Denver Nuggets 2019 – 2020: Surovi šuter, razigrani centar i neverovatan fotofiniš

Clutchpoints / screenshot

Ne diraj ono što nije pokvareno. Time su se vodili u Denveru prošlo leto kada su sklapali roster za novu sezonu. I nisu pogrešili. Nisu radili velike promjene, ekipa je manje više ostala na okupu. Potpisali su samo jednog igrača, i po svemu sudeći pogodili su. Stigao je Jerami Grant iz Thundera, krilo koje je pokazao izuzetan napredak u nekoliko posljednjih sezona. Uvijek je bio odličan obrambeni igrač, a od prošle sezone je dodao svom skillsetu i solidan šut za tri poena, što se Nuggetsima i te kako isplatilo, poseno tokom play offa u Orlandu.

Najveće pojačanje bi trebao biti Porter Jr. Napokon je spreman i zdrav dočeko sezonu, odigrao je nekoliko predsezonskih utakmica u kojima je ostavio solidan dojam. I zaista tokom sezone je pokazao neverovatan potencijal. Kažemo potencijal jer njegovi su dometi mnogo više od onoga što statisika iz sezone 2019 – 2020 pokazuje. Nikola Jokić je i dalje među top 3 centra lige, odigrao je još jedan All Star, dok je munjevit napredak – u posebno u play offu gde je to bilo najvažnije – pokazao Jamal Murray. Svoje nišanske sprave naštelovao je tokom duela sa Utahom gde mu je veliki izazov bio duel sa Donovanom Mitchellom – i zaista gledali smo legendarni šuterski obračun.

Šteta što u balonu nismo gledali i Bartona, potpuno oporavljenog Harrisa, Denver bi sa njima bio znatno kompletniji i kompetetivniji. No, pitanje da li bi dva fantastična preokreta od 1-3 do 4-3 bila moguća da je sastav tima bio drugačiji. Hemija je postojala i bez njih u timu.

Nuggetsi su regularni deo, posle balona u Orlandu, završili kao lideri Northwestern divizije, a na jakom Zapadu završili su kao trećeplasirani čime su nastavili kontinuitet dobrih igara iz sezone u sezonu, i rezultatski uspon ka vrhu Konferencije:


Denver NUGGETS 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači:  34 – Paul Millsap; 29 – Will Barton

Najmlađi igrači:  20 – Jarred Vanderblit; Bol Bol

Najviše nastupa: 73 – Nikola Jokić; Monte Morris (12 kao starter)

Najviše minuta po meču: 33.0 – Will Barton; 32.3 – Jamal Murray; 32.0 – Nikola Jokić

Strelci: 19.9 – Nikola Jokić; 18.5 – Jamal Murray

Asistencije: 7.0 – Nikola Jokić; 4.8 – Jamal Murray

Skokovi: 9.7 – Nikola Jokić; 6.3 – Will Barton

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 52.8 % – Nikola Jokić; 50.9 % – Michael Porter Jr


 

PLAY OFF RUN: Put do finala Zapada

Finale Zapada: (1) Los Angeles Lakers – (3) Denver Nuggets 4-1

Šut Anthony Davisa u drugoj utakmici potencijalno je prelomio ovu seriju. Nuggetsi su imali drugu utakmicu u rukama, no Davis pogađa i opet su se našli u zaostatku. Nakon naredne dvije našli su se u dobro poznatoj poziciji, Nuggetsi su imali 1-3 zaostatak. Ovaj puta nije išlo. Lebron i AD nisu ništa prepuštali slučaju i serija je završena nakon pet utakmica. Murray i Jokić su dali sve od sebe, no u tom trenutku Lakersi su bili bolja ekipa. X faktor Lakersa bio je Rajon Rondo. Floor General već godinama u play offu pruža puno bolje igre nego u regularnoj sezoni. Nastavio je sa istim trendom i ove. Bio je povređen, sve do treće utakmice protiv Rocketsa. Čim se vratio vidjeli smo koliko je Rondo zapravo falio ovoj ekipi. Šuteri Lakersa su samo čekali Ronda kako bi mogli pokazati da nisu zaboravili šutirati.


Game 1: Lakers 126, Nuggets 114
Game 2: Lakers 105, Nuggets 103
Game 3: Nuggets 114, Lakers 106
Game 4: Nuggets 108, Lakers 114
Game 5: Lakers 117, Nuggets 107


Polufinale Zapada: (2) Los Angeles Clippers – (3) Denver Nuggets 4-3

Kakav preokret Denvera protiv Clippersa, koji su bili favoriti. Niko nije očekivao da će nakon atomskih duela sa Utahom, Denver imati snage za još jedan fantastičan preokret od 1-3 do 4-3.

