Najbolji “početnici”

Piše: Srđan Nikolić , Aktualac

Oldschool

Svi igraci, pa i oni najbolji u istoriji, nekada davno su bili samo pocetnici u svojim timovima.

Ipak, neki od njih su se odmah snasli kao “riba u vodi”, a ovde vam donosimo spisak nekoliko zaista neverovatnih partija u debitantskim utakmicama u NBA. U pitanju su igraci koji su svoje neverovatne igre pruzali pre uvodjenja linije za tri poena.

1. Wilt Chamberlain

U svojoj prvoj utakmici Chamberlain je demolirao protivnike – 43 poena i 28 skokova za 48 minuta na parketu je zaista impresivan nacin ulaska u NBA. Treba istaci da su dva najvisa protivnicka igraca, Sears i Tyra, bili visoki 206cm, naspram Wiltovih 216, sto ipak ne umanje cudesnu prvu partiju centra Warriorsa.

2. Bill Walton

Iako mu je karijera bila unistena povredama, sam ulazak u NBA je bio impresivan – 18 poena, 24 skokova, 5 asistencija, 4 blokade i 2 ukradene lopte! Verovatno najbolja all around partija jednog rookija u prvoj utakmici.

3. Oscar Robertson

Big O je zapoceo karijeru na nacin na koji su ga prepoznavali tokom cele karijere – triple doublom. U svom debiju protiv LA Lakersa za koje su nastupali Elgin Baylor i Jerry West, Robertson je postigao 21 poen uz 12 skokova i 10 asistencija, a njegovi Royalsi su pobedili. Treba istaci i to da su Lakersi te godine stiglo do finala Zapada,a da se Royalsi nisu ni plasirali u playoff.

4. Elgin Baylor

Igrac koji je spasio Lakerse gasenja, ali i igrac sa najvise izgubljenih finala u istoriji NBA (i bez titule) je u svom prvom mecu bio zaista impresivan. Sa 25 poena, 13 skokova i 6 asistencija je otvorio svoju bogatu NBA karijeru.

5. Jerry Lucas

Krilni centar Royalsa koji je igrao u tandemu sa Oscarom Robertsonom takodje je znao kako se zapocinje NBA karijera – 23 poena, 17 skokova i pobeda Royalsa. Verovatno ne treba ni napominjati da je i na toj utakmici Oscar Robertson imao triple double ucinak.

Kako smo juce predstavili nekoliko najboljih partija “stare” NBA, sada cemo vam predstaviti kako su neki igraci usli u Ligu iz “nove” NBA. Pored svih All Star igraca, moralo je da se napravi mesta i za jednog koji to jos nije, ali cija je prva utakmica i te kako bila zapazena.

New School

1. Grant Hill

Prvi igrac u istoriji NBA koji je kao rookie dobio najvise glasova za All Star utakmicu karijeru je zapoceo sa neverovatnim ciframa – 25 poena, 10 skokova, 5 asistencija i 3 blokade! Prosto je steta sto je poznatiji po povredama nego all around igri.

2. Michael Carter-Williams

Za 5 NBA sezona najvise utakmica je odigrao u prvoj sezoni – 70, sto dovoljno govori u kom pravcu na zalost ide njegova karijera koja je takodje vec sada protkana povredama. Ipak, ulazak u NBA je bio impresivan – 22 poena, 12 asistencija, 9 ukradenih lopti i 7 skokova. Tih 9 ukradenih lopti mu je i dalje rekord karijere!

3. Isiah Thomas

Turbo play Pistonsa iz najslavnijih dana je u NBA usao sa 31 poenom, 11 asistencija, 3 skoka, 1 ukradenom loptom i 1 blokadom. Vrlo impresivno za igraca od 185 cm.

4. David Robinson

Ulazak u Ligu Robinsona je bio tektonski udar,a takva mu je bila i prva utakmica – 23 poena, 17 skokova, 3 blokade, po jedna asistencija i ukradena lopta. A prvi poeni u NBA? Silovito zakucavanje sa dve ruke!

5. Lebron James

Najbolji igrac Lige je sa 18 godina dosao u NBA i odmah pokazao zasto na njega treba ozbiljno racunati – 25 poena, 9 asistencija, 6 skokova, 4 ukradene lopte protiv Sacramento Kingsa za koje su u to vreme nastupali Vlade Divac i Predrag Stojakovic.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*