Moji su Nugget(s)i, biseri rasuti…

Screenshots

Denver Nuggetsi su najbolja ekipa u NBA. U poslednjih nekoliko godina u samom su vrhu Zapadne konferencije. Ovaj uspeh nije došao preko noći. Nuggetsi su pažljivo gradili ovaj tim, a njihovi mladi igrači postepeno su rasli i napredovali iz sezone u sezonu:



No, ima igrača koje su trener Malone i menadžment, svesno mada nerado, žrtvovali kako bi se otvorio prostor za napredak i igranje Nikole Jokića i Jamala Murraya, šampionskog dvojca i kreatora najvećeg uspeha u istoriji franšize.

Uz iskusne Danila Gallinarija, Kenetha Farieda, Wilsona Chandlera, Jameera Nelsona, Paula Millsapa, Jerami Granta, Facunda Capazza, koji su dali doprinos razvoju tima svojim iskustvom i kvalitetom, izdvojili smo nekoliko igrača kojih se tim morao rešiti kako bi oslobodio prostor za razvoj Jokića, Murraya i Portera.

Jusuf Nurkić

Sa 22 godine debitovao je za Denver i bio je back up centar prve dve sezone, da bi u debitantskoj sezoni Nikole Jokića Malone pokušao da upari ova dva visoka igrača i napravi ‘balkanske tornjeve’. Eksperiment nije uspeo, Jokić je dobio sve više šanse i napredovao, dok je frustrirani Nurkić na kraju trejdan u – Portland.

I tu počinje renesansa za sjajnog bh. centra. Postao je delom udarne trojke tima iz Oregona, i udarna igla uz Lillarda i McColluma. Njegove statistika i raznovrstnost u igri Blazersa su bile impresivne i iznenadile su mnoge. Njegova statistika ali i razumevanje igre bili su otkriće za mnoge. Nezamenjivi startni centar Portlanda čak je bio i kandidat za All Star. Ne zaboravimo njegovu istorijsku utakmicu kao prilog tome:

Neugodna povreda i prelom noge odvojila je Nurkića na više od godinu van terena, no on se vratio, jači i bolji. Nažalost, njegov Portland tavori poslednjih sezona, i već se priča o remontu ekipe.

Emmanuel Mudiay

Bio je veliki potencijal i nada Nuggetsa, posebno kada se sa 19 godina vratio iz Kine i profilirao u prvog playa tima. U toj svoj debi sezoni odigrao je čak 66 mečeva kao starter Denvera, postizao je 12.8 poena i 5.5 asistencija (najviše tokom karijere).

No, oscilacije u igri i Jamal Murray uticale su na njegovu minutažu, pa je vrlo brzo ispao iz rotacije. Činilo se da će odlaskom u New York da mu živne karijera, beležio je solidne brojke (14.8 poena, 3.9 asistencija), no prošlo je leto stigao kao back up opcija u Utah gde se potpuno izgubio i nije u prvom planu (samo 1 starter, 7.3 poena, 2.2 asistencije). Nakon kratke epizode u Evropi (Žalgiris, 5 mečeva – 7.4 poena, 3.2 asistencije i 2.2 skoka) i ne baš slavne epizode u Kingsima, Muddiay je nestao sa NBA parketa.

Trenutno igra u portorikanskoj ligi, za klub Cangrejeros de Santurce.

Malik Beasley

Momak kojem je 23 godine, i koji je nakon tri sezone kontinuiranog napretka u tekućoj sezoni potpuno stagnirao. Denver mu je trejdom u Wolvse učinio uslugu i otvorio prostora za dalji napredak što je ovaj sjajan šuter iskoristio. U prvih 11 mečeva za Minnesotu beleži preko 21 poen, 5 skokova i daje 3.9 trojki po meču uz 44 % uspešnosti.

Najbolji meč odigrao je protiv Pelicansa kada im je dao 28 poena uz preko 80 % uspešnog šuta iz igre!

