iako je bio razočaran zbog razmjene brzo se oporavio i čak pružao bolje igre u dresu Pacersa od onih u dresu Kingsa. ,

Haliburton u dresu Kingsa: 14.3 poena, 7.4 asista, 41.3% za tri poena i 45.7% iz igre na 11.5 pokušaja

Haliburton u dresu Pacersa : 17.4 poena, 9.8 asista, 41.6% za tri poena i 50.2% iz igre na 12.8 pokušaja. Uz to bio je i najbolji kradljivac Pacersa sa 1,8 ukradenom u prosjeku.

Pacersi su u Haliburtonu definitivno dobili buduću zvijezdu. Da tako misle i u Indiani svjedoči i razmjena dotada najboljeg igrača Malcoma Brogdona u Boston. Brogdon je sjajan igrač, ali mu je potrebna lopta kako bi najviše iskoristio svoj potencijal. Kada na to uzmemo u obzir da je konstatno imao problema s povredama, odluka je kao i u slučaju Sabonis bila lakša od očekivane.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*