Nets 2018 – 2019: U Brooklynu je vruće, šampionski vruće!

Clutchpoints / screenshot

Ekipa s druge strane rijeke Hudson dugo se oporavljala od “krađe” Kelta, i čini se kako je uprava kluba konačno u prošloj sezoni vratila tim na pravi put.

Sean Marks je proteklih godina napravio odličan posao u Brooklynu. Uspeo je ispraviti sve ono što je njegov prethodnik, legendarni Billy King, uspeo upropastiti – stvorio je odličnu ekipu praktično iz ničega, a s njom je trener Kenny Atkinson ušao u playoff gdje je pružio dobre igre.

Izašlo se iz rezultatske, igračke, i finansijske krize. Mladoj jezgri koju su Netsi uspeli da formiraju nadograđena je dovođenjem nekoliko iskusnih veterana i iskusnih igrača (Dudley, Davis, Faried, Napier). Putem drafta stigao je i Džanan Musa, bosanskohercegovački reprezentativac, kao 29. pick. Za mnoge prerano.



No, koliko god GM činio da nije sjajnog trenerskog maga Atkinsa teško da bi ovako limitirana ekipa stigla do play offa. A oni ne samo da su uradili to, već su napravili sjajni rezultat i sa 42 pobede završili šesti na Istoku.

Veliki broj igrača u rotaciji

Šta je to Atkinson napravio u kratkom periodu od kada je preuzeo kormilo Netsa. Prvo je radio strpljivo, okupio je mlade igrače koji su željni učenja i koji nemaju problem sa autoritetima. Stvorio je tim, nije se oslanjao na individualne kvalitete i imena. Gradeći igrače i tim, gradio je i rezultat – od 20 pobeda u svojoj prvoj sezoni u Netsima, preko 28 protekle sezone, do odlične 42 pobede u ovoj sezoni.

Stvorio je široku jezrgu igrača i u rotaciji je uvek mogao da računa na 8, 9 pa i više igrača. Uvek je neko sa klupe ili iz drugog plana znao da iskoči. Na primer, Spencer Dinwiddie, koji je startovao u samo četiri meča, bio je drugi strelac tima (16.8 poena), a DeMare Carroll – također rezervista – pet (preko 11 poena po meču). Joe Harris je u godinu dana od rezerve postao Atkinsonov ‘Korver’ i zvanično najbolji dalekometni šuter lige. Odlazak Brooka Lopeza otvorio je prostor mladim igračima na petici, a to je u protekloj sezoni iskoristio Jarret Allen. Ovaj 20-godišnjak je u 80 mečeva postizao 10.9 poena i imao 8.4 skoka. Šta reći o Carisu LeVertu koji da nije doživeo povredu sigurno bi bio razmatran i za učešće na All Staru, jer ovaj 24-godišnjag ima taj potencijal.

Play off run: Bitka sa 76ersima

U doigravanju, prvom nakon četiri sezone, tim iz Brooklyma je naišao na favorizovane 76erse. Po imenima jednu od najjačih ekipa u ligi.

Odmah na samom početku Netsi su se pokazali kao tvrd orah. Iznenadili su Sixerse u prvom meču, te odmah došli do breaka. I to su napravili na dosta uvjerljiv način. Agresivni i borbeni Netsi su iznenadili letargične Sixerse. Vrlo lako su čitali njihove napade, a prezicnom završnicom na drugoj strani lako su stvarali prednost. Na kraju se popela i na preko 10 razlike u posljednjoj četvrtini, te su meč lagano priveli kraju. Nakon toga buđenje Sixersa. Drugi meč su odigrali napadački puno bolje, te ubacili 145 poena. Nakon toga su igrali bez dominantnog Embiida koji je odmarao zbog povrede i vratili break. Četvrti meč je bio prava poslastica. Netsi su dali sve od sebe da na domaćem terenu zakompliciraju seriju. Meč je bio pun tenzija, te su Butler i Dudley isključeni. Na kraju, Embiid rješava stvar, te sa još jednom dominantnom partijom donosi ključnu gostujuću pobjedu. Zadnja je bila samo odrađivanje posla, meč su riješili već u prvoj četvrtini i na kraju lako pobjedili i zatvorili seriju.

Embiid je djelovao nezaustavljivo. Allen i Davis su se mučili zadržati Joela, koji je bilježio 24,8 poena uz 13,5 skokova. Najbolje ga je pratio Harris sa 17 poena te gotovo 10 skokova u prosjeku, a Boban je odigrao vrlo dobru seriju. U limitiranoj minutaži bilježio je 9,3 poena uz 5,3 skoka. Ugodno iznenađenje u redovima Netsa je bio Lavert koji je bilježio 21 poena, dobre partije je bilježio i Russell sa 19,4 u prosjeku.


Philadeplhia 76ers (3) – Brooklyn Nets (6), 4 – 1


No serija sa 76ersima sama po sebi bila je zanimljiva i uzbudljiva, najviše zbog tenzija koje su nastale na relaciji Jarred Duddley vs igrači Phile (pre svih Embiid, Simmons, pa i Butler). Na četvrtoj utakmici sve je kulminiralo velikom tučnjavom:

Tenzije, isključena, neizvesnost i naravno – Embiid!

D’All Star Russell

D’Angelo Russell i njegovi netsi jedno su od najprijatnijih iznenađenja ove sezone. Klub koji je dugo tavorio i plaćao danak nesretnom trejdu (kada su doveli Piercea i Garnetta, a odrekli se mnoštva pickova), čini se da je konačno posložio tim za značajnije domete.

