Bitka za Los Angeles: Lakersi protv Clippersa!

FadeawayWorld

Gradsko rivalstvo Lakersa i Clippersa započelo je 1984. godine kada su se Clippersi preselili u “Grad Anđela” iz San Diega. U samim začecima franšize imali su najveće uspjehe. Tada su bili smješteni u Buffalu, zvali su se Bravesi, a u svojim redovima su imali jednog od tada najboljih igrača Lige, Boba McAdooa. Uslijedilo je preseljenje u San Diego, te promjena imena u Clipperse, a konačna destinacija je bio Los Angeles.

Jako dugo razdoblje, Clippersi su bili smatrani za jednu od najgorih franšiza Lige. Od 1984. sve do 2012. godina samo su tri puta bili u playoff i svaki puta ispadali u prvom krugu. Na draftu se nisu proslavili, biravši jednog od najgorih prvih pickova u povijesti “Candy mana” Michaela Olowakandia. Imali su u svojim redovima i kvalitetne igrače kao što su Danny Manning, Elton Brand, Darius Miles, Lamar Odom, no nikada nisu uspjeli ostvariti značajni uspjeh. Sve do Paula, Griffina i Lob Citya.

Napredak je bio vidljiv, no i dalje se nisu mogli riješiti etikete luzerske ekipe. Za to vrijeme Lakersi su dominirali Ligom, prvo s Magicom, zatim Kobeom i Shaqom sa konačnom bilancom od 5 prstenja u posljednjih 20 godina. Povijest je debelo na strani Lakersa i dugo godina ovaj duel smo mogli smatrati samo kao gradski derbi. Lakersi su bili debelo ispred Clippersa, no posljednjih godina stvari se mijenjaju.

Od odlaska Kobea u mirovinu, Lakersi su se mučili nekoliko sezona i Clippersi su preuzeli primat u gradu. Po prvi puta u povijesti, od ove sezone napokon imamo i nešto više od samog gradskog derbija u duelu ove dvije ekipe. Slobodno možemo reći kako su ove dvije ekipe iz Los Angelesa prvi favoriti za prsten ove sezone. Imaju sve preduvjete za uspjeh, po dva superstara, sjajnu petorku i odličnu klupu. Portal Fadeaway World napravio je usporedbu ove dvije ekipe.

Superstars

Sa 35 godina na leđima Lebron igra možda i košarku karijere. Bilježi u prosjeku 25,7 poena uz čak 10,6 asista što mu je najviše u karijeri. Kralj ne pokazuje znakove starenja i savršeno upravlja ovom ekipom. Ono što je zastrašujuće, Anthony Davis igra možda još i bolju sezonu. Dominira u gotovo svim statističkim kategorijama u redovima Lakersa, legitimni je MVP, a i DPOY kandidat.

Clippersi s druge strane imaju Leonarda i Georgea. Junak i MVP prošlogdišnjeg Finala nastavio je u istom ritmu kao i u Raptorsima. Load managment je na snazi, Leonard je odigrao 51 utakmicu ove sezone sa prosjekom od 26,9 poena. Izvrstan u obrani, siguran u napadu. PG definitivno ima još rezerve. I ove sezone ga muče povrede, odigrao je samo 41 utakmica, s tim da je u većini tražio povratak u formu nakon povrede. PG je ključan za uspjeh Clippersa ove sezone. Kao što je i sam izjavio, ne smatramo ga najbojlim igračem Lige, no u pojedinim utakmicama može dominirati, sasuti 40 poena i zasjeniti sve ostale zvijezde na parketu. Takav PG je potreban Clippersima, pogotovo ako dođe do duela s Lakersima u playoffu.

Prednost: Lakersi

Petorka

FadeawayWorld

Gledajući stvari na papiru, Lakersi imaju dosta bolju petorku. Na bekovima Green i Bradley odrađuju prljav posao u obrani, McGee se transformirao iz trapavog dječaka u Wizardsima u pouzdanog centra koji napokon koristi svoje fizikalije na pravi način. Bradley se vratio igrama iz Bostona kada je bio jedan od boljih bekova Istočne konferencije. Green donosi iskustvo iz Spursa, pogađa bitne šuteve i u većini slučajeva zadužen je za najopasnijeg protivničkog beka.

Clippersi nikako nemaju slabu petorku, no to ipak izleda slabije od Lakersa. Beverley je fantastičan obrambeni igrač, no često zna pretjerati u prgavosti i sam sebe izbaciti iz utakmice. Morris se još uklapa u ekipu nakon Knicksa. U New Yorku je bio najbolji igrač ekipe, čovjek koji troši najviše lopti. S Georgeom i Leonardom u petorci to je nemoguće, tako da se Morris još uvijek privikava na novu ulogu u ekipi. Zubac izvrsno odrađuje svoj dio posla, no ipak Rivers ga teško može koristiti protiv pokretnih centara. Odlično pokriva reket, no malo kaska na perimetru. U napadu odlično surađuje s Leonardom, postavlja izuzetno čvrste blokove i olakšava stvari svojim suigračima.

Prednost: Lakersi

Klupa

FadeawayWorld

Obje ekipe su “nakrcane” iskusnim veteranima na klupi. Lakersi imaju Ronda (trenutno povređen), Howarda, Morrisa i mladog Kuzmu, a s druge strane Clippersi imaju najbolji duo s klupe Harrella i Sweet Loua, Reggie Jacksona i Shameta. Prednost ipak ide veteranima Clippersa. Najviše zbog Sweet Loua i Harrella. Harrell čak i ima veću minutažu od Zubca, a posljednjih godina jedan je od boljih centara Lige. Sweet Lou se pronašao u Los Angelesu, nakon godina i godina seljakanja po Ligi. Uvijek je bio igrač koji će donijeti instant napad, no u Clippersima je to nešto posebno. Gotovo da i nema konkurenciju za najboljeg 6. Igrača Lige, nagrade koju osvaja 2 godine unazad.

Najveća uzdanica klupe Lakersa, Kyle Kuzma nije se iskazao ove sezone. Navikava se na ulogu s klupe, puno manje ovlasti i šuteva. Na to se ponekada teško naviknuti, no kako je sezona odmicala Kuzma je pokazao znakove napretka. Obrambene dužnosti odrađuje sve bolje, a isto tako u napadu je sve sigurniji. Rondo je već dosta puta pokazao da može biti jako neugodan u playoffu, a Howard je napokon zaigrao kako se od njega i očekuje. Nije niti blizu Dwighta iz vremena Orlanda, no isto tako daleko je i od Dwighta iz Hawksa i Hornetsa.

Prednost: Clippers

Trener

FadeawayWorld

Frank Vogel zasjeo je na klupu Lakersa prije početka sezone. Okupio je kvalitetan stručni štab oko sebe, predvođen Jasonom Kiddom. Vogel je na glasu kao izvrstan defenzivni trener, što i demonstrira s Lakersima ove sezone. Najveće uspjehe je imao s ekipom Pacersa, no Lebron je uvijek bio jači na Istoku. S druge strane je šampion Doc Rivers. Svoj jedini prsten uzeo je kao trener Kelta predvođen velikom trojkom Garnett-Allen-Pierce, a na klupi Clippersa je od 2012. godine. S njim je i započela era Lob Citiya. Trenutno Doc ima na raspolaganju najjaču ekipu otkako je sjeo na klupu i pravu priliku da uzme drugi prsten i skine luzersku etiketu s Clippersa.

Prednost: Clippers

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*