Brooklyn Nets 2022 – 2023: Potpuni raspad Mega tima

Sezona 2022-23 bila je interesantna za franšizu iz Brooklyna. U nju je tim išao sa šampionskim ambicijama, a završila se borbom za održavanje pozicije koja vodi u play off nakon trejdova Kevina Duranta i Kyriea Irvinga. Eksperiment sa dva superstara je propao, kao što su se i ambicije za prsten raspršile.

Dramatičan početak sezone poslom je platio Steve Nash, nakon slabog starta i 2-5 na početku sezone, nakon toga kormilo je preuzeo Jacque Vaughn, da bi Irving (ponovo) uzburkao javnost kada je na svom Tweeteru podelio link ka filmu koji je sadržavao antisemitski materijal. Netsi su na kraju završili sa 45 pobeda, 37 poraza, na šestom mestu Istoka koje ih je vodilo u doigravanje. Ključna je bila decembarska serija od 12 pobeda kojom su dostigli visoke pozicije i na kraju se zadržali u play off zoni.

Tamičarske i rezultatske ambicije raspršili su 76ersi već u prvom krugu, koji su ih počistili sa 4-0.


Pregled prethodnih sezona:


Povreda KD, pa trejd

Brooklyn je drugi put probao da napravi supertim, a nakon što im je prvi pokušaj sa Paolom Piercom, Kevinom Garnettom, Derronom Williamsom, Joom Johnsonom, Kirilenkom i Mirzom Teletovićem nije uspeo, sada im se i projekat sa Irvingom, Kevinom Durantom i Benom Simmonsom neslavno raspao.

I pored drame na samom početku kada je zbog loših rezultata (ali i loše timske hemije) smenjen Steve Nash, tim se konsolidovao i ušao u seriju koja je bila u decembru impresivna – sa 12 vezanih pobeda. Međutim, povreda Kevina Duranta poremetila je ovaj ritam, a već krajem godine pojavile su se glasine o nezadovoljstvu najvećih zvezda kao i potencijalnom trejdu Duranta i Irvinga. To se i desilo tokom sezone, Durant je završio u Sunsima, a Irving u Dallasu.

Ovaj spektakularan raspad jednog mega tima, u kojem sa Durantom i Irvingom (ranije Hardenom, Aldridgeom, Drummondom) nisu uspeli da stignu do kraja, zaslužuje dublje analize. Mnogo je truda i resursa uloženo u ovoj tim, koji se nakon niza neuspeha raspao.

Likovanje Irvinga

“Hvala navijačima Netsa za podršku i ljubav na terenu i van terena. Zauvek ću biti zahvalan jer sam ostvario sam koji sam imao kao dete. Od mene ćete dobiti samo ljubav”, napisao je Irving kada je napuštao Netse.

U samo nekoliko dana Netsi su potpino promenili tim i trejdovali dva ključna igrača, a kada su novinari novog saigrača Luke Dončića pitali šta misli o prelasku Duranta u Sunse, on je istakao da mu je drago što je nekadašnji NBA šampion pobegao iz Brooklyna!

“Molim se za njegovu sreću i blagostanje. Mnogo smo pričali tokom godine šta budućnost nosi i kako će sve izgledati, bilo je dosta neizvenosti, ali smo brinuli jedan za drugog. Nije bilo nijednog momenta u kome sam osećao da je bio ljut zbog mojih odluka i pokušavali smo da se razumemo kako bi zajedno rasli kao ljudska bića, kao braća”, rekao je Irving, očigledno aludirajući na svoju odluku da se ne vakciniše zbog koje je praktično propustio celu prošlu sezonu.


Brooklyn Nets 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 34 – Kevin Durant, Patty Mills; 33 – Markieff Morris

Najmlađi igrači: 21 – Cam Thomas, Dayron Sharpe

Najviše nastupa: 76 – Nic Claxton, Royse ONeal; 74 – Joe Harris

Najviše minuta po meču: 37.0 – Kyrie Irving; 36.0 – Kevin Durant; 35.3 – Spencer Dinwiddie

Strelci: 29.7 – Kevin Durant; 27.1 – Kyrie Irving; 26.1 – Mikal Bridges

Asistencije: 9.1 – Spencer Dinwiddie; 6.1 – Ben Simmons

Skokovi: 9.2 – Nic Claxton; 6.7 – Kevin Durant

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 70.4 % – Nic Claxton; 56.6 % – Ben Simmons; 55.9 % – Kevin Durant


Novi lider je stigao

Uz Spencera Dinwiddiea koji se vratio iz Dallasa u klub u kome je igrački sazreo, Netsi su dobili još jednog sjajnog igrača u toj razmeni. Mikal Bridges stigao je u Brooklyn kao deo paketa zamene za Kevina Duranta, što baš i nije dočekao sredan jer u Sunsima se osećao kao kod kuće a fanovi su ga voleli. No, igrački je eksplodirao od dolaska u predgrađe New Yorka…

Bridges je odigrao 31 utakmicu (27 u regular nom delu i 4 playoff meča) I prikazao je zaista impresivne igre. Pokazao je kako će u sezonama što dolaze biti prva napadačka opcija – imao je čak četiri meča sa 40+ poena kao i osam mečeva u kojima je postizao najmanje 30 poena.

U četiri meča doigravanja sa 76ersima davao je 23.5 poena, uz 5.3 skoka i 4 asistencije, dok je šutirao 42.9 % iz igre i 40 % za tri poena. Mikal je ove sezone ušao i u anale NBA, jer odigrao je čak 83 meča u regularnom delu.