Nuggetsi se nisu ni okrenulu, a našli su se u istoj situaciji kao i seriju prije, protiv Jazza. U zaostatku 1-3. Nisu se predavali, iako su stvari izgledale izuzetno loše. U petoj utakmici, Clippersi su u jednom trenutku imali i 19 poena prednosti, no u drugom dijelu Nuggetsi se bude. Uspjevaju dobiti petu utakmicu, a na krilima tog momentuma dobijaju sve do kraja. Ključna je možda bila šesta utakmica. Clippersi su bili odlučni završiti seriju i ne dopustiti sedmu utakmicu. Ipak, Jokić i Murray su imali drugačije namjere. Naš centar je odigrao jednu od najbolji utakmica svoje karijere, ubacivao je sa svih strana i sjajno vodio ekipu. Izborili su sedmu utakmicu, koji su na kraju izdominirali. Murray je ubacio 40 poena, a Leonard i PG su imali katastrofalne izvedbe.


Game 1:  LA 120, Denver 97
Game 2:  Denver 110, LA 101
Game 3: Denver 107, LA 113
Game 4:  LA 96, Denver 85
Game 5*: LA 105, Denver 111
Game 6*: Denver 111, LA 98
Game 7*: LA 89, Denver 104

Prvi krug: (3) Denver Nuggets – (6) Utah Jazz 4-3

Nuggetsi su u ovogodišnja play off duel sa Jazzom ušli nešto spremniji i iskusniji nego godinu dana ranije. Iako su u Orlandu igrali toplo-hladno, čuvali su svoja oružja za ovaj duel. Sa druge strane, Jazzeri su u ‘balonu’ prikazali poprilično nekonstantne igre, a osetio se izostanak Bojana Bogdanovića koji je, delimično, uspeo nadomestiti Jordan Clarkson. Conley je podigao formu, Mitchel je standardno igrao dobro, kao i Ingles dok je u protekloj sezoni, čini se, nazadovao Rudy Gobert koji posle dueg vremena nije bio u konkurenciji za defanzivca godine.

Gledali smo sjajan duel, Utah je dobro otvorila seriju i čvrstom igrom, čini se, poprilično sigurno stigla do vođstva od 3-1. Jamal Murray i Nikola Jokić vodili su Nuggetse do neverovatnog preokreta. Stigli su od 1-3 do 4-3 u seriji, a Murray je pokazao da je konačno sazreo za velike mečeve. Posljednja utakmica je bila posebno napeta i tvrda. Jokić je ubacio 30 od 80 poena Nuggetsa, te ubacio šut za pobjedu. Skoro su sve prosipali, da je Conleyeva lopta ušla u posljednjim sekundama, no ipak je iscurila van i Nuggetsi su slavili.


Game 1: Nuggets 135, Jazz 125 (produžetak)
Game 2: Jazz 124, Nuggets 105
Game 3: Jazz 124, Nuggets 87
Game 4: Jazz 129, Nuggets 127
Game 5: Nuggets 117, Jazz 107
Game 6: Nuggets 119, Jazz 107
Game 7: Nuggets 80, Jazz 78


Istorijski play off duel

Ovu seriju je obilježilo strašno nadmetanje Mitchella i Murraya. Obojica su redovno išla preko 50 poena, duel kakav smo malo kada vidjeli. Na kraju je jedan morao ispasti, a to što je Murray imao Jokića pored sebe na kraju je presudilo ovu seriju.

Samo nam je vintage duel Havliceka i Westa iz 1969 godine priredio nešto ovako i to u velikom NBA finalu – Mr. Logo je tada beležio u proseku 37.6 poena, bio je MVP finala, dok je Havlicek davao 28.3 poena. Samo su Michael Jordan (1998, prvi krug play offa) i Allen Iverson (2001, druga runda) uspeli da u jednoj seriji daju dva puta po 50+ poena.

Donovan Mitchell završio je seriju sa prosekom od 36.3 poena, dok je Murray u proseku davao 31.6 poena po meču. Murray je bio nešto efikasniji, šutirajući 55 % iz igre, 53.3 % sa linije za 3 poena i 92 % sa linije za slobodna bacanja. Mitchel je iz igre šutirao 52.8 %, 51.6 % za tri poena i 94.8 % slobodna bacanja.

I dok je Mitchel oborio rekord po broju postignutih trojki u jednoj NBA play off seriji (33), Murray je bio samo korak iza (32). Rekord je prethodno držao Steph Curry u legendarnoj seriji u kojoj su Warriorsi okrenuli 1-3 protiv Oklahome u finalu Zapada 2016.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*