Jasikevičius doneo odluku!

Raptors Republic

Sjajni trener Žalgirisa iz Kanuasa, odlučio je da ne ide u NBA, i da ostane još jednu sezonu u svojoj zemlji.

Svega dva dana nakon što je odlukom svojih kolega izabran za najboljeg trenera u regularnom delu Dwane Casey dobio je otkaz u Torontu. Cavsi i Lebron James, presudili su treneru Raptorsa. I pored činjenice da su trijumfalno osvojili Istok sa rekordnih 59 pobeda, nemoć Toronta protiv Kralja je ove sezone možda bila i najizraženija. Treći puta zaredom ih je Lebron izbacio iz playoffa i to je napravio na efektan način. Drugom metlom zaredom, a u posljednih 10 utakmica u playoffu protiv Raptorsa Lebron ima čistih 10-0. Došlo je do toga da je uprava Toronta počela razmišljati i o smjeni trenera.

Raptorsi su na kraju za trenera svoje ekipe postavili Caseyovog pomoćnika, Nicka Nursa. Jedan od kandidata za klupu bio je i Litvanac Šarunas Jasikevičijus. Nekada sjajni play, a sada strateg Žalgirisa, u ozbiljnim je bio kombinacijama da preuzme kormilo jedinog kanadskog tima u NBA.

Nakon što su postavii Nursa, Raptorsi su i dalje želeli Jasikeviciusa u profesionalnom staffu, ali je on nedavno prelomio i doneo odluku da ne ide preko bare, niti da menja sredinu. Šarunas se opredelio da ostane u Kanuas, iako ga je pored Raptorsa želela i Barcelona.

Evropsko čudo

Kakav igrač, takav je i trener Šarunas Jasikevičius. Bio je nenadmašan kao play, nema šta kao igrač nije osvojio, a u NBA se oprobao u Pacersima i Warriorsima. No, nije duo trajao u Americi, više se profilisao u Evropi gde je jedan od najboljih playeva ikada.

Ove sezone napravio je prvorazredno iznenađenje plasiravši se na F4 u Beogradu, nakon što je sa 3 – 1 u seriji izbacio Olympiakos i Vassilisa Spanoulisa. Nagovještaj iznenađenja je bio odmah u prvoj utakmici u kojoj je Žalgiris odmah uzeo break. Nakon toga posao su dovršili u svojoj dvorani i to dva puta s uvjerljivim pobjedama. Glavni katalizator ovog uspjeha je legnedarni Šaras Jasikevičius. Playmaker koji je osvojio sve moguće u Europi, jedan od najboljih bekova ikada je sada preuzeo trenersku palicu i možemo reći da će sigurno biti jednako dobar trenera kao što je bio igrač. Ako ne i bolji.

No, da Šarunas je pre svega dobar čovek, onaj koji u svakom momentu razume i podržava svoje igrače. To je demonstrirao bezbroj puta, a posebno je upečatljiva jedna pressica:

Mladiću, kada budeš imao decu, shvatićeš!

Toronto će sa njim sigurno dobiti sjajnog stratega na duže staze, a ovaj multikulturalni grad moće se podičiti kao drugi, posle Sunsa i našeg Igora Kokoškova, sa strategom koji je porijeklom iz Europe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*