Budući da sve franšize u NBA ligi igraju 82 susreta kroz osnovni deo sezone, jasno je da je Bridgesovo postignuće neuobičajeno, no ne može se reći da je i nikad viđeno. Tačnije, zvezda Netsa je 42. igrač u istoriji NBA lige koji je odigrao 83 ili više utakmica u istoj sezoni. Bridges je u utakmici, koju su igrali mahom igrači iz drugog plana, nastupio samo kako bi produžio svoj niz odigranih utakmica u kojima je mogao nastupiti. Trenutno je na 392 uzastopne odigrane utakmice. Usput se dogodilo i da mu je to bila 83. u ovoj sezoni.

Do nje je došao tako da su ga Netsi uzeli od Phoenix Sunsa kao deo razmene za Kevina Duranta. Dotad je za Sunse već bio odigrao 56 utakmica, a do kraja regularnog dela sezone za Netse skupio još njih 27.

Poslednji igrač koji je odigrao više od 82 utakmice u sezoni bio je Josh Smith 2014./15. Nastupao je tada za Detroit Pistonse i Houston Rocketse.

Mlada zvezda u usponu

Nisu dugo Netsi morali čekati na zamenu za Duranta i Irvinga.

Mladi košarkaš Brooklyn Netsa Cam Thomas ušao je u neverovatnu seriju nakon odlaska Kyrieja Irvinga u Dallas. Nakon što je Washingtonu zabio 44, a LA Clippersima 47, Phoenix Sunsima dao je 43.

Okrnjeni Netsi, za koje još tada nisu debitovali Dinwiddie i Finney-Smith, koji su stigli iz Dallasa, a Kevin Durant bio je povređen (nakon toga i trejdan u Sunse), izgubili su kod kuće od Phoenixa 116:112, koje je predvodio Deandre Ayton s 35 poena i 19 skokova. Thomas, koji je dao 43, u tom trenutnu imao je 21 godinu i 117 dana, i tek je drugi igrač u istoriji mlađi od 22 godine koji je spojio tri utakmice s 40 ili više poena, nakon Allena Iversona, koji ih je u martu 1997. nanizao pet.

Nakon utakmice obavestili su ga o tom pothvatu, na što je mladi bek Netsa reagovao poprilično cool.

“To je sjajno društvo… Ali meni je draži Kobe. Da ste rekli Kobe, bio bih malo uzbuđeniji”, rekao je Thomas pa ipak naglasio: “Velika je stvar što me se uopšte spominje u istoj rečenici s njim ovako mladog. Nadam se da ću tako i nastaviti.”

Thomas je rođen u Japanu dok mu je majka tamo radila, ali s tom državom nema nikakvih drugih veza. Još kao dečak pokazao je sklonost pogađanju obruča kad je sa sedam godina pobedio u takmičenju – pogodio je 33 slobodna bacanja u nizu.

U srednjoj školi nije igrao celu godinu jer se on i majka nisu slagali s trenerskim osobljem te je preostale dve godine proveo u drugoj školi. Na koledžu LSU, u jedinoj sezoni postizao je 23 poena u projeku.

Netsi su ga izabrali na draftu kao 27. pick i polako ga uvodili u rotaciju, a na utakmici Razvojne lige dao je čak 46 poena, ali i kao NBA rookie dokazao je da ima “koševe u rukama”.

Tako je u samo dvije utakmice prosjek sezone podignuo sa 7.4 na 9.5 poena, ali povrh svega pokazao Netsima i svijetu za što je sposoban te si osigurao puno bolji status u eri bez Irvinga, a posebno ako sada odlazak zatraži i Kevin Durant. Netsi sada znaju da imaju čovjeka oko kojeg mogu graditi momčad u budućnosti.

Šta dalje?

Nakon promene trenera i trejdova najvećih zvezda, Netsi su krenuli u građenje novog tima. Odlazak Duranta i Irvinga stvorio je prostor za neke nove igrače poput Bridgesa, Thomasa, Claxtona, povratnika Dinwiddiea. Čini se da im je teg oko vrata Ben Simmons koji ima ogroman ugovor (40 miliona), a na terenu nije ni senka igrača koji je bio nekada, pri tome sa konstantim mentalnim problemima. Sa produženjem ugovora sa Johnsonom, potpisom rookia, Netsi su se približili luxury apronu. Sledeću sezonu definitivno neće moći mnogo da menjaju u timu, ali sledećeg leta imaće mnogo više prostora za popunjavanje rostera. Jedan od većih ugovora koji ih opterećuje je onaj Joe Harrisa (19 miliona), koji odavno više nije igrač kalibra od pre nekoliko sezona.

Stigli su u toku leta Loonie Walker IV i Dennis Smith Jr. Walker IV je imao veoma zapaženu rolu u dresu Lakersa u protekloj sezoni, dok je Smith Jr. (nekada All Star potencijal dok je 2017 igrao za Knickse) u prošloj sezoni za Hornetse beležio 8.8 poena, 3.1 skok, 4.8 asistencija i 1.4 ukradenu loptu, šutirajući 41.2 % iz igre.  Netsi su potpisali i Cama Johnsona, na 4 godine za 108 miliona. Johnson je stigao iz Sunsa u kojima je igrao dosta zapaženu ulogu a 2021-2022 bio je i proglašen i najboljim šestim igračem u NBA. Protiv 76ersa u play offu beležio je 18.5 poena, uz 51 % šuta iz igre.

Jedna od pozicije koju bi trebalo da ojačaju je jedinica, Dinwiddie je za sada jedina stabilna opcija. Jedna od opcija za Netse koja se često spominjala jest trade za Lillarda. No, pitanje da li bi Damian dolazio u ovaj tim. I šta bi Netsi mogli da ponude.

Uglavnom, nakon nekoliko uzbudljivih sezona u Brooklyna sada nas čeka jedna tiha sezona.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*