Brooklyn Nets 2021-2022: Super raspad super ekipe

Trend stvaranja super ekipa traje već neko vrijeme u NBA ligi. Posljednji koji su “skočili” na taj trend su Netsi. Na papiru, oni su odradili možda i najbolji posao dosada. Još prije dvije sezone doveli su Kyrie Irvinga i Kevina Duranta, s tim da Durant nije zaigrao, a Kyrie je odigrao samo 20 utakmica. “Prava stvar” je bila tempirana za prošlu sezonu. Kako je počelo “koškanje” između Hardena i Rocketsa, Netsi su vidjeli svoju priliku i u blockbuster tradeu doveli su Bradu i tako oformili najjači trio Lige. Sve osim naslova za ovu ekipu je neuspjeh.

Kada je konačno trebalo da zaigraju sva trojica, ispriječili su se novi problemi. Kyrie se odbijao cijepiti pa je odigrao samo 29 utakmica, Harden se mučio s povredama i odigrao je 44 utakmice (prije tradea), a najviše je odigrao Durant, njih 55. Opet se nisu uspjeli skupiti na parketu, a nervoza u taboru Netsa je polako rasla. Sezonu su počeli jako dobro, iako bez Irvinga. Durant i Harden su vukli ekipu, no kada se Durant povredio krajem prvoj mjeseca, kreće rapidni pad Netsa. Nanizali su 11 poraza zaredom, prosuli mjesto u doigravanju i na kraju se jedva spasili u play-in utakmici protiv mladih Cavsa.

Teško izboreni playoff je završio nakon samo četiri utakmice. Kasniji finalisti Boston Celticsi riješili su Netse u prvoj rundi u samo četiri utakmice. Čini se lagano, no niti jedan meč nije završio sa više od 7 razlike. Netsi su svaki meč bili blizu, ali nisu uspjeli uzeti niti jednu pobjedu. Boston se fokusirao na udarni dvojac Durant-Irving i konstatno im zadavao glavobolje. U drugoj utakmici natjerali su Duranta sa samo 23% šuta iz igre, dok je Irving ubacio samo 10 poena. U trećoj su limitirali obojicu na 16 poena. Kada udarni dvojac odigra tako loše dvije od četiri utakmice, šanse za prolaz su jako male.



Brooklyn Nets 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 36 – Lamarcus Aldridge, Paul Millsap; 35 – Goran Dragić

Najmlađi igrači: 20 – Cam Thomas; 21 – Kessler Edwards

Najviše nastupa: 81 – Patty Mills; 72 – Bruce Bowen

Najviše minuta po meču: 37.6 – Kyrie Irving; 37.2 – Kevin Durant

Strelci: 29.9 – Kevin Durant; 27.4 – Kyrie Irving

Asistencije: 10.7 – James Harden; 6.4 – Kevin Durant

Skokovi: 10.3 – Andre Drummond; 8 – James Harden

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 67.4% – Nic Claxton; 61% – Andre Drummond


Raspad sistema

U Brooklynu izgleda ne uče iz svojih grešaka. Prvi puta kada su pokušali oformiti super-tim katastrofalno je završilo. 2013. godine platili su dolazak Garnetta, Piercea i Jasona Terrya sa čak pet igrača i 4 picka prve runde drafta. Plaćali su ceh sve do 2019. godine. Drugi puta su pokušali netom nakon što su taj ceh isplatili. Prije dvije godine oformili su super-dvojac Irving – Durant. Dvojica prijatelja izrazila su želju da igraju zajedno, ponuda Netsa ih je zadovoljila obojica i avantura je mogla početi. Činilo se da ovaj puta mora uspjeti. Za razliku od prošlog puta, sada su dobili dvije super zvijezde u najboljim igračim godinama, dva bivša šampiona.

Kada su na njih dvojicu prirodali i nesretnog Jamesa Hardena, činilo se kako je samo nebo granica. Ipak, stvari nisu ni izbliza bile tako krasne i bajne. Pomalo je nevjerovatan podatak da su njih trojica u sezonu i pol odigrali zajedno samo 16 utakmica! Izgubili su samo tri meča, no ovo je premal uzorak da bi mogli donijeti ikakve zaključke.

