Top 5: Najmlađi igrači koji su ostvarili triple double

SB Nation

Iako nisu bili u prvom planu prošle sezone, u konkurenciji sjajnih rookie igrača poput Tatuma, Simmonsa i Mitchela, Markelle Fultz i Lonzo Ball upisali su se zlatnim slovima u istoriju NBA.

“Zaboravljeni” rookie, i prvi pick drafta 2017, Markelle Fultz je postao je najmlađi igrač u NBA koji je ubilježio triple double. Prošle sezone je propustio čak 68 utakmica zbog “fantomske” povrede ramena, no u meču protiv Bucksa, u aprilu 2018, Fultz je ubacio 13 poena, dodao po 10 skokova i asista i tako pokazao da Sixersi nisu pogriješili s njegovim izborom.

Zaboravljeni srušio Balla

Time je oborio rekord koji je u istoj sezoni postavio Lonzo Ball, novajlija Lakersa. Ball je prošle sezone ostvario svoj prvi ‘triple-double’ NBA karijere zabivši 19 poena uz 12 skokova i 13 asistencija čime je postao najmlađi igrač u povijesti lige kojem je to uspjelo (do Fultza).

Lonzo je već na samom početku sezone bio vrlo blizu ovog ostvarenja kada je ostao asistenciju prekratak u pobjedi protiv Phoenix Sunsa. U porazu od (ponovo) Bucksa ništa nije prepuštao slučaju, a čak je i solidno šutirao s obzirom da je inače najgori šuter u ligi s postotkom manjim od 30 posto. Lonzo je ‘triple doubleom’ ušutkao kritičare i ušao u povijest. Ostvario je dvoznamenkasti broj poena, asistencija i skokova s 20 godina i 15 dana te time prešao LeBrona Jamesa za samo osam dana.

King James je naime svoj prvi ‘triple-double’ ostvario 19. siječnja 2005. godine u dobi od 20 godina i 23 dana, a samo tri dana nakon toga ostvario je i drugi ‘triple double’ karijere. Postigao je 28 poena uz 12 skokova i 10 asistencija u pobjedi protiv Golden State Warriorsa. U nastavku teksta pozabavit ćemo se i ostalim igračima koji su stigli na ovu listu. LeBron tako drži drugo i treće mjesto na ovoj ljestvici.

Igrač kojeg je LeBron prešao i postao najmlađi u povijesti bio je Lamar Odom koji je 30. prosinca 1999. godine ostvario ‘triple double’ s 10 poena, 13 skokova i 10 asistencija u porazu od Houston Rockets. Već je tada pokazivao veliki košarkaški IQ, no životni put u posljednje ga je vrijeme potpuno odvojio od košarke. Upisao je u karijeri 12 ‘triple doubleova’, a prvi je ostvario u dobi od 20 godina i 54 dana.

Listu zatvara razigravač Washingtona John Wall koji je bio dvoznamenkast u tri kategorije u dobi od 20 godina i 54 dana, identično kao i Odom. Ostvario je to 10. studenog 2010. godine, a imao je 19 poena, 10 skokova i 13 asistencija u pobjedi protiv Houstona. Wall je potencijal potpuno opravdao i postao jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji u ligi bez ikakve dileme.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*