Mašinerija u najjačem sastavu

AustralianBasketball

Prije nešto više od mjesec dana održan je ždrijeb za Svjetsko Prvenstvo u Kini koje se održava ove godine. Izvučene su grupe, tako da su ekipe polako počele slagati svoje ekipe za prvenstvo. Amerikanci su najavili dolazak u najjačem sastavu, sa Gregom Popovićem na klupi te su apsolutni favoriti prvenstva.

Srbija izbjegla Amere sve do polufinala!

Iako su velike zvijezde već najavile dolazak,  neće biti jedne od najvećih. Lebron James je obznanio Gregu kako neće biti dostupan za Svjetsko Prvenstvo, odnosno da neće igrati. Amerikanci imaju nevjerovatno jaku ekipu, pa su i bez Lebrona favoriti, no takav igrač će faliti i ovakvoj ekipi.

-“Volim Grega, ali sam mu rekao da mi ovo ljeto jednostavno ne odgovara.”- izjavio je Lebron. U Kinu neće ići, no ostavio je otvorena vrata povratka za iduću Olimpijadu 2020. godine u Tokiju. -“Postoji mogućnost da igram na Olimpijadi. Ovisi kako ću se osjećati.”- dovršio je Lebron.

No, Ameri već razmišljaju o budućnosti, a na meti stručnog štaba nalazi se jedan od najperspektivnijih igrača današnjice, Zion Willamson. Njegov Duke je (ne)očekivano ispao i nije se plasirao na Final Four NCAA turnira. Kako prenosi Marc Stein iz New York Timesa, oni vide Ziona kao deo ekipe na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kini.

Ukoliko se to desi, Zion će krenuti stopama još jedne legende Duka, Christiana Laettnera koji je bio deo originalnog Dream teama u Barseloni 1992. Sa druge strane, Zionov trener Mike Krzyzeweski je bio američki selektor čak 11 godina (od 2006 do 2017).

U svojoj debitntskoj sezoni za Duke Williamson je beležio 22.6 poena, 8.9 skokova, 2.1 asistenciju, 2.1 ukradenu loptu i 1.8 blokadu i izabran je za ACC Igrača godine.

Iako nema Lebrona Greg će imati gotovo puni sastav na raspolaganju. Finalisti, Curry, Klay i Leonard svoju odluku će vjerovatno objaviti nakon Finala, a nekolicina igrača je već sada objavila kako su dostupni. Prvi u redu su Kemba Walker, Anthony Davis i James Harden. Glavni MVP kandidat, trojica ponajboljih igrača Lige biti će Gregu na raspolaganju. Na raspolaganje se također stavila i zvijezda Jazza Donovan Mitchell, te ranije spomenuti Zion Williamson koji je rekao kako će rado igrati ukoliko bude pozvan.

Ovo naravno nije sve. U kolovozu Ameri će održati trening kamp kako bi mogli formirati konačni roster. Osim ranije navedenih igrača pozvana je još nekolicina igrača. Iako ima iznenađenja, Ameri bi trebali biti u jakom sastavu u Kini.

Roster je konačno i objavljen. Pozvano je 20 igrača na trening kamp, a s vremenom će se izabrati i 12 najboljih koji idu na Svjetsko Prvenstvo.

Popis predvode ponajbolji igrač Lige Davis, Harden i Lillard, no ni ostatak rostera puno ne zaostaje. McCollum, Middelton, Beal i Kemba su imali sjajne sezone, baš kao i Lopez koji bi mogao biti dodatno oružje ove reprezentacije. Ima i iznenađenja, kao recimo Millsap i Tucker, no zapravo je razumljivo da Pop želi imati pokojeg igrača kojem je obrana prva stvar na pameti. Roster je poprilično jak i možemo reći da Ameri idu skoro pa u najjačem sastavu u Kinu.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*