Stariji burazer “Grčkog Boga”

Jedna od najvećih priča trenutno u NBA je igra Giannisa Antetokounmpa koji dominira u dresu Bucksa. Ima samo 22 godine ali način na koji igra i brojke koje ostvaruje su neverovatni. Jako je dugačak, ima 209cm a kod Kidda igra playmakera, pravo čudo prirode. Ove godine je potpuno zasjao, uzeo Nagradu za igrača koji je najviše napredovao i pritome predvodio Buckse po gotovo svim statistčkim kategorijama.

No Giannisa u svojoj porodici(barem zasad) ima još jednog brata profesionalca. Ime mu je Thannasis a karijeru je počeo isto kao i Giannis, u Grčkoj. Thannasi je stariji, rođen je 1992- godine u Ateni. Karijeru je počeo kao junior u 2. Grčkoj ligi za Filathlitikos. Tamo je igrao vrlo dobro, ostvarivao proseke od preko 12 poena, 4,9 skoka, te 1 blokadu i ukradenu loptu. Te godine, iako je bio u 2.ligi pozvan je na Allstar utakmicu, kao takmičar u zakucavanju.

2013. godine prijavio se na NBA draft isto kao i brat, no Thannasis je procenio da neće biti izabran i povukao je prijavu. Vratio se u Grčku igrao kratko za svoj stari tim, no prijavio se za draft D-lige. Tamo je izabran 9. ukupnim pickom u Delaware 87erse. Thannasis je još od Grčke bio poznat kao all round igrač, te je takve statse ostvarivo i u D-ligi : 12 poena; 4,3 skoka, 2 asista, 1,2 steala i 1,3 blokadu. Isto tako sudelovao je na takmičenju u zakucavanju i izabran je u 3. All defensive petorku.

Iduće 2014. godine izabran je na NBA draftu. 51. pick, a izabrali su ga New York Knicksi. Igrao je nešto sitno na Summer ligi, nije izborio roster, pa su ga poslali nazad u Dligu. Ovaj puta je bio izabran u 2. All defensive petorku prvenstva. Nakon toga igrao je nešto kratko u predsezoni za Knickse i vraćen je u D-ligu. Usled problema s povredama u polovici sezone potpisao je 10-dnevni ugovor s Knicksima, čak i odigrao jednu utakmicu no ubrzo je vraćen u D-ligu.

Prošle sezone je bio u Španjolskoj ACB ligi, igra za MoraBanc Andorra, a od ove je novi član jednog od dva najveća grčka kluba Panatihaikosa.

Zanimljivo je da je izabran u reprezentaciju Nigerije, no on je to odbio i odlučio s bratom igrati za Grčku. Ove godine njih dvojica predvode Grke na nadolazećem Euru.

Osim njega, Giannis ima i mlađeg brata Kostasa. On se igra u Americi, trenutno je u srednjoj školi, a kako nam se čini mogao bi se pridružiti starijem bratu u NBA. U najgorem slučaju će završiti kod Thanasisa, što i dalje nije loše.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*