Philadelphia 76ers 2020-2021 Konačni krah

Prošlogodišnje ispadanje od Kelta upalilo je sve lampice u stožeru Sixers. Ekspresno je doveden Doc Rivers na mjesto glavnog trenera, a Darryl Morey je postao novi predsjednik košarkaških operacija. Morey je odmah po dolasku “pretumbao” ekipu, dovedeni su šuteri Curry i Green koji su se pokazali kao pun pogodak. S više šutera na parketu Sixersi su dobili prijeko potrebnu širinu i spacing, što je rezultiralo sa sezonom karijere za Joela Embiida, te sjajnom šuterskom sezonom za Currya. U regularnoj sezoni sve je izgledalo sjajno. Sixersi su izgledali kao jedna od najboljih ekipa Lige, čvrsti u obrani i efikasni u napadu. Sezonu su završili sa 49-23 scoerom i zauzeli su prvo mjesto u istočnoj konferenciji.

BasketballReference

Playoff je bio potpuno druga priča. Lako su riješili Wizardse, no u drugom krugu iznenadili su ih borbeni Hawksi. Stroj Sixersa potpuno se raštimao, Simmons je bio neprepoznatljiv, a da nije bilo dvojca Embiid i Curry teško da bi Sixersi uspjeli doći do sedme utakmice.



Voli me, ne voli me…

Ben Simmons je već dugo vremena na izlaznim vratima Sixersa. Odnosi između Sixersa i Simmonsa su zahladili nakon ispadanja iz playoffa prošle sezone. Ben je prema nekim glasinama ignorirao trenera Doca Riversa i većinu suigrača cijelo ljeto, kao da je i sam bio svjestan da narednu sezonu neće dočekati u dresu Sixersa. Ipak, dovoljno dobra ponuda nije stigla i Simmons je još uvijek u Philli. U jednom trenutku pomirili su se s činjenicom da Ben ne ide nigdje, no čini se da bi ipak mogao biti razmjenjen do početka nove sezone.

Ipak, prije nekoliko dana Ben Simmons je obavijestio Sixerse kako ne misli više igrati za njih, te da se neće pojaviti na trening kampu. Možda i očekivano, pritisak nakon razočaravajućeg izdanja u nekoliko zadnjih doigravanja je bio prevelik. Nakon zadnjeg, prema nekim informacijama Doc Rivers ga je oštro kritizirao u svlačionici i tu su odnosi pukli. Sixersi su sada u potrazi za ekipom koja želi Simmonsa, no problem je što će ova njegova izjava definitivno smanjiti njegovu vrijednost na tržištu.

Ipak posljednje informacije govore da se Ben vraća u ekipu. Testirao se protiv Covida kako bi se mogao pridružiti ekipi do početka sezone. Izgleda da nije bilo dovoljno dobrih ponuda, te da je Morey “nadigao” Rich Paula, Simmonsovog agenta. Trade je naravno još uvijek moguć, no po svemu sudeći ipak bi mogli ponovno vidjeti Simmonsa u dresu Sixersa.

Napokon Embiid

Dugo vremena najbolji igrač Sixersa, Joel Embiid odigrao je sezonu karijere. Bilježio je 28,5 poena uz 10,6 skokova u prosjeku, te završio iza Jokića u MVP glasanju. Tradeovi koji je Morey odradio godili su i Embiidu. Dolaskom dva šutera u rotaciju Embiid je dobio toliko potreban prostor za igranje. Spacing Sixersa je bio sjajan ove sezone Curry, Green, Harris, Maxey, Korkmaz i ostali neumorno su kažnjavali svako udvajanje na Embiidu. A ekipe su jednostavno morale udvajati Embiida ove sezone, koji je na trenutke izgledao nezaustavljivo.

Još bitnije Embiid je bio relativno zdrav ove sezone. Imao je samo jednu pauzu sredinom sezone, koja se srećom nije ispostavila predugačkom. Sixersi su napokon dobili što su očekivali od Embiida, dominantnu sezonu. Embiid je proteklom sezonom ostvario pravo na supermax ugovor, tako da je u 8.mjesecu potpisao novi 196 miliona $ vrijedan ugovor za četiri godine suradnje.

Kobni Jastrebovi

Totalni kolaps Bena Simmonsa u doigravanju koštao je Sixerse ispadanja od Hawksa. Naravno, treba priznati da su i Hawksi odigrali izvrsnu seriju, no ne možemo se oteti dojmu da su Sixersi ovo morali dobiti.

U odlučujućoj sedmoj utakmici Simmons je uputio samo četiri šuta na koš i meč je završio sa samo pet poena na svom kontu. Lajtmotiv te serije je Simmonsovo propuštanje čistog zicera kada je pored njega bio samo Trae Young.

Na kraju su od čistog zicera koji je bio zlata vrijedan u tom trenutku dobili samo dva bacanja za Thybullea. Hawksi su nakon toga prelomili utakmicu i poslali Sixerse kući. Simmons u posljednje tri utakmice nije niti jednom uspio prebaciti 9 poena, a sa linije slobodnih bacanja imao je sramotnih 34,2% što je najgori postotak u povijesti playoffa. Bio je potpuno bezopasan po koš Hawksa, što je značilo da se Embiid morao boriti i sa Simmonsovim čuvarom. Na kraju svake utakmice jedva je stajao na nogama, a umor ga je koštao i nekoliko promašenih zicera u ključnim trenutcima.

Ni Doc Rivers se nije pokazao u najbolje svjetlu u svojoj prvoj sezoni. Ponovno je izgubio odlučujuću sedmu utakmicu i tako nastavio svoj crni niz. Neke odluke su bile krajnje diskutabilne, a nije uspio niti spriječiti potpuni raspad Simmonsa u seriji protiv Hawksa. Od ove ekipe morao je izvući više u playoffu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*