Juancho Hernangomez

Šta reći za svetskog šampiona, nasmejanog Španca i jednog od omiljenih saigrača Nikole Jokića. Tužno je bilo gledati Juancha, krilnog igrača nespornog kvaliteta kako sedi i greje klupu u svim NBA klubovima. Posebno nakon prošlogodišnjeg EP u basketu gde je sa 27 poena u finalu doneo Španiji novo zlato.

Juancho je promenio pet NBA timova samo u poslednje dve godine i daleko je od idealnog trenutka u karijeri, ali tek mu je 27 godina

Sigurno da smo ga najviše voleli gledati u dresu Denvera Nuggetsa u kojima je bio od 2016 (biran je kao 15. pick, ispred brata Willyja) do 2020 godine. Obećavao je na poziciji krila, no Nuggetsi su se odlučili da ga trejdaju. Odigrao je 191 meč za Denver u regularnom delu uz 4.7 poen i 3.1 skok.

Isto kao i Beasley – procvao je u Wolvsima. Nakon toga je sve za zaborav.

 

Gary Harris

Bio je dobi duh Denverove svlačionice. Vredan, uporan, zahvalan saigrač, ali značajno limitiran, pre svega povredama, a potom i kvalitetom. Onim što ga razlikuje od Jamala Murraya koji je mnogo puta znao preuzimati odgovornost na sebe i uzimati važne šuteve. Dugo je bio najbolja odbramena opcija Denvera. No, Malone i tim su odlučili su žrtvovati ga i trejdati za Aarona Gordona. I pogodili su.

Nastavio je Gary igrati solidno, ali samo solidno u Magicu, no to je bilo vrlo prosečno i, nažalost, i dalje osujećeno povredama.

Willl Barton

Barton je bio polivalentan igrač koji je mogao da pokriva više pozicija u timu, odlično se uklapao u viziju trenera Malona dok se Denver kao ekipa, a Jokić i Murray kao igrači, razvijala. No, za šampionski prsten bilo je potrebno mnogo više od igrača koji je vrlo često brzopletim odlukama donosio štetu svom timu, ili je trošio lopte na nerezonske šuteve. I pored svoje pokretljivosti i adaptacije, to nije koristio kao prednost u odbramenoj fazi. Dolazak Gordona prošle godine značajno je pokrio tu rupu.

U Denveru je proveo 8 sezonu, beležio je 14 poena, 5 skokova i 3.3 asistencije. Već sezonu kasnije, gde je nosio dresova Wizardsa i Raptorsa, njegova minutaža i statistika postaju minorne (6.8 poena, 2.4 skoka i 2 asistencije).

Monte Morris

Denver je od Morrisa u njegovih pet prvih igračkih sezona napravio sjajnoj i pouzdanog playa. Ne igrača All Star kalibra ali sasvim pouzdanog saigrača za velike zvezde poput Jokića. Dobro je Morris iskoristio svoju šansu, posebno u sezonama kada tim nije imao igračku dobinu i kada je bio desetkovan povredama.

Povratkom Murraya izgubio je i mesto u prvoj petorci, a kako se kvalifikovao i za veću finansijsku ponudu u ugovoru Denver ga je prepustio Wizardsima. Morris u Washingtonu pokazuje svoj talenat i prvu sezonu je odigrao standardno i dobro.

Mason Plumlee

Bio je dugo back up centar, i prava podrška Jokiću kada je zameni za Nurkića stigao u Denver. Čini se da su bili sjajan tandem i da su funkcionisali dobro i kada su obojica bili na terenu. Snažan, skočan i raznovrstan. Koliko je bio podrška u Jokićevom razvoju, toliko je i Nikola uticao na njega i njegov razvoj iako je igrački bio iskusniji, i koju godinu stariji. Odlaskom u Detroit otvorio je novo poglavlje u svojoj karijeri, no eksperiment nije uspeo, pa je nastavio u Hornetsima i Clippersima. Gde god da je igrao posle Denver pokazivao je svoju raskošnost u igri i koliko je mogao doprinosu timskoj igri i rezultatima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*