Mirza se oprostio od dresa BiH?

Mirza Teletović, jedan od najboljih košarkaša Bosne i Hercegovine i igrač NBA ligaša Milwaukee Bucksa, saopštio je da se neće odazvati pozivu selektora za novo okupljanje, i da će još razmisliti o tome da li će igrati za reprezentaciju BiH. Novi selektor košarkaške reprezentacije BiH, Duško Vujošević, tako se našao u neočekivanom problemu pre okupljanje 2. jula i pripreme za predkvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

Iako se spekuliše da li se Teletović oprostio od nacionalnog dresa zauvek, sam Mirza je nagovestio da je to samo privremeno.

“Sve ono što se desilo u prošlim kvalifikacijama ostavilo je psihološkog traga na meni, što se odrazilo i na moje igre u klubu. Nažalost, niko me nije zaštitio od medijskog linča, niti to pokušao, a samo su se trebale izneti činjenice. Na kraju sam morao sam sebe da zaštitim i svoju porodicu, a potrudio sam se da izgladim incident i javnosti objasnim sve što se dešavalo. I ovim putem želim da se zahvalim svima koji su prepoznali moju iskrenost i saslušali sve relevantne činjenice. Umesto da krenemo dalje, selektor me se odrekao, iako sam želio biti dio tima koji je putovao u Švedsku. To je sada deo prošlosti, ali sve što se dešavalo itekako je uticalo na mene. Dakle, još jednom podvlačim – od reprezentacije se nisam oprostio i biću na raspolaganju u budućnosti, ali nakon razgovora s gospodinom Bukvom, odlučili smo da ne igram u pretkvalifikacijama. Ako se promeni sistem takmičenja, rado ću se odazvati novom selektoru, a smatram da u pretkvalifikacijama šansu za dokazivanje i igru trebaju dobiti mlađi igrači, pred kojima je svetla budućnost, jer imamo kvalitet da savladamo sve protivnike. Zbog svoje budućnosti i karijere, odluka da preskočim pretkvalifikacije nije donesena ishitreno, već sam o tome jako dugo razmišljao. Znam da će biti i onih koji će sve protumačiti pogrešno, ali svi koji me poznaju znaju koliko volim Bosnu i Hercegovinu i s koliko žara, želje, strasti i entuzijazma nosim dres BiH. Uostalom, po završetku karijere ću nastaviti živeti u najlepšoj zemlji na svetu,” BiH i niko mi ne može oduzeti činjenicu da sam njen ponosni građanin, rekao je Teletović, a preneo SportSport.ba.

Mirza je istinska legenda bh. košarke, a svi ljubitelji ovog sporta iz BiH ali i regiona sećaju se njegove simultanke i ‘trojki sa parkinga’ protiv jake reprezentacije Litvanije koju je Mirza bukvalno sam dobio, no razlika nije bila dovoljna da se BiH plasira dalje:

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. I Nurkić otkazao Vuješeviću! - Ostatak Sveta
  2. I Nurkić otkazao Vujoševiću! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*