Nove sile Istoka

Screenshot/Ostataksveta

Istočna Konferencija već je duže vrijeme “dosadnija” od Zapadne. Nema toliko napetosti, a ni kvalitetnih ekipa. Jedan čovjek je godinama dominirao Istokom i zapravo je on glavni krivac za tu “dosadu”. Sada je taj čovjek otišao za Zapad, kako bi od tamo pokušao ugroziti Ratnike. Lebron je godinama bio Kralj Istoka. Prvo sa Heatom, a nakon toga sa Cavsima. Davne 2010. godine su Boston Celticsi bili u Finalu Istoka. To je bila posljednja godina bez Lebrona u Finalima. Sve do posljednjeg, ove godine, Lebron je bio neprikosnoveni Kralj Istoka. Sada je otišao, a tko bi mogao preuzeti tron?

Očiti kandidati

Boston Celtics

Logično, ekipa koja je dala najveći otpor sadašnjim vladarima trebala bi dominirati iduće sezone. No, stvar je u tome što bi Kelti možda dominirali i da je Lebron ostao. Kao što znamo, ove godine su bili bez prvog bekovskog para, Irvinga i Haywarda. Obojica se vraćaju iduće sezone, a Tatum i Brown će imati još jedno čitavo ljeto rada i treninga iza sebe. Jedini posao ovo ljeto će im biti produženje ugovora Smartu, a već u poslali kvalifikacijsku ponudu za njega, tako da sve mogu mečirati. Kelti će predvođeni Stevensom gotovo sigurno dominirati Istokom idućih godina. Da je Lebron ostao to bi napravili puno teže, no sada kada njega nema put do velikog Finala je otvoren.

Zvijezda je rođena!

Philadelphia 76ers

Proces je izrastao u jako dobru ekipu. Rookie godine Simmons je imao fantastičnu sezonu, Embiid je napokon bio u jednom komadu i odigrao je više od polovice sezone, dok su sa pojačanjima stvarno pogodili. Redick je odigrao možda i najbolju sezonu karijere, dok su Bellineli i Iliyasova donijeli potrebno iskustvo i širinu u playoffu. Sada su ostali bez potonje dvojke, no potpisao je Bjelica koji će sigurno dostojno zamijeniti Ersana, a osim njega i Redick se vratio na još godinu dana. Tako da imamo manje više istu ekipu, samo godinu dana stariju i iskusniju, koja je uzela treće mjesto Istoka. U nekoliko idućih godina imati ćemo veliku borbu njih i Kelta za tron na Istoku.

Slučaj gospodina ‘Svestranog’

Lebron kompleks

Toronto Raptors

Ovdje spada samo jedna ekipa. Ekipa koja je bila najbolja na Istoku u regularnoj sezoni, no u playoffu je doživjela još jedan ogroman udarac od strane Kralja Lebrona. Isprašio ih je sa 4-0 i njegov odlazak na Zapad je na neki način i spasio ovu ekipu. Pokazali su da nikako ne mogu dobiti Lebrona, a njihovo stanje s ugovorima nije bajno, tj rebuilding nikako nije dolazio u obzir. Tako da sada mogu mirne duše sa ovom ekipom probati ugroziti Kelte i Sixerse. Naravno ovo ima i drugu stranu priče, jer ukoliko sada ne uspiju doći daleko u playoffu ne mogu “kriviti” Lebrona. Tako da možemo reći da ćemo sada vidjeti koliki je zapravo plafon ove ekipe. Svi glavni igrači su u najboljim godinama, klupa je možda i najbolja u Ligi, a novi trener Nurse će sigurno donijeti potrebnu svježinu ovom rosteru.