Prošli puta kada su oformili super-ekipu imali su bolje rezultate nego sad, što je pomalo nevjerovatno. U eri Pierca, Garnetta i Derona Williamsa dva puta su se domogli druge runde playoffa. Ovaj puta to su uspjeli samo jednom, prošle godine kada su za milimetar ispali od Bucksa. Da Durant nije nagazio liniju na tom šutu, možda bi sad pričali u malo drugačijem tonu u svezi ove trojke.

Sva trojica imaju jednake “zasluge” za to što su zajedno odigrali samo 16 utakmica. Najveći utjecaj su imale povrede. Harden se nikako nije mogao sastaviti sam sasobom otkako je stigao iz Houstona. Vukao je povredu lože jako dugo, sve do kraja ove sezone. Irving je imao svoje “mušice”, odbijao je cijepljenje što mu je onemogućilo da igra domaće utakmice. Mogao je igrati u gostima, no stožer Netsa je odlučio da ga potpuno ukloni iz ekipe. Vratio se u drugom dijelu sezone, kada su mjere popustile.

Koliko može Simmons?

Nekoć jedan od najboljih obramenih igrača lige, a u posljednje vrijeme nažalost nije poznat po svojim nastupima na parketu, Ben Simmons stigao je u Brooklyn u blockbuster tradeu za Jamesa Hardena. Nakon fijaska protiv Hawka u prošlogodišnjem playoffu, odlučio je kako više neće igrati za Sixerse, pa tako nije kročio na parket ove sezone.

Netsi su riskirali s njim, doveli ga a on još uvijek nije odigrao niti jednu minutu u dresu Netsa. Što Nash može sa Simmonsom? Pod uvjetom da je zdrav i da je koliko-toliko povratio samopuozdanje, Ben je i dalje rubni Allstar igrač. U ovoj koncepciji Netsa sa Durantom i Irvingom u ekipi, Simmons se puno bolje uklapa od Hardena. Prostor koji mu mogu otvoriti Durant i Irving je ogroman, a Ben je na ulazu jedan od najjačih igrača u ligi, bilo da završava na obruču ili dijeli povratna dodavanja. Ipak kao i kod Duranta, problem je karakter.

Netsi su sigurno razmišljali o tradeu Simmonsa, no pitanje je što mogu dobiti za njega. Kako je potpisao 177 miliona vrijedan ugovor, odnosno produljenje rookie ugovora, Netsi ne smiju odraditi zamjenu za igrača koji je napravio to isto, npr Wiggins, Adebayo ili Devin Booker. Kako to ograničava Netse, no nedavno su demantirali da će mijenjati Simmonsa. Očekivanja su velika, no nadamo se da je Simmons sredio glavu i da je spreman ponovno na parket.

Što dalje?

Harden je našao izlaz, Morey je doveo svog ljubimca u Sixerse, a u Brooklyn poslao nezadovoljnog Simmonsa koji još uvijek čeka na službeni debi u dresu Netsa. Koncem sezone trade je zatražio i Durant, a Irving se predomisli praktički svaki tjedan. Problem kod razmijene Duranta je što gotovo niti jedan ekipa ne želi platiti cijenu koju su postavili Netsi. Bilo je priča oko razmjene sa Keltima sa Jayleena Browna, no to se pokazalo kao neistina. Durant je pokazao kako nema najsjajniji karakter, nije lojalan i dobar dio franžisa se boji rasturiti ekipu kako bi ga doveli. Izuzev Kelta, u priči su bili i Raptorsi no oni se nisu spremni odreći rookiea godine Scottie Barnesa, jer je on praktički jedini uvjet Netsa da uopće pokrenu priče o tradeu.

Što će dalje biti s ovom ekipom, veliko je pitanje. Potencijal je definitivno tu, Simmons je i dalje All-defensive igrač, Durant i Irving nisu zaboravili igrati košarku, a ostatak ekipe je dovoljno potentan da isprati udarni trojac. Pitanje je samo hoće li ostati na okupu?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*