San Antonio Spurs 2020-2021: Becky za istoriju, poslednje Aldridgevo i DeRozanovo ‘mamuzanje’

Nije se mnogo očekivalo od Spursa u protekloj sezoni, oni nisu ni iznenadili niti potpuno razočarali. Bili su 10. na Zapadu što im je donelo play in, ali su se brzo oprostili od nekog značajnijeg pomaka i rezultate jer su ih Memphis Grizzliesi odmah izbacili.

Nekoliko stvari obeležilo je ovu sezonu. Sigurno najznačajnija jeste ona kada je Backy Hammon, asistenkinja Gregga Popovicha, preuzela da vodi tim kao prva žena-trener protiv Lakersa. O njoj smo već pisali i znamo koliko košarkaškog znanja i trenerskog potencijala ona ima. Nju su već razmatrali za glavnog stratega neki NBA ligaši i ne bi trebalo čuditi ako je uskoro vidimo na kormilu nekog kluba.

Druga velika stvar je odlazak LaMarcusa Aldridgea, sedmostrukog All Stara, i ikona Spursa u poslednjih nekoliko sezona. Big fella je otišao tiho, svoje mesto ustupio mlađim snagama u Spursima, a nakon raskida sa San Antoniom potpisao je za Brooklyn gde se i nije naigrao pa je zbog zdravstvenih problema prekinuo karijeru.

Sezonu su završili sa omerom 33-39 što je jedna pobeda više od onoga što im se predviđalo:


Pregled prethodnih sezona:


Učinak tima

Spursi u protekloj sezoni nisu bili dobri, zapravo bili su ispod proseka, kada su u pitanju timska odbrana i napad. Znajući sa kakvim je igračkim kadrom Popovich raspolagao to i ne treba da čudi. Bili su 20-ti po broju postignutih poena u ligi – 111.1 – i 19. kada je odbrambeni segment u pitanju – dozvoljavali su protivnicima da im daju čak 112.8 poena po meču. Jedna od slabih tačaka ovoga tima je i šut za tri poena, njihov najbolji strelac – DeMar DeRozan – je upravo taj tip igrača, scorer bez prefinjenog šuta sa distance. Spursi su bili poslednji u ligi kada je u pitanju broj pokušaja za tri poena, i broj postignutih trojki. U vreme kada i centri u NBA sa lakoćom postižu trojke, ovo je zaista jedna stavka na kojoj ekipa mora značajno da poradi. Patty Mills, veteran koji je napustio Spurse ovoga leta, te Derrick White bili su igrači sa najviše pokušaja i najviše postignutih trojki u ovom timu.

Oproštaj iskusnog trojca

DeRozan je sa titulom najboljeg strelca završio svoju treću sezonu u Spursima – postizao je 21.6 poena, uz karijerno rekordnih 6.9 asistencija i 4.2 skoka bio je među najzapaženijim igračima Spursa. No, liderstvo i uticaj na tim su izostali i Spursi su se ovog 31-godišnjaka odrekli kako bi mesto ustupili mlađim igračima čije vreme tek dolazi. DeRozan, još uvek gladan pobeda i potencijalno titule, otišao je u tim iz Chicaga koji u narednoj sezoni ima velike ambicije.

Tek 21 meč odigrao je LaMarcus Aldridge ove sezone, pre nego što se sporazumno razišao sa timom, i potom otpisao za Netse. Beležio je najmanje statse u svojoj karijeri – 13.7 poena i 4.5 skokova. Sa 35 godina i rovitim zdravljem on je prema procenama struke bio višak na rosteru koji tek treba da promoviše mlade igrače.

Koačno, Patty Mills – čovek od zadatka i najbolji šesti igrač Spursa, svoju je karijeru u ovom gradu okončao ovog leta kada se okitio i medaljom na Olimpijskim igrama u Tokiu. Mills je sa klupe davao 10.8 poena, prošle sezone je značajno poboljšao šut za tri poena i pogađao je sa 37.5 % uspešnosti. Propustio je svega četiri utakmice u regularnom delu a tokom play in mečeva sa Memphisom bio je jedan od najpouzdanijih igrača za Popovicha.

Šta dalje?

DeJounte Murray, Derrick White, Keldon Johnson, Loonie Walker i Jakob Poetl igrači su koji ostaju iz prošle sezone i na koje struka Spursa računa u narednoj sezoni da budu nosioci igre. Bez velikih imena i megazvezda. Murray ima taj potencijal, ali je rovit, i već je propuštao dobar deo prethodnih sezona zbog povrede. Tu su i Zach Collins, Thaddeus Young i Aminu koji bi pojačali ovu igračku skupinu.

Putem drafta stigli Joshua Primo sa Alabame i Joe Wieskamp iz Iowe. Joshua Primo je stigao kao 12-ti pick ovogodišnjeg drafta. Ovaj bek nikoga nije oduševio sa svojim 8.1 poena, 43.1 % šuta iz igre ili 38.1 % šuta za tri poena. No, skauti su se složili da ovaj igrač ima dobar šut iz takozvanih catch-and-shoot situacija gde mu je procenat bio 44.3 procenta.

Čini se da su upravo zbog ovakvih šuterskih potencijala Spursi birali upravo Primoa, posebno zbog njegove mogućnosti da šutira iz uglova. Mnoge to podseća na Bruca Bowena i njegove mnoge šuteve iz uglova koje je postizao za Spurse. Trenutno su mu odbrambene veštine na vrlo bazičnom nivou, no fizikalije i raspon ruku obećavaju. Već je pokazao zavidno umeže u čuvanju protivničničkih igrača i oduzimanju lopti bez faula. Sa druge strane Joe Wieskamp je biran kao 41. pick, i smatra se jednim od najboljih šutera na ovogodišnjem draftu. Njegovih 46.2 procenata sa Iowe prošle sezone idu tome u prilog, kao i raznovrsne pozicije sa kojih je sposoban da poentira. On je i igrač koji je sposoban da sam kreira prilike za šut. Mane su mu igra u odbrani, kao i nedostatak brzine i snage potrebne za igru dobre odbrane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*