Kanađani napokon imaju trenera

Young Guns

Milwaukee Bucks

Bucksi imaju vrlo vjerovatno budućeg najboljeg igrača Lige u Giannisu i solidnu rotaciju oko njega. Ništa spektakularno, no na ovakvom Istoku, ukoliko Giannis poludi, mogu jako daleko. Mogu računati na njega sigurno još nekoliko godina, jer on je sam izjavio kako želi donijeti naslov u Milwaukee, a ne ići u Lakerse ili negdje drugdje. Što je sjajna vijesti dugoročno. No, sami Bucksi moraju pokazati inicijativu da zadrže svog najboljeg igrača. Najveće pitanje za njih ovo ljeto je ostanak Jabari Parkera. Hoće li dati još jednu šansu talentiranom krilu s Dukea koji bi sigurno bio rubni All-star da nije bilo silnih povreda? Vrlo vjerovatno hoće, jer teško da će naći zamjenu za njega. Mogu se samo nadati da će sada ostati zdrav i dokazati svima da njegov potpis ovo ljeto ipak nije bio pogreška.

Indiana Pacers

Igrač koji je najviše napredovao, Victor Oladipo, izdigao ih je iz prosječnosti. Tako su Pacersi “ničim izazvani” postali jako dobra ekipa. Igraju brzo i agresivno, Oladipo kažnjava na postavljenje obrane, dok Babo i ostali trpaju izvana. Sada im je stigao i Tyreke Evans koji je imao sjajnu sezonu u Grizzliesima. On je svojevrsna zamjena za Stephensona, s tim da je Evans ipak dosta bolji igrač. Tako da možemo reći da su ipak napredovali na tom dijelu, no opet ostaje pitanje koliko oni zapravo mogu? Turner će morati napraviti veliki iskorak iduće sezone, Oladipo nastaviti s ovakvim igrama, dok će Babo, Evans i ostali morati odigrati na gornjoj razini svojih mogućnost. Bili su možda i najbliže izbacivanju Kralja ove sezone, to sigurno znači da ova ekipa ipak ima ono nešto. Hoće li to moći iskoristiti i iduće sezone?

“Sada nas MORATE poštovati!”

Nit smrdi nit miriše

Washington Wizards

Na krilima najbolje sezone Walla i Beala prije dvije godine stigli su dalje nego prošle. Činilo se da ta ekipa ima potencijala, no loša kemija i povrede u ekipi su dovele do toga da su postali 8. ekipa Istoka. Sada je Gortat otišao, to izgleda odgovara najboljem igraču Wallu, a na njegovo mjesto je stigao Howard. Što se tiče kvalitete Wizardsi nisu puno izgubili, no pitanje je kako će se Superman snaći u ovoj svlačionici. Da bi nešto više napravili Čarobnjacima treba kvalitetna pomoć s klupe. Imaju sada Riversa koji sigurno može na 10-15 minuta odmoriti Walla ili Beala, no osim Oubrea nemaju baš puno opcija. Pogotovo na centarskim pozicijama. Nalaze se u teškoj poziciji, no treba uzeti u obzir da imaju možda i najbolji backcourt Istoka (kada su zdravi), te odličnog Portera na krilu. Mogli bi iznenaditi, no za to im ponovo treba cijela (i kvalitetna) sezona od njihovih bekova.

Miami Heat

Ekipa za koju se čini da ima možda i najmirnije ljeto. Na draftu nisu biranli, slobodni igrači ih ne zanimaju jer nemaju prostora tako da Heatovci odmaraju. Jedino što pokušavaju je tradeati Whitesidea, no zasada bezuspješno. No, opet u njihovom rosteru ima dosta pitanja. Osim Hassana. Prvo je ostanak Ellingtona koji je imao fantastičnu sezonu i prometnuo se u ponajboljeg šutera Lige. Drugo je napredak mladih Winslowa, Adebayoa, te Richardsona. Winslow nikako da pokaže pravi napredak u napadačkom smislu. Radi dosta grešaka, a činilo se da ga je Heat “ukrao” na draftu. Adebayo je bio solidan, odradio je lavovski posao u reketu, no druga sezona donosi i veća očekivanja. Može li ih on ispuniti? Sve u svemu, ovo je Dragićeva ekipa. On vuče konce igre i zapravo od njega najviše i zavise. Naslov na Istoku je nedostižan, no ukoliko budu u formi mogli mi zakomplicirati stvari.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*