Recap sezone: San Antonio Spurs

(Photo by Sam Forencich/NBAE via Getty Images)

Ove sezone smo gledali malo drugačije Spurse nego što smo navikli. Povukao se Tim Duncan, verovatno najbolja četvorka u istoriji lige, te ujedno i najbolji igrač Spursa ikad. Osim Duncana malo toga se promenilo kod Spursa. I dalje Pop sjajno vodi ekipu, nizale su se pobede kroz sezone, a playoff run im je verovatno završen prije reda. Sve u svemu vrlo dobra sezona je iza Popa i njegovih momaka, snašli su se bez Duncana, a verovatno dobili i njegovu zamenu…

Početak nije mogao biti bolji za Spurse. Derbi Zapada protiv Warriorsa. Golden State je napravio pravu pomutnju u ligi kada su potpisali Duranta nakon što su imali najbolju sezonu u istoriji lige i činilo se kako im ove godine neće biti ravnih. No Popović i Leonard su odmah spustili na zemlju “Ratnike”. Razbili su ih 29 razlike, potpuno nadigrali i pokazali kako još uvek nisu za baciti. Ostatak meseca je protekao u sličnom ritmu, izgubili su samo 4 utakmice i bili su među najboljim ekipama lige. Bili su većinu vremena dominanti, a samo su po dva puta izgubili dvije utakmice zaredom. Ostali su nepobeđeni i u mečevima s dvije najbolje ekipe Istoka, oba puta su dobili Cavse i Kelte, dok su s Warriorsima imali pozitivan score u regularnoj sezonu, 2-1.

Doktori obrane

Popova magija je radila i ove sezone. Bili su najbolja obrambena ekipa usprkos Aldridgeu u Gasolu pod košem. Niti jedan niti drugi nisu poznati kao vrsni obrambeni igrač (Gasol možda dok nije imao ovoliko godina i sezona u nogama) no opet sa sjajnim skautingom su otkrili Dedmona. Centar je bio ključ obrane Spursa pod košem, sjajno se kretao i zatvarao perimetar, a opet je stigao i solidno zatvoriti pristupe obruču. Green je kao i uvek bio na visini zadatka na vanjskim pozicijama, a Leonard se ove godine pretvorio verovatno u najboljeg two way igrača lige. Njegova lockdown obrana je odavno poznata, a ove sezone je to podigao na još jedan viši nivo. Otkriće iz Dlige Simmons je pokazao da se i na njega može računati u obrani, a veteran Lee je bio idealna zakrpa. Napad je bio solidan, igrali su skoro pa najsporiju košarku lige, bez puno kontri, što je i razumljivo u ovakvoj ekipi s dosta veterana. Napad je glatko funkcionirao, Parker je imao jednu od boljih sezona u zadnje vreme, a Mills se pokazao kao materijal za startera. Kada bi napad zašteka, lopta bi išla Leonardu u ruke i Spursi su pobeđivali.

The Claw

Najveći razlog sjajne sezone Spursa je bio ovaj momak. Od čoveka koji je u svojoj prvoj sezoni imao 7,9 poena u proseku pretvorio se u jednog od najboljih napadača lige. Obrana nije bila upitna još od prvog dana, no u napadu je imao problema. Ove sezone je dodao sjajan šut s perimetra, kao i šut za tri poena, te je općenito poboljšao svoje odluke u napadu. To je rezultiralo sezonom karijere, postigao je više poena nego ikada 25,5 u proseku. Broj asista mu je pao, što je i razumljivo jer mu se povećala potrošnja, no opet nas je često znao oduševiti i sjajnim dodavanje. Pretvorio se u možda i najbolje two way igrača lige, neverovatno je to da je postao gotovo jednako dobar u napadu kao i u obrani. Spursi su mislili da će morati tražiti igrača koji bi zamenio Duncana u napadu, no već su ga imali u svom rosteru, a nekako mislimo da je i Pop računao na to. Najbolju utakmicu sezone je sačuvao za one najbolje. Utrpao je Cavsima i Lebronu 41 poen, a posebno je bio dobar kada se utakmica odlučivala. U duelu s Hardenom je ubacio 39, a baš je u toj utakmici prvo hladnokrvno pogodio trojku za vodstvo, da bi na drugoj strani blokirao Hardena i doneo pobedu svojoj ekipi.

