Brooklyn Nets 2019-2020: Sve oči uprte u borbu za titulu

Jedna ekipa je objedinila dva ponajveća potpisa prošlog ljeta. Prvo je potpisao Irving, a nakon njega i Durant je objavio kako dolazi u Brooklyn. Netsi su praktički preko noći postali ozbiljni contenderi na Istoku. Ipak, znalo se da Durant sigurno propušta sezone zbog povrede ahilove tetive u Finalu. Na kraju je i Irving propustio ogroman dio sezone. Povrede su nažalost krojile ambicije ove ekipe, poprilično rano u sezoni je bilo jasno kako ovo nije sezona u kojoj se bore za prsten. Na kraju je ispalo vrlo dobro. Playoff je izboren, no Kenny Atkinson je svejedno morao odstupiti. U konačnici, ostvareno je ono što se i očekivalo, a već naredne sezone Netsi mogu razmišljati o ozbiljnoj kandidaturi za Finale istoka.

BasketballReference

Playoff su izborili sa sedme pozicije na Istoku, u prvom krugu su išli na konferencijske rivale i aktualne šampione Toronto Raptorse. Osim Irvinga i Duranta, “balon” je morao propustiti i Dindwiddie pa su Netsi bili bez nominalno tri najbolja igrača. Lavert je dao sve od sebe, bili su jako blizu u drugoj utakmici, no morali su se pomiriti s metlom. Časno su se borili, no u ovakvom sastavu bolje nije moglo.

Game 1:  Raptors 134, Nets 110
Game 2:  Raptors 104, Nets 99
Game 3: Raptors 117, Nets 92
Game 4: Raptors 150, Nets 122



Nets 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 39 – Jamal Crawford (jedna utakmica); 33 – Garret Temple; 32 – Wilson Chandler

Najmlađi igrači: 20 – Džanan Musa, Nicolas Claxton

Najviše nastupa: 70 – Jarett Allen; 69 – Joe Harris

Najviše minuta po meču:  32.9 – Kyrie Irving (20 utakmica); 31.2 – Spencer Dinwiddie; 30.8 – Joe Harris

Strelci: 27.4 – Kyrie Irving; 20.6 – Spencer Dinwiddie; 18.7 – Caris Lavert

Asistencije: 6.8 – Spencer Dinwiddie; 6.4 – Kyrie Irving

Skokovi: 10 – DeAndre Jordan; 9.6 – Jarret Allen

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 66.6% – DeAndre Jordan; 64.9% – Jarret Allen


Najbolje čuvana tajna NBA Lige

U današnjoj NBA ligi punoj ratova preko socijalnih mreža, Supremea i ostalih hype stvari, Lil Pumpova i svega toga što dolazi s modernim dobom, pravo je osveženje videti igrače s daškom old school looka. Bilo to svojim izgledom ili stilom igre, daju nam nadu da u NBA ligi još uvek postoji romantike. Oni su praktično izumrla vrsta, većina igrača danas gleda kako će napisati bolji Twitter post nego se baciti u publiku za loptom (čast izuzecima). Veći im je problem izgleda na terenu, nego izgled i igra ekipe, ali neki igrači nas vraćaju u staro doba. Doba kada su se sve razmirice rešavale na terenu, kada se igrala prava muška obrana i kada su igrači bili puni poštovanja jedni prema drugima.

Jedan od tih igrača nosi dres Brooklyn Netsa, i zahavaljujući igračkoj eksploziji i karakternim crtama, možemo ga uvrstiti među ove igrače. Njegovo ime je Spencer Dinwiddie, on je u samo nekoliko meseci učinio da zaboravio na Kyrie Irvinga, Kevina Duranta, koje su Netsi doveli prošloga leta.

Nakon dve godine borbe u Pistonsima, ovaj NBA romantik je napokon došao na svoje u redovima Brooklyn Netsa. Prvu sezonu je i dalje ulazio s klupe, a očekivalo se da će se opet boriti za minute i svojoj drugoj sezoni. No povredama Lina i Russella, tokom 2017-2018, došao je red na Spencera da pokaže šta zna. Postao je jedan od najboljih igrača Netsa, i već je u te dve sezone igrao preko 28 minuta u proseku, beležio je 16.8 poena uz preko 4 asistencije i preko 30 posto šuta za tri poena.

