Tajna Wiltovih 100 poena

Tog 2. marta 1962., Wilt Chemberlain postigao je 100 poena u meču u kojem su njegovi Philadelpia Warriorsi slavili protiv Knicksa sa 169 – 147.

A evo kako je i statistički izgledo taj učinak:

Basketball reference

Wiltu je posao protiv Knicksa olakšalo nekoliko stvari. Prvo igrali su protiv jednog od najgorih timova u ligi, drugo New Yorku na tom meču nije igrao startni centar Phil Jordon, dok je rezervni centar – Darrall Imhoff igrao svega 20 minuta zbog problema sa faulovima, da bi ga u finišu meča zamenio rookie Cleveland Buckner koji nije dorastao izazovu – da čuva jednog od najdominantnijih igrača u NBA ikada.

U toj sezoni Chamberlain je u proseku beležio 50.4 poena po meču i jedini je igrač koji je u jednoj sezoni postigao preko 4.000 poena (tačnije 4.029). Ujedno je bio i najbolji skakač lige sa 25.7 skokova, a igrao je 48.5 minuta u proseku (Warriorsi su te sezone čak 10 mečeva igrali sa produžecima).

Nedostižni rekordi

Legendarni Wilt i njegovih 100 poena na meču su rekord koji su mnogi pokušali da stignu, ali niko nije uspeo. Wilt je bio mašina za davanje poena, njegovo ime dominira među igračima koji su postigli najviše poena na jednom meču. Među prvih jedanaest, njegovo ime se pominje čak 6 puta.

Do sada ne najbliži tom rekordu bio Kobe Bryant pre 11 godina, ali se zaustavio na 81 poenu što je poduhvat kakav se i danas prepričava.

Od aktuealni igrača se na večiti listu progurao Devin Booker. Sophomore Sunsa je u tekućoj sezoni brojao do – 70 poena! U porazu od Celticsa (120-130), Booker je za 44 minute na terenu postigao 70 poena (40 – 21 šut iz igre, 26 – 24 slobodna bacanja), imao je 8 skokova, i 6 asistencija, uz 3 ukradene lopte.

Među igračima koji su postigli najmanje 60 poena na meču, Wilt se našao čak 32 puta, dok je tu 6 puta bio Kobe Bryant, sledi Michael Jordan (5 puta), i Elgin Baylor (4 puta).

Osim Devina Bookera, na listi igrača sa 60+ poena od onih koji igraju još uvek nalaze se i Carmelo Anthony (62) i LeBron James (61) kojima je to pošlo za rukom 2014, odnosno Klay Thompson koji je to uspeo ove sezone ubacivši 60 poena.

www.landofbasketball.com

1 Comment

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Bogatstvo za istorijski zapisnik! - Ostatak Sveta
  2. Ovo je mogao samo on: Wiltov 5xdouble u istorijskom performansu! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*