San Antonio Spurs 2018 – 2019: Početak post-Kawhi ere

Kako god okrenemo, Spursi su nezaobilazni deo NBA razigravanja. I kada su ih svi otpisali, misleći da su dotakli igračko dno i da se eri Gregga Popovicha nazire kraj, oni su ponovo iznenadili  i sa zaista odličnog 7. mesta superjakog Zapada sigli u doigravanje. 22. put za redom!!! I to sa pobedom više nego u prethodnoj sezoni:

Turbulentno leto je iza Spursa. U velikom trejdu otišli su Kawhi Leonard i Danny Green, dok su Toronta stigli DeMar DeRozan i Jakob Poetl, i zaštićeni pick prve runde 2019. Ugovore su potpisali Davis Bertrans, Rudy Gay, i Bryn Forbes, kao i Marco Belinelli, Dante Cunningham i i Quincy Pondexter.

No, uz Kawhija otišle su i dve legende – Manu Ginobili oprostio se od aktivnog igranja košarke, dok je za Charlotte Hornetse potpisao Tony Parker:

Kraj jedne ere?

No legendarni Greg Popovich i GM Spurs R.C Bufford opet su izvukli as iz rukava i napravili trade u kojem su dobili DeMar DeRozana.

U ekipi je i dalje ostao najbolji igrač prošle sezone Lamarcus Aldridge, koji se napokon prilagodio sistemu Spursa, ali je uz slobodu koju je dobio od Popa značajno napredovao. Pop je u odsustvu Leonarda dao ključeve ekipe u ruke Lamarcusu i nije se pokajao.

Osim iskusnih San Antonio ima i plejadu mladih igrača na koje se mogu osloniti. Kako su već dugi niz godina Spursi majstori drafta, ni sada nisu razočarali. Prije dvije godine stigao je Dejounte Murray, sa sveučilišta Washington. Momak izuzetno fluidnih pokreta, sjajnih fizikalija i izuzetno dugačkih ruku. Na početku je još uvijek bio malo “divlji” no sada ga je Pop doveo u red i dobio fantastičnog prospekta na bekovskim pozicijama. Murray je već sada jedan od najboljih obrambenih bekova Lige, sa svojim dugim rukama vrlo često krade lopte i nervira napadače. Napad još uvijek nije na najvišoj razini, no potencijal je svakako tu.



Početak iz noćne more

No, nije dobro počelo za Spurse. Posebno kada je njihova mlada bekovska jezgra u pitanju.

Povreda Dejounte Murraya odvojila je ovog momka od terena na celu sezonu. On je trebao biti x faktor ove sezone, momak koji će najviše napredovati i nova okosnica tima iz San Antonia. Povreda budućeg prospekta Spursa i talentovanog playa već je bila šamar podmlađenom timu, da bi nakon toga usledila serija novih povreda.

Prvo je rookie Lonnie Walker otišao na operaciju meniskusa na desnom kolenu, samo dan posle Murrayeve povrede, i vratiće se tek nakon 6 do 8 sedmica, da bi povredu ligamenata doživeo i Derrick White koga je Popovich koristio kao prvu play opciju nakon Murrayeve povrede. White je protiv Hawksa dao 15 poena, imao je 6 skokova i 3 asistencije za 29 minuta. I on će odustvovati od 6 do 8 nedelja.

Katastrofa, Spursi ostali bez kompletne bekovske linije!

Učinak igrača

U novom Popovichevom orkestru najstandardniji igrači bili su Bryn Forbes sa 82 nastupa (81 kao starter), Patty Mills sa 82 (samo 1 starter), LaMarcu Aldridge 81, Marci Bellineli 79, te DeMar DeRozan i Jakob Poetl sa po 77 nastupa.

DeRozan je provodio najviše minuta na terenu (34.9) potom Aldridge (33.2) a onda Forbes (28) i Rudy Gay (26.7).

Aldridge sa 21.3 poena po meču i DeRozan (21.2) bili su najbolji strelci, Gay je davao 13.7, Forbes 11.8 a Belinelli 10.5 poena. Najbolji skakač bio je Aldridge sa 9.2 skoka te Gay sa 6.8, dok su najviše asistencija delili DeRozan (6.2) i White (3.9).

