Kako su 76ersi odabrali na draftu 49-godišnjeg lekara!

Izvor: sportskasecanja.com

Na NBA draftu 1983. godine izabrano je mnogo dobrih igrača, prvi pik je bio Ralf Samson, a među odabranima bili su i Bajron Skot, Klajd Dreksler, Džon Pekson, Manute Bol, Dok Rivers… i još mnogi košarkaši koji su napravili manje ili više zapažene karijere u NBA ligi. Ipak, sve njih je posle drafta u drugi plan bacio izbor poslednjeg, 228. pika, Normana Horvica, koga su odabrali Filadelfija Seventisiksersi i zbog čijeg izbora je navodno ubrzo i smanjen broj rundi na draftu, pa se sa tadašnjih 10, ubrzo došlo do samo dve runde drafta.

Te 1983. godine može se reći da se Filadelfija Seventisiksersi nisu proslavili na draftu. Niti jedan njihov izbor nije napravio zapaženiju karijeru i može se reći da su svi ti košarkaši i za najzagriženije ljubitelje igre pod obručima potpuni anonimusi, ali to ih nije sprečilo da jedan njihov izbor dan danas najviše pamti. Kao 228. pika Seventisiksersi su se odlučili da odaberu 49-godišnjeg lekara visokog 178 centimetra i teškog 93 kilograma, Normana Horvica, koji je diplomirao 1956. godine. Izbor gazde Filadelfije Harolda Kaca u poslednjoj rundi drafta naravno da je mnoge iznenadio i začudio, ali je objašnjenje ovakvog poteza stiglo vrlo brzo. Naime, doktor Horvic  je bio pasionirani fan košarke i prijatelj Kaca, sa kojim je redovno igrao poker, pa je gazda Filadelfije rešio da se malo našali sa njim, ali i da mu učini uslugu i odabere ga na draftu.

Rukovodstvo NBA lige nije imalo baš razumevanja za njegovu šalu, odmah je poništilo izbor Filadelfije, jer su smatrali da je takva šala neprimerena za draft. Sa druge strane u Seventisiksersima su smatrali da nisu na gubitku i da koga god da su izabrali kao poslednjeg pika na draftu sigurno ne bi imao mesta u rosteru njihovog tima. „Nisam iznenađen izborom, iznenađen sam što nisam odabran ranije. Sad pošto je moj talenat prepoznat, a nemam mesto u NBA ligi, mogu da odem u Italiju i tamo igram.“ – rekao je posle drafta za medije u šali doktor Norman Horvic.

Ubrzo posle ovog drafta čelnici NBA lige su procenili da je 10 rundi na draftu i previše, pa su smanjivali broj rundi tokom godina, da bi se na kraju došlo do „samo“ dve runde na draftu, a taj format drafta je već dugo godina aktuelan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*