Oklahoma City Thunder 2020-2021: Gospodari pickova na novom početku

U prošlu sezonu OKC je ušao sa samo jednim ciljem – da razigra mladu jezgru igrača, i da pokupi još poneki pick koji će im narednih sezona dobro doći u velikom rebuildingu. Prošle godine su nošeni Chrisom Paulom došli iznenađujuće do play offa. Igrali su dopadljivu i rasterećenu košarku, a neki mlađi igrači su uz iskusnog playa stasavali za ono što ih je čekalo u novoj sezoni. Nakon CP3, otišli su Steven Adams, Danilo Gallinari i Denis Shroder, kao i trener Billy Donovan, kojem je istekao ugovor prošloga leta. GM tima Sam Presti je na klupu preselio dotadašnjeg asistenta Marka Daigneaulta koji je sa organizacijom već dovoljno dugo. Sa svojih 35 godina Daigneault je najmlađi trener u ligi, njegov tim je sa prosekom od 23.4 godine također najmlađi, a pred njim je vrlo izazovan zadatak – da mladost i nesporni talenat kroz nekoliko godina izbrusi u tim koji će biti u vrhu lige.

Mladost lišena podrške iskusnih uzela je danak – Thunderi su završili sa najgorim scorom u poslednjih 11 sezona, sa svega 22 pobede i 50 poraza:


Podsetnik na prethodne sezone:


Kako je igrao tim?

I pored katastrofalnog odnosa pobeda i poraza u protekloj sezoni, ekipa je krenula neočekivano dobro, i imala je u prvih 16 mečeva polovičan učinka, po osam pobeda i poraza. No, tada je došlo do povrede prvog igračkog imena i playa ove ekipe, Shai Gilgeous-Alexandera, tokom marta, koja je dalje uticala na sudbinu kako rostera tako i rezultata. Uprava je odlučila da trejda iskusne Georga Hilla i Hamidou Dialla, dok je odlukom trenera vetaran Al Horford propustio čak 28 utakmica.

To je ostavilo treneru Daigneultu prostora za eksperimente i davanje šanse mladim igračima. Njegov stil igre je adaptivan i prilagođen današnjoj košarci, sa puno kretanja i presinga. Dodatno, Daigneault ne igra sa standardnom pozicionom petorkom i tu smo mogli da vidim dosta eksperimenata, plus su igrači od njega dobili dosta prostora i slobode da pronađu svoju igru. To su mnogi iskoristili, poput Luguentza Dorta koji je unapredio svoju ofanzivnu igru, Ty Jeroma kao back up šutera sa klupe, Dariusa Bazleya i Mosesa Browna koji su napredovali defanzivno, dok su oba rookija – Theo Maledon i naš Aleksej Pokuševski oduševili.

Gilgeous-Alexander, duša tima

Iako je odigrao svega 35 utakmica, zbog povrede, ovaj play je beležio rekord karijere po broju poena (23.7) i asistencijama (5.9), dok je beležio i 4.7 skokova po meču. A sjajno je i šutirao iz igre – sa 50.8 % iz igre i 41.8 % za tri poena, dok je nešto slabiji bio sa linije slobodnih bacanja – 80.8 %.

Samo dva beka su u prošloj sezoni imala učinak od 23+ poena po meču uz takav šut iz igre, a to su Gilgeous-Alexander i Kyrie Irving.

Pored ove statistike, play OKC je u deset utakmica imao 30 i više poena. No, on je više od strelca. On je razigravač i organizator, produžena ruka trenera na terenu. Pri tome odlčno igra i odbranu, i u prošloj sezoni napredovao je i u ovom segmentu. Da se nije povredio, tim bi sigurno bio puno bolji. Ilustracije radi, sa njim na terenu imali su 16 pobeda i 19 poraza, dok su bez njega pobedili svega 6 puta u 37 mečeva koje je Shai propustio. Tek mu je 22 godine a već je lider tima koji ima sjajnu perspektivu.

Pokuševski – najprijatnije iznenađenje

Od nepoznatog momka sa drafta, koji je stigao iz drugog tima Olimpijakosa, i najmlađeg igrača u ligi, Andrej Pokuševski se isprofilisao u jednog od najpotencijalnijih igrača u Thunderima. Kraj sezone je dočekao i kao starter.

Odigrao je 45 mečeva, starter je bio na 28, beležio je 8.2 poena i 4.2 skoka, uz 2.2 asistencije i isto toliko izgubljenih lopti. Igrao je u proseku 24.2 minuta što je sjajno za jednog rookie igrača koji je u toku sezone iskočio u prvi plan.

Pokuševski je oduševio i igračkim kvalitetima, odlično kontroliše loptu, ima dobar pas i instikte playa. Njegov procenat šuta za tri poena bio je nizak, 28 %, no to je više odraz nekonstante na kojoj Andrej može i treba da radi u narednim godinama. Pokuševski je iskoristio maksimalnu šansu kao starter, pokazao je hrabrost i veliko dozu samopouzdanja što je trener samo nagradio dodatnim minutima. Daigneault ga je koristio na raznim pozicijama, uključujući i poziciju playa.

