Čovek čiji je odlazak rastužio NBA

mcdyess
Screenshot/Twitter

Antonio McDyess bio je košarkaš neverovatnih fizičkih predispozicija i jedan od najboljih krilnih igrača u NBA tokom svog primea. Svoj košarkaški uspon doživljava od 1995, kada je izabran kao 2. pick na draftu, sve do 2001., kada je nastupao na All Star meču. Pre toga sa reprezentacijom SAD osvojio je zlato na OI u Sidneju. Krajem te godine odlazi na naizgled bezazlenu operaciju čašice kolena, zbog koje pauzira čitavu sezonu, i nakon koje se više nikada nije vratio u staru formu.

Igrajući za Nuggetse i Sunse u svom primeu, beležio je prosečno 18 poena i 9 skokova, da bi nakon povrede kao rezerva u Pistonsima i dve poslednje sezone u Spursima imao 8 poena i 8 skokova u proseku. U periodu od novembra 2001. do aprila 2004. godine odigrao je samo 18 utakmica.

Knicski su ga doveli 2002, kao deo velikog tradea kada je sa njim u New York iz Denvera došao Franck Williams, a u Nuggetse su otišli Marcus Camby, Mark Jackson i prava na brazilskog centra Nenea. McDyes je Knicske došao povređen, u prethodnoj sezoni odigrao je samo 10 mečeva, no verovalo se da je povreda prošlost, no on je pauzirao još jednu celu sezonu, a od novog trija snova McDyes – Sprewell – Houston nije bilo ništa jer je i Sprewell povredio ruku. Za Knicske je McDyes odigrao samo 18 mečeva, da bi klub napustio I nakon par sezona završio u Pistonsima gde je ostao nekoliko sezona.

Kada se krajem 2011., nakon 15 sezona, odlučio povući za njim je žalila čitava NBA. Iako je tada bio član Spursa, fanovi Pistonsa bili su ti koji su žalili za njim najviše, i pomalo ih je razočarao svojom tvrdnjom kako su dve poslednje sezone u Spursima zapravo nešto najlepše što mu se desilo iako je Detroit pružio priliku za njegov poptuni povratak na teren.

Ostaje žal što se nikada nije okitio titulom prvaka NBA, iako je srcem i borbenošću to zaslužio. Čini se da se nalazio u pravim timovima u pogrešno vreme, sa svojom povredom koja je obeležila ipak veći deo njegove košarkaške karijere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*