U protekloj sezoni ‘ukrao je show’ Kyrie Irvingu, jednom od najzvučnijih pojačanja Netsa u poslednje vreme. Iskoristio je Kyrieve povrede, lošu karmu i uticaj na tim, te je podigao svoju statistiku – iako je startovao kao rezervni play, minutaža mu se popela na preko 30 minuta, a za to vreme beležio je 20.6 poena, 6.8 asistencija i 3.5 skoka – sve najbolje brojke karijere!!!

Spencer Dinwiddie je vrlo brzo uskočio na Irvingovo mesto, a Netsi čak izgledali bolje s njim na jedinici. Bez Irvinga u postavi Spencer postiže 23,8 poena uz 42% šuta, te upisuje 7,5 asista. Još bitnije, Netsi su u tih 11 utakmica upisali samo 3 poraza. Ekipa se podigla, igraju brzo, Spencer, Harris i Prince rešetaju izvana, dok Allen i Jordan hvataju sve što ode iznad obruča.

Stil igre mu je pravi old school, bek siguran na lopti, pogotovo u završnicama utakmica, te je pametnom igrom osvojio sigurne minute i kada se ovaj dvojac vrati. Uz sve ovo izgledom (pogotovo frizurom) neodoljivo podjećana na slavnog beka Knicksa Walta Fraziera. Prava je šteta što se nije mogao pridružiti ekipi u “balonu”. S njim u rotaciji zadali bi puno više problema Raptorsima, a gotovo je sigurno da bi izbjegli metlu.

Coach Killa

Brooklyn Netsi otpustili su Kenny Atkinsona. Odluka je sjevnula kao iz vedra neba, Atkinson i Netsi su došli do sporazumnog raskida ugovora nakon 4 i pol sezone. Sean May i Atkinson su glavni i odgovorni za preokret Netsa, franšize koja se u trenutku kada su spomenuta dvojica preuzela uzde, bila možda u najgoroj situaciji u NBA ligi. Aingeova krađa unazadila ih je barem 10 godina unatrag, imali su veteransku ekipu sa strašno puno visokih i dugački ugovora.

Sve su glasnije priče kako je Atkinsonovom odlasku “kumova” između ostalih i Irving. Zajedno sa Durantom smatrao je kako Atkinson ne može voditi šampionsku ekipu, te da im je potreban drugi trener. Atkinson nije baš bio presretan s novim licima u svlačionici, pogubio je kompas, više nije držao svlačionicu pod kontrolom i rastanak je bio neminovan. Kenny je želio drugačiji izazov, a zvijezde želje drugog trenera.

Ravnozemljaš, Kyrie Irving posljednjih sezona je na lošem glasu. Iskamčio je odlazak iz Cavsa, pa iz Bostona, a sada je “presudio” treneru u Netsima. Irving je najdulje s jednim trenerom radio 2 sezone, to su bili Byron Scott kada su Cavsi bili u rebuildingu, te Stevens protekle dvije sezone. Svi su otpušteni osim Stevensa i Luea, koji nije dugo poživio na klupi nakon odlaska Irvinga. Sjećamo se i situacije s Davidom Blattom koji je sasvim dobro vodio Cavse, imali su dobar score ali jednostavno nije legao “zvijezdama”.

Nedavno je na Atkinsovo mjesto imenovan Steve Nash. Genijalni playmaker se još nije okušao kao trener, te ću mu ovo biti prvi posao. Nije dugo prošlo pa da Kyrie opet ne “udari”. U jednom podcastu izjavio je kako smatra da Netsi zapravo nemaju trenera, već se sve dogovaraju međusobno. Nekoliko dana nakon što je Nash imenovan. Imati će Nash pune ruke posla u Brooklynu.

Pogrešno skretanje

Perspektive i mladog talenta nije bilo niti na vidiku. Malo po malo njih dvojica su počela izvlačiti Netse. May odlukama izvan terena, Atkinson na terenu. Prošle sezone Netsi su ušli u playoff, prvi puta još od 2015. godine. May i Atkinson su napravili pravo malo čudo, May je za razliku od svojih prethodnika prvo promislio prije nego je djelovao, a Atkinson je odlično radio s onim što ima i napravio od Netsa neugodnu ekipu.