Davis Bertrans bio je jedan od najboljih šutera za tri poena (42.9 %) – pogađao je skoko 2 trojke iz 4 do 5 pokušaja na svakom meču, a prosečno je davao 8 poena po meču.

Play off run

Bila je to najizjednačenija serija prvog kruga. Mladost protiv iskustva. Maloneu i momcima je ovo prvi nastup u doigravanju, praktički samo Millsap i Thomas imaju nekog ozbiljnijeg playoff iskustva. Imaju bolju ekipu, u dobroj su formi, imaju Jokić, no s druge strane je stari lisac Pop. Protiv njega i Spursa se uvijek nezahvalno “kladiti”.

Mlada ekipa Nuggetsa je uspjela preskočiti prvu prepreku u doigravanju. Protiv njih su bili nezgodni Spursi, te legendarni Pop. Ukoliko niste 100% dorasli zadatku, budite sigurni da će Pop to kazniti. Tako je i bilo, Nuggetsi iako su bili daleko ispred Spursa u reglarnoj sezoni, morali su igrati 7. utakmicu. Spursi su bili žilavi, te koristili svaku grešku neiskusnih Nuggetsa.

Kada smo kod neiskustva, ovo je bio debitantski Jokićev nastup u playoffu. Ukratko, nije odigrao kao da mu je prvi… Jokić je postao jedini igrač uz Magica i Lebrona koji su u playoffu u 7. utakmici ostvarili triple double učinak. Isprašio je Spurse u posljednjem meču sa 21 poen,  15 skokova i 10 asista. Nikola Jokić je odveo Denver do drugog kruga play offa, i bio je prvo ime velikog trijumfa svoje franšize nad neugodnim Spursima. U sedam mečeva, beležio je 23.1 poena, 12.1 skok, 9.1 asistenciju, dok je gubio 1.7 lopti po meču (duplo manje nego u celom regularnom delu).


Denver Nuggets (2) – San Antonio Spurs (7), 4 – 3


Popovich rekorder

Pobedom nad Thunderom, u neverovatnom meču sa produžecima, Gregg Popovich je stigao na treće mesto večne liste trenera sa najviše pobeda u NBA. Ispred njega su sada samo Don Nelson i Lenny Wilkens.

No, iako se njegovi Spursi nisu plasirali dalje od prvog kruga play offa, Popovichev rukopis bio je vidljiv u zavšnici prvenstva NBA. Čak tri od četiri finaliste konferencija vodili su njegovi bivši pomoćnici dok je Toronto na krilima njegovog igrača, Kawhi Leonarda, stigao do prstena.

Momci, Veliki Tata vas posmatra!

Pričalo se kako bi ovo Greggu Popovichu mogla biti poslednja sezona. Srećom, on je odgodio penziju, te je potpisao novi trogodišnji ugovor sa Spursima. Vratit će se u svoju 24. sezonu sa Spursima, a rekordnih 22. puta zaredom ih je vodio i u playoffu. Pred Greggom je dosta posla. Spursi nisu bili loši, no smjena generacija je očita. Pod stare dane će morati izvući poneki “as iz rukava”.

Prvi Hrvat kod Popa

Ukoliko budu zdravi, Spursi imaju vrlo potentan tim sa puno prostora za napredak i potencijala za dobar rezultat. To je ono što Popovich najbolje radi – pravi nove igrače, diže ih iz anonimnosti u zvezde i naravno beleži dobar rezultat.

Da li je jedna od novih potencijalnih zvezda i mladi Hrvat?

Spursi su Luku Šamanića izabrali na ovogodišnjem draftu kao 19. pika. Iako su prognoze govorile kako će Luka biti izabran pred kraj prvog kruga ili u drugom krugu, Spursi su odlučili drugačije. Imali su čak dva picka u prvom krugu, a ovaj viši odlučili su iskoristiti za ovog talentovanog igrača Tako je Šamanić postao prvi hrvatski košarkaš koji će zaigrati pod palicom Gregga Popovicha u dresu Spursa.

Prvi Hrvat pod Popovichevom palicom!

San Antonio Spursi su dobili ogromno pojačanje u stručnom štabu. Tim Duncan se i službeno pridružio stručnom štabu Spursa kao pomoćni trener. Često je bio viđen na treninzima Spursa kako pomaže mladim igračima, a suradnja je sada i ozvaničena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*