2012: Golobradi ‘gromovi’ i njihov put do finala

Youtube / screenshot

Oklahoma City Thunder ime je pod kojim ovu franšizu pratimo poslednjih 13 godina. Franšizu koja je nasledila jedan od atraktivnijih timova 1990-ih, Seattle Supersonicse. I franšizu koja je za samo 4 godine postojanja, putem drafta, kreirala toliko moćan tim da su 2012. igrali u velikom NBA finalu.

Na putu do finala stradali su aktualni šampioni Mavsi (4 – 0), Lakersi (4 – 1) i u finalu konferencije – Spursi (4 – 2).

Moćni Spursi za koje su nastupali Tim Duncan, Leonard, Parker, Ginobili, Splitter, Diaw, poveli su sa 2-0 u seriji, no OKC je sa četiri vezane pobede stigao do velikih 4-2 i (za sada jedinog) plasmana u finale. U tom poslednjem meču, koji je završen 107 – 106 za Oklahomu, Durant je dao 34 poena, uz 14 skokova, Westbrook 25, Ibaka 10, Sefolosha 6, a Harden sa klupe 16 poena.

Lebron prejak u finalu

Tada su u velikom finalu naleteli na moćni Miami Heat, koji su predvodili Lebron James, Dwyane Wade i Chris Bosh, i nakon početne pobede, izgubili su četiri u nizu. U svoju jedinu šansu do sada da osvoje titulu. Oklahoma je sa kapitenima – Durantom i Westbrookom – te Hardenom i Ibakom u rosteru, i nekoliko veterana (Mohammed, Fisher) bila drugi najmlađi finalista u NBA istoriji.

Pitamo se šta bi bilo da je ekipa ostala na okupu. Harden je već toga leta trejdan u Houston, nešto posle otišao je Ibaka, a leta 2016 i Durant, i to u redove velikog rivala – Golden Statea. Sada je i posljednji član legendarne ekipe, Russell Westbrook otišao. Mijenjan je u Rocketse, potom je boravio u prestonici da bi ovo ljeto stigao u Lakerse, a Thunderi kreću isponova. Mnogi su ovom potentnom timu predviđali vladavinu NBA. Nažalost do toga nije došlo. Sada su na novom početku, a obzirom na količinu pickova i talenta na koji imaju pravo mnogi im predviđaju svetlu budućnost.

Russell Westbrook je poslednji koji je ostao u ovom timu čiji je bio neprikosnoveni lider, a pretprošle sezone je ušao u istoriju kao jedini igrač u NBA koji je tri sezone zaredom imao triple double prosek. Kevin Durant je dva puta redom sa Warriorsima bio prvak i MVP finala. James Harden je lider Rocketsa, pre tri sezone bio je MVP, a proteklih sezona obarao je mnoge rekorde kada je košgeterski učinak u pitanju. Sada obojica u Brooklynu jure svoj prvi zajednički naslov. Serge Ibaka dao je veliki doprinos Raptorsima koji su dolaskom Kawhi Leonarda sklopili šampionski tim.

I da svi timovi za koje su nastupali Durant, Harden, Ibaka i Westbrook su proteklih sezona među favoritima su za osvajanje titule, doduše neki sa više šanse, a neki sa manje.

Zaista, da su ostali na okupu ovo bi bio jako moćan tim. A možda i ne bi? A možda je u pitanju i hemija, koja nije bila idealna, pa i pored sjajnih imena i individualaca tim nikada ne bi dosegao svoj zenit.

Zanimljivo je i da je dve i po sezone sa ovim timom proveo i Nenad Krstić (od 2008 do 2011 kada je otišao u Boston), a u tom periodu odigrao je 169 utakmica za OKC, a najuspešnija mu je bila sezona 2008-09 kada je beležio 9.7 poena i 5.5 skokova u proseku.

1 Comment

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Nakon Russa - bajka! - Ostatak Sveta
  2. Oklahoma: Budućnost sada ili početak novog 'Procesa'? - Ostatak Sveta
  3. Durant strikes again: Posle ovoga njegovi saigrači iz Oklahome biće ljuti! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*