May se postpuno rješavao ogromnih ugovora, izmišljao svakakve načine da se nekako domogne pickova – koje su njegovi prethodnici podijelili. Atkinson je sistematično uvodio sistem igre, brzo i okomito s dosta pick n’rolla. Pekao je znat u Netsima i Hawksima pod Buldenholzerom i vrlo brzo je dokazao kako je itekako sposoban trener. Ne može se pohvaliti dobrim pozitivnim scoreom na klupi Netsa i ima “samo” jedan izboren playoff. Kada te brojke stavimo u kontekst i pogledamo kakvu je ekipu imao na raspologanju kada je stigao na klupu, Atkinson je napravio odličan posao.

Kada je stigao 2016. godine, najbolji igrači su bili Brook Lopez, naš Bojan Bogdanović i Sean Kilpatrick. Lopez tada još uvijek nije bio šuter, već pravi low post centar, Babo je igrao dobro no niti blizu onoga što je pokazivao u Pacersima ili sada u Jazzu. Kilpatrick je inače u Budućnosti iz Podgorice, nakon te sezone je vrlo brzo izletio iz Lige i još uvijek traži put nazad. Trebalo im je samo 3 sezone da preslože stvari i vrate Netse u playoff. Atkinson je oživio karijeru Dindwiddiea, Russella, izmislio je Laverta i Allena, napravili su sjajnu mladu jezgru na koju su nadodali Duranta i Irvinga.

Baš zbog tog puta na kojemu je bio na suvozačevom mjestu uz Maya, zaslužio je voditi Netse u punoj snazi. Zbog toga još i više čudi odluka da raskinu suradnju. Realno, Netsi unatoč najboljem ljetu u posljednjih nekoliko desetaka godina u sezonu su ušli slabiji nego prije. Izgubili su Russella, a praktički nikoga (još uvijek) nisu dobili. Irving je igrao premalo da uigra i uklopi, ove sezone je odigrao samo 20 utakmica. Unatoč svemu tome, Atkinson se prilagodio, dodatni iskorak su napravili i Dindwiddie i Lavert i Jarrett Allen, preuzeli više odgovornosti i Netsi bi naredne sezone imali stvarno paklenu ekipu.

Novi Allstar

Uz Dinwiddiea ovu sezonu najbolje je iskoristio Caris Lavert. Mladi bek Netsa zabilježio je strašan napredak ove sezone, a posebno dobar je bio u “balonu”. Bio je alfa i omega Netsa, praktički jedini igrač na rosteru koji je mogao samostalno kreirati šut. Sve obrane su bile usmjerene samo na njega, ali Caris je isporučio strašne brojke. Bilježio je 25 poena, 6.7 asista i 5 skokova uz 48% šuta iz igre. Jedan je od tri igrača koji su imali ovakve brojke u balonu.

Pokazao je kako se na njega može računati, a njegova uloga u ekipi najveće pitanje u Netsima pred iduću sezonu. Pokazao je da ima talenta da bude nominalno treći igrač ekipe. Ipak njegov stil nije komplementaran s Durantom i Irvingom. Najviše Lavertovih poena dolazi i poludistance i to jako često nakon pick n’ rolla. Irving je dominantni ball-handler i igra primarno kroz pick, a Durant je izolacijski igrač koji traži određenu količinu lopti po utakmici. S njih dvojicom u petorci neće biti puno prilike da Lavert ima loptu u rukama. Isto tako loš je šuter za tri poena, protekle sezone imao je samo 31.6% s tim da je puno lošiji u spot up šutiranju trojki, nego šutiranju iz driblinga. Iz driblinga je uzeo oko 60% svih upućenih trojki, a imao je gotovo 40% ubačenih.

Ipak utakmica kao što je ona protiv Bostona kada je ubacio 51 poen nikako se ne smiju zanemariti. Nash će imati dost posla dok pronađe pravu rotaciju, a vjerujemo da će i Lavert biti dio nje.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*