Playoff run

U playoff su se plasirali kao druga ekipa Zapada i lige, te su naleteli na stare znance Memphis Grizzliese. Prve dvije utakmice su glatko dobili, Leonard je jednostavno dominirao. U drugoj utakmici je postigao 37 poena, uz savršenih 19/19 sa linije bacanja, te sjajni 9/14 iz igre. Nakon toga su na knap izgubili obe utakmice u Memphisu koji su pokazali zube i da ipak stvari neće proteći tako lako. Serija se vratila u San Antonio i Spursi dobijaju, da bi u 6. utakmici završili posao i prošli dalje s ukupnih 4-2.

Nakon njih su sledeli Harden i Rocketsi. Prva utakmica i hladan tuš za Spurse. Totalno su ih razbili sa 27 poena razlike što je i najveći poraz Spursa u istoriji playoffa. No, brzo su se revanširali. Iduću utakmicu nisu dopustili Raketama da se razmašu i sada su oni ostvarili veliku pobedu od čak 25 poena. Prvu u Houstonu su dobili opet preko 20 razlike, da bi onda Rakete uspele izjednačiti seriju. Iduća utakmica je bila biti ili ne biti. Opasno su visili Spursi, Rakete su bile blizu celo vreme, Harden je imao triple double i činilo se da je iznenađenje na pomolu. Onda se ukazao veliki Manu Ginobili. Najiskusniji igrač na terenu je sjajno blokirao Hardena u poslednjem pokušaju šuta i tako doneo vrlo bitnu pobedu svojoj ekipi. 

Iduća utakmica je bila lagan posao i čak 39 razlike za Spurse. Nažalost, nisu prošli bez posledica. Povredio se Tony Parker koji za kojega je već nakon meča bila osigrana velika stanka, da bi i Leonard iskrenuo zglob zbog kojega nije nastupio u poslednjoj utakmici. Čuvao se za veliki okršaj koji sledi protiv Warriorsa.

Utakmica koju smo svi čekali, jedini tim koji se mogao suprotstaviti strašnim “Ratnicima” iz Oaklanda. I sjajno su gurali, imali su čak 18 poena prednosti u prvoj utakmici, a onda je usledio šok. Prvo je Leonard krivo doskočio nakon šuta kod svoje klupe, no nastavio igrati. A onda nekoliko minuta kasnije Zaza Pachulia mu je nezgodno ušao pod tijelo nakon šuta i zglob nije izdržao. Morao je izaći van i više nije mogao nastaviti utakmicu. Spursi su tu neverovatno pali i dopustili Warriorsima povratak i na kraju i pobedu. Posle te utakmice rezultati pretraga su pokazali da je vrlo mala verovatnost da se Leonard vrati na teren u ovoj seriji. Tako je na kraju i bilo, te je ova serija bila jednosmerna ulica posle toga. Velika pobeda u drugoj utakmici od 36 razlike, a slično je bilo i u ostale dve samo sa manjom razlikom. Da se Leonard nikada nije povredio ova serija bi sigurno otišla u barem 6 utakmica. Postojala je verovatnost da netko skine Warriorse, a najveća nada su upravo bili Spursi. Nažalost nije se to dogodilo i Spursi su isprašeni s 4-0 od kasnijih prvaka.

 

5 Trackbacks / Pingbacks

  1. 2016 - 2017: Pregled sezone po timovima - Ostatak Sveta
  2. Southwest 2018 - 2019: Nuklearna sila, i poklekli velikani - Ostatak Sveta
  3. Southwest 2019 - 2020: - Ostatak Sveta
  4. San Antonio Spurs 2019 - 2020: Tim bez lidera, franšiza bez budućnosti - Ostatak Sveta
  5. San Antonio Spurs 2020-2021: Becky za istoriju, poslednje Aldridgevo i DeRozanovo 'mamuzanje' - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*