Realno- debitant godine

screenshot

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Vidak Lazarević

Najveće otkriće dosadašnje NBA sezone je 19-godišnji Slovenac Luka Dončić (201 cm) koji je sve samo ne centar, mada je dokazao da može i pod košem. On je na NBA draftu bio izabran tek kao 3. pik, pre njega su bila dvojica centara. Diandre Ejton iz Feniksa i Marvin Baglej Treći, čovek koji ima u imenu baš broj sa koga je Luka izabran od strane Atlante, pa posle trejdovan u Dalas.

Iako su na poslednjim utakmicama Kingsi i Sansi bili bolji od Dalasa, kome se baš protiv ta dva protivnika vratio legendarni Dirk Novicki, jasno je da je Luka veći kapacitet od beka Janga kog su Hoksi trampili sa Dalasom (gde za razliku od mladog Slovenca sva trojica izabranih pre njega nemaju tako fascinantne brojke i uticaj u igri). Naročito Marvin Baglej III iz Kingsa sigurno se ne može baš pohvaliti dosadašnjom statistikom. Iako je na 26 utakmica u proseku igrao 23 minuta i postizao 12,7 poena imao je “samo” 6 skokova prosečno (2,4 u obrani i 3,7 u napadu). Ima manje od jedne asistencije i ukradene lopte,i samo jednu blokadu. Bolji je, očekivano, Ejton iz Sansa što se ne može reći i za klub Igora Kokoškova jer Finiks tavori na dnu. Za Amerikance neosporni br.1 drafta ima dosad učinak od solidnih 16,0 poena, 10,4 skokova i 2,3 asistencije u 30,5 minuta na utakmicu. Ali pazite, Lukine brojke u mnogo uspešnijem Dalasu: 18,4 poena po susretu, 6,7 skokova, 4,9 asistencija na 28 utakmica u kojima je bio na parketu u proseku čak 32,5 minuta. Ako nastavi sezonu kao što ju je počeo naziv NBA rukija godine mu ne gine.

Finiks Sansi i Sakramento Kingsi nisu izabrali Dončića, zbog čega se već sada kaju. A kajati bi se mogla i Atlanta Hoks koja je imala Luku, ali ga je i razmenila s Dalasom za Treja Janga (na 30 utakmica postiže u proseku 15,5 poena u 29,2 minuta u igri a ima 2,7 skoka, 7,1 asistencije).

Kako god okrenemo, Luka je čudo i prvo ime pored mentora Novickog koji igra već 21. sezonu u toj franšizi (Nemac je igrač sa najviše sezona u jednom klubu ikad). Dvojica američkih muzičara, Džejson Kalager i Ajsak Li, prepevali su veliki hit Leonarda Koena “Haleluja” u ” Hale-Luka” u čast genijalnom Slovencu.

Za vreme utakmice protiv Hjustona, u minuti pauze u drugoj četvrtini, pevala mu je i poklonila mu se domaća “Amerka Arena” u kojoj je već u prvoj sezoni prva violina. Za njegov dolazak najviše zasluga ima sportski direktor Maveriksa, Doni Nelson, sin Dona Nelsona, koji je po pobedama u redovnom delu lige NBA najuspešniji trener svih vremena sa 1.325 pobeda. Slede ga Leni Vilkens (1.332), Džeri Sloun (1.221), Greg Popović (1.212), PetRajli (1.210) i Džordž Karl (1.175) …

Njegov sin je, između ostalog, radio za reprezentanciju Litvanije kada je osvojila bronze na OI 1992 i 2002, zlato na EP 2003 i srebro 1995. Pre pet godina želeo je u Teksasu Grka Janisa Adetokumba, ali je (pre)glasni vlasnik kluba Mark Kjuban upalio crveno svetlo. Luka Dončić je dobio zeleno….
– Mark je video isto što i ja i naš trener Rik Karlajl, zato nam nije bilo potrebno otkrivanje tople vode. Spremni smo bili preuzeti odgovornost. Drugi košarkaši nas nisu zanimali, Luka je postao “must have” kupovina – seća se Doni Nelson.

Njegov tata Nelson stariji doveo je Litvanca Šarunasa Marčulionisa u Golden Stejt, a na draftu 1998. je odradio sjajan posao sa Milvokijem kada su se trampili za Dirka Novickog, a iz Finiksa doveli Stiva Neša.

– To su bila druga vremena, ali u slučaju Luke nismo razmišljali. Naši evropski skauti pratili su ga nekoliko godina i samo je bilo pitanje da li ćemo se na draftu dogovorti trampu – objasnio je Mark Kjuban, koji je u NBA poznat kao najglasniji navijač među vlasnicima. Živi sa svojim timom i putuje s njim na gostovanja. Luka mu je već najomiljeniji igrač, i ta ljubav bi mogla potrajati kao i sa Novickim. Ako ne i duže…

A pre dve večeri u Cankarevom domu u Ljubljani proglašen je najbolji sportista Slovenije za 2018. godinu. Tu titulu poneo je, pogađate -Luka Dončić. U njegovo ime priznanje je uručeno Lukinoj majci Mirijam.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*