Brooklyn Nets 2020-2021: Milimetar do uspjeha

Trend stvaranja super ekipa traje već neko vrijeme u NBA ligi. Posljednji koji su “skočili” na taj trend su Netsi. Na papiru, oni su odradili možda i najbolji posao dosada. Još prošle sezone doveli su Kyrie Irvinga i Kevina Duranta, s tim da Durant nije zaigrao, a Kyrie je odigrao samo 20 utakmica. “Prava stvar” je bila tempirana za ovu sezonu. Kako je počelo “koškanje” između Hardena i Rocketsa, Netsi su vidjeli svoju priliku i u blockbuster tradeu doveli su Bradu i tako oformili najjači trio Lige. Sve osim naslova za ovu ekipu je neuspjeh. No, i ove sezone mučile su ih povrede.

Netsi su sezonu završili kao druga ekipa istoka, sa 48-24 omjerom. Pod palicom rookie trenera Stevea Nasha i iskusnog lisca Mikea D’Antonia u ulozi pomoćnog trenera, Netsi su imali najbolji napad Lige. Više od njih po utakmici ubacivali su samo Bucksi, a Netsi su imali najbolji ofenzivni rating. U prvoj rundi lako su se obračunali sa Keltima, a serija protiv Bucksa je bila napeta do samog kraja. Nekoliko milimetara ih je dijelilo od finala istoka, Durant je djelićem prsta nagazio liniju i tako “samo” izborio produžetak u kojem su na kraju Bucksi odnijeli pobjedu.

BasketballReference


Bradin dolazak

Nakon još jednog fijaska u playoffu nije dugo trebalo da James Harden promijeni dres u novoj sezoni. U blockbuster tradeu Harden je otišao put Netsa, a u tradeu su još sudjelovali i Cavsi i Pacersi. Rocketsi su dobili Carisa Laverta, Dante Exuma, Rodiona Kurucsa, četiri picka prve runde i četiri prava na zamjenu pickova. U Cavse su stigli Jarret Allen i Taurean Prince, a naknadno su Rocketsi poslali Laverta u Pacerse u zamjenu za Oladipa.

Prekretnica za Hardena i Rocketse početkom sezone je bila utakmica protiv Lakersa. Poslije press konferencije bilo je jasno kako su izgubili Jamesa Hardena. Brada je već duže vrijeme tražio izlaz iz Houstona. Pokušao je na različite načine, kasneći na pripreme, svađom sa suigračima…

Ipak, utakmice je igrao, iako u diskutabilnoj fizičkoj kondiciji, samim time i diskutabilnoj formi. Donedavni najbolji strijelac Lige i vjerovatno jedan od ponajboljih napadača u povijesti Lige, ove sezone jeu dresu Rocketsa bio na za njega samo 24.8 poena uz 10.4 asista. Uzeći u obzir da je posljednje tri sezone debelo iznad 30 poena u prosjeku, a ovo su mu najslabiji prosjeci još otkako je stigao u Houston. Čak i u prvoj sezoni ubacivao je 25.9 u prosjeku.

Nakon utakmice, Harden je na press konferenciji praktički obznanio kako ne misli više igrati za Rocketse. “Jednostavno nismo dovoljno dobri… Volim ovaj grad, napravio sam sve što mogu. Situacija je luda i mislim da ovo nije nešto što možemo popraviti.” reče Harden i izađe s press konferencije.

Tako su Netsi oformili najjači trio Lige, a Harden je već u prvoj utakmici u novoj ekipi Harden je pokazao što zna i umije. Postao prvi igrač Netsa u povijesti koji je na svom debiju ubilježio triple double učinak. Brada je postao prvi igrač u istoriji NBA koji je na debiju postigao tripl-dabl sa više od 30 poena. U pobedi nad Magicom, 122 – 115, Harden je postigao 32 poena (8-18 iz igre, 3-10 za tri), uz 12 skokova i 14 asistencija, ali i 9 izgubljenih lopti.

Super trio kojega još nismo vidjeli

Netsi su dovođenjem Hardena oformili super trojac – Irving-Durant-Harden trenutno najbolju trojku Lige. Prava je šteta što su sva trojica imala dosta problema s povredama. Malo je falio Irving, malo Durant a krajem sezone povredio se i Harden. Dok na parketu nije bilo Irvinga i Duranta, Harden je replicirao svoje igre iz Rocketsa, samo što je ovaj puta imao nešto slabiju pomoć nego u doba Rocketsa. No, kada su sva trojica bili na parketu Netsi su izgledali nezaustavljivo. Trojac je na parketu zajedno bio u samo osam utakmica, no u tom malo uzorku imali su odlične brojke.

Najviše utakmica uspio je povezati Kyrie Irving. Pauzirao je kratko početkom sezone, no uspio je imati konstantu nakon toga. Prava je šteta što se povredio u ključnom trenutku. Kobna je bila četvrta utakmica protiv Bucksa. Nakon početnog vodstva 2-0, Netsi su izgubili prvu utakmicu u Milwaukeeu, da bi u narednoj Irving nezgodno doskočio nakon jednog ulaza i tako se “eliminirao” iz serije.

Hardenovi problemi počeli su sredinom sezone. Odmah po dolasku u Brooklyn bio je zdrav, a povredio se krajem trećeg mjeseca i propustio gotovo sve utakmice do kraja regularne sezone. Vratio se pred playoff, no bilo je vidljivo kako još uvijek vuče povredu, te da nije niti blizu 100% spreman. Što je definitivno bilo vidljivo u seriji protiv Bucksa. Izgledao je sporo i tromo, povreda je učinila svoje, te nije mogao pružiti ono najbolje.

Treći “momak” iz velikog trojca, Kevin Durant propustio je najviše utakmica. Povredio se gotovo mjesec dana prije Hardena, a kao i on, Durant se vratio krajem sezone. On je uspio vratiti formu vrlo brzo i bio je uvjerljivo najbolji igrač Netsa u playoff. Gotovo je sam uspio izbaciti Buckse sa nekoliko fenomenalnih predstava.

Iako smo očekivali da ćemo Netse u “pravom” izdanju gledati prošle sezone, čini se da ćemo morati čekati iduću…

Milimetri do Finala

Bucksi i Netsi odigrali su nevjerovatnu i strašno izjednačenu seriju. Netsi su u seriju ušli s prednošću domaćeg terena, a nakon razbijanja i pobjede od 39 razlike u drugoj utakmici, činilo se kako Netsi imaju lijeka za Giannisa i ekipu. Dolaskom u Milwaukee, serija se preokreće. Netsi gube Irvinga i prednost od 2-0, a uz to i Harden je bio vidno nespreman. Ipak, na krilima nevjerovatnog Duranta, Netsi uzimaju petu utakmicu. KD je ubilježio triple double, a uz to je ubacio 49 poena uz pomalo nevjerovatnih 70% šuta iz igre!

Bucksi relativno lagano uzimaju šestu i sve je bilo spremno za konačnu odluku u sedmoj utakmici. Durant je opet imao simultanku. Držao je Netse u igri, a na kraju regularnog dijela nekoliko milimetara je dijelilo Netse od prolaska. Durant je prilikom posljednjeg šuta nagazio na liniju za tri poena, te tako izborio “samo” produžetak. Bucksi su se konsolidirali, Durant se ispuhao i Bucksima ulaze u finale. KD je utakmicu i sezonu završio sa 48 poena.

NBA Playoffs, Brooklyn Nets Vs Milwaukee Bucks, game 7, Kevin Durant, most  points, shot | news.com.au — Australia's leading news site

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*