Zatvor za Kantera

Enes Kanter pronašao je svoj košarkaški mir u Portlandu, gde sa Blazersima igra finale Konferencije. No, na političkom planu za Kantera problemi ne staju, a započeli su pre više od godinu dana, a kulminirali prošloga maja kada je, tada centru New York Knicksa, zapretila zatvorska kazna!

Tokom ljeta 2017 Enes Kanter je ušao u velike probleme. Kritizirao je Turskog predsjednika Erdogana, te mu je zbog toga oduzeto tursko državljanstvo. Jedno je vrijeme čak bio u pritvoru, dok je sletio u Rumunjsku, jer mu putovnica nije važila. Nedavno smo detaljnije objasnili situaciju.

“On je Hitler našeg vremena”

Krajem 2017 godine je objavljeno kako turske vlasti traže čak 4 godine zatvora za Kantera. U prijevodu – 4 godine zatvora za kritiziranje predsjednika Erdogana…

Kanter je žestoki kritičar turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana, i još žešći sledbenik islamskog propovednika Fetulaha Gulena, političkog emigranta u SAD,  koga turske vlasti optužuju da je ideolog neuspelog državnog udara 2016. Toliko je opsednut Gulenom da je u avgustu 2016. promenio ime i postao Enes Gulen.

Kanter ne bira reči kada govori o Erdoganu koga naziva „diktatorom“, „manijakom“, „mesečarom“ itd, a vrhunac je izjava da je „Erdogan Hitler našeg veka“. Turska je zvanično zatražila od SAD izručenje Kantera zbog „pripadnosti terorističkoj grupi“, ali teško da će zahtev biti usvojen. Kanter je trenutno apatrid jer mu je Turska poništila pasoš, sada čeka američko državljanstvo. U međuvremenu je odlučio da ne putuje van granica SAD i Kanade.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Kanter odlazi iz New Yorka? - Ostatak Sveta
  2. Do 10 godina zatvora za Kantera! - Ostatak Sveta
  3. "Bojim se za svoj život" - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*