Najvažnija kockica u toj slagalici je upravo Russell kojeg su Lakersi bukvalno oterali, a Netsi oberučke prihvatili. I mlađani, 23-godišnji play, je eksplodirao ove sezone. Sa 20.5 poena, 6.8 asistencija, 3.5 skoka i 1.1. ukradene lopte, te 43 % šuta iz igre, postao je i All Star.

Naš portal je tokom leta 2018, pred sezonu, i najavio da bi Russell mogao biti ‘tempirana bomba’ NBA lige, i bar kada je on u pitanju smo pogodili:

Michael Scotto iz The Athletica smatra da će potražnja za D’Angelom ovoga leta biti velika, i da će on moći da traži i maksimalni ugovor.  Jedan od čelnika klubova sa Istočne obale čak je i procenio da bi Russell mogao tražiti 20 miliona dolara po sezoni. Na kraju je završio u Warriorsima, gde će u odsustvu Klaya Thompsona činiti novi bekovski par sa Stephom Curryjem, a u narednoj sezoni zaradiće 27.2 miliona dolara!

Iz anonimnosti do najboljeg – trojkaša!

Iako nije bio igrač prvog plana, Joe Harris je u timu Brooklyna polako izrastao u jednog od najvažnijih igrača, ujedno i jednog od najboljih šutera u celoj ligi. Sasvim solidnu sezonu 2017-2018 (šutirao je 49 % iz igre, a trojke 42 %, i to je ubacivao skoro 2 trice po meču iz 4.6 pokušaja), Netsi su nagradili novim dvogodišnjim ugovorom (8 miliona po sezoni). I nisu se pokajali!

Joe je napredova u svim segmentima, posebno onim šuterskim. Dobija je više minuta, postizao je više poena (13.7), iz igre je šutirao 50 % a trojke zaista sjajnih 47.4 posto!!!

 

I na još jednom planu je dokazao da je najbolji trojkaš lige, i to na All Staru! On je u finalu takmičenja u brzom šutirnju trojki pobedio Stepha Currya i Buddie Hielda. Harris je u finalu imao 26 poena, a Curry nije uspeo to da nadmaši, dok je Hield podbacio.

Na kraju, sjajnu sezonu okrunio je pozivanjem u reprezentaciju SAD sa kojom će nastupiti na SP u Kini.

Šansa za Musu!

Musa je odlučio da će odmah preko bare, Netsi su inzistirali. No smatram da u prvoj sezoni ipak neće imati preveliku ulogu. Musa se još uvijek mora naviknuti na ovaj stil igre, dodati mišićne mase te će tek onda biti 100% spreman za igru. No za njega ima vremena.  Netsi i dalje neće u playoff,no napokon se naziru bolji dani za ovu ekipu.

Daleko je Musa bio od prave šanseu protekloj sezoni, a prednost u odnosu na njega u timu Netsa dobijao je Rodion Kurucs, 21-godišnji Letonac, sa jednogodišnjim iskustvom boravka preko bare. Musa je u Netsima nastupio na svega 9 mečeva sa zanemarljivom minutažom (4.3 minute) i učinkom (2.1 poen). Većinu je vremena provodio u Razvojnoj ligi igrajući za Long Iceland Netse.

Celu sezonu Musa je bio možda i najstandardniji igrač LI Netsa u G-Ligi. Zadobio je poverenje trenera, a u poslednjoj utakmici, vodio je Netse do Konferencijskog Finala G-Lige:

Musa odveo Netse u Finale!

Nakon godinu dana u G-Ligi napredak je očit. Dobio je nešto mišićne mase, poradio na ostalim segmentima igre osim šuta i Netsi polako dobivaju kompletnog igrača.

Nakon toga usledile su odlične partije na Letnjoj ligi. Najbolju utakmicu je odigrao protiv Magica kojima je ubacio 20 poena uz 8 skokova. Tada je bio i najbolji strijelac ekipe. Kasnije je imao nešto lošije poenterske učinke, no pokazao je kako zaslužuje priliku u Netsima već ove sezone.

Franšiza koja raste!

Brooklyn je konačno došao do mogućnosti naplate rada poslednjih godina i samo je GM Marks trebao povući prave poteze. I to su radili!

A Netsi su definitivno ukrali žurku tokom free agencyja. I pored velikog prostora u capu, niko nije mislio da će oni postati poželjna destinacija za dva najveća potpisa ovoga leta. A upravo se to desilo!

Jedna ekipa je objedinila dva ponajveća potpisa ovog ljeta. Nakon što je potvrđeno da Irving potpisuje s Netsima, vrlo brzo je i Kevin Durant objavio kako se pridružuje Irvingu u Brooklynu. Netsi su praktički preko noći postali ozbiljni contenderi na Istoku.

Durant je, i pored povrede, dobio očekivani max ugovor, vriedan 164 miliona $ na 4 godine. Mogao je dobiti više novca od Warriorsa no ipak se nije odlučio na ostanak. Osim Duranta Netsi su potpisali i Deandre Jordana kako bi dodatno pojačali centarsku liniju. Sa ovom trojkom, uz sačuvanu mladu jezgru tima, Brookly će velikim slovima biti upisan na košarkaškoj mapi NBA.

Novi vlasnik

Rus Mihail Pohkorov odlučio je prodati svoj udio u Netsa, i to za rekordnu svotu. Jedan od glavnih ljudi AliBaba grupacije, Joseph Tsai kupiti će dionice kluba od Rusa, te će tako on postati većinski vlasnik. Tsai će za Netse keširati nešto više od 2,35 biliona $ što je najveća cijena za ijednu sportsku franšizu u povijesti.

Netsi će tako u novu sezonu pod novim gazdom, no day to day stvari će ostati nepromjenjene. Dolaskom Duranta i Irvinga cijena je astronomski skočila, a već iduće sezone Netsi bi mogli biti glavni kandidat za prsten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*