Uz njega oduševio je i drugi rookie, Theo Maledon koji je beležio 10.1 poen po meču, dok su sjajni bili o Luguentz Dort – 14 poena, 3.6 skokova i 1.7 asistencije, uz odličnu igru u odbrani, kao i Ty Jerome koji je opravdao epitet najboljeg šestog igrača tima sa 10.7 poena, i 42.3 % šuta za tri poena. Ovaj kombo bek je bio koristan ne samo kao šuter već je i u odbrani odrađivao vrlo važan posao.

Sa čime u narednu sezonu?

Thunderi, očigledno je, svoju budućnost neće graditi kroz dovođenje skupih i profilisanih igrača. Jasno je da im trenutno, unutar njihove mlade i talentovane jezgre, štrči veteran Al Horford koji se nikako ne uklapa u koncepciju tima. No sa svojih 35 godina, u zalasku karijere, Horford bi mogao da bude trejdan za nekog role igrača, ili eventualno za picka druge runde. Moguće da njega, ili eventualno još neke veterane koji bi doveli kao back up opcije, Thunderi iskoriste za izgradnju i profilisanje mladih igrača, no takva strateška odluka tek treba da se donese.

Već na ovogodišnji draft OKC je ušao sa pravo na šest pickova – tri prve i tri druge runde. Nakon trejdova pickova sa Rocketsima i Knicksima, u Oklahomu su stigla četiri nova mlada igrača:

  • Josh Gideu, bek, Australijanac, kao 6. pick,
  • Tre Mann, bek sa Floride, kao 18. pick,
  • Jeremiah Robinson-Earl, krilo sa Villanove, kao 32. pick i to u razmeni sa Knicksima,
  • Aaron Wiggins, bek sa Marylanda, kao 55. pick.

Josh Giddey, australijski bek, mogao bi biti dobar match za Thundere. Nije atleta ali ima zavidan košarkaški IQ, i dobar osećaj za igru za svoje godine, pri tome je izuzetno kompetitivan. Može da igra i na pozicijama playa i na šuterskoj poziciji, i sve će zavisiti od OKC struke kako će razvijati ovog igrača. Igrajući u australijskog NLB ligi, prošle je sezone u 28 nastupa beležio 10.9 poena, 7.5 asistencija, and 7.4 skokova. To pokazuje i raznolikost njegove igre.

USA Today Images

Tre Mann je beležio 16 poena u proseku igravši za Floridu prošle sezone uz 5.6 skokova i 3.5 asistencija. On je prevashodno ofanzivno orijentisan, sa dobrim šutom sa perimetra od 40.2% što je vrlo potrebno za ovaj tim OKC-a. Robinson-Earl je, za razliku od prethodne dvojice, atleta i igrač fokusiran na odbranu. Igrač zadatka koji će iz drugog plana doprinositi igri OKC-a.

Gospodari pickova

U narednih šest sezona, OKC ima pravo da bira čak 33 igrača na predstojećim draftovima. Od toga je čak 16 pickova prve runde i 17 pickove druge runde. Naravno, neki od ovih pickova su nezaštićeni, neki zavise od toga kako će se birati na samom draftu.

Podsetimo se samo na sve pickove u narednih nekoliko godina na koja OKC ima pravo:

2022 NBA Draft

Runda Čiji je pick Trejd deal
1 LA Clippers* Paul George trade
1 Phoenix Suns** Chris Paul trade
2 Sopstveni

* Nezaštićen

** Top-12 zaštićen

2023 NBA Draft

Runda Čiji je pick Trejd deal
1 Sopstveni
1 LA Clippers Paul George trade
1 Denver Nuggets* Steven Adams trade
1 Miami Heat Paul George trade
2 Dallas Mavericks/Miami Heat Višestruki
2 Washington Wizards Steven Adams trade

** Top-14 zaštićen

2024 NBA Draft

Runda Čiji je pick Trejd deal
1 Sopstveni
1 Houston Rockets* Russell Westbrook trade
1 LA Clippers** Paul George trade
2 Sopstveni
2 Charlotte Hornets^ Steven Adams trade
2 Minnesota Timberwolves Ricky Rubio trade

Zaštićen kao top 4

2025 NBA Draft

Runda Čiji je pick Trejd deal
1 Sopstveni
1 Houston Rockets/LA Clippers* Russell Westbrook trade
1 Philadelphia 76ers** Danny Green trade
2 Sopstveni
2 Boston Celtics Kemba Walker trade
2 Atlanta Hawks^ Danilo Gallinari trade
2 Philadelphia 76ers George Hill trade

2026 NBA Draft

Runda Čiji je pick Trejd deal
1 Sopstveni
1 Houston Rockets* Russell Westbrook trade
1 LA Clippers** Paul George trade
2 Sopstveni
2 Dallas Mavericks Trevor Ariza acquisition
2 Philadelphia 76ers George Hill trade

* Top-četiri zaštićen

** Nezaštićen

2027 NBA Draft

Runda Čiji je pick Trejd deal
1 Sopstveni
2 Sopstveni
2 Houston Rockets* Hamidou Diallo trade
2 Indiana Pacers Jalen Lecque trade
2 Miami Heat Trevor Ariza trade

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. 2012: Golobradi 'gromovi' i njihov put do finala - Ostatak Sveta
  2. Ne želim da budem samo dobar košarkaš... želim biti - najbolji! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*