Analiza sezone 2015-16: Istočna konferencija

U 2015/16 sezoni, najuzbudljivijoj u poslednjih nekoliko godina, videli smo sve i svašta. Od rekordnog scora Warriorsa u regularnoj sezoni (73-9), neverovatne predstave ‘Kinga’ Jamesa i Kyriea Irwinga u finalu, koji su nadoknadili 1-3 i stigli do velikog trijumga sa Cavalirsima, do neugodnih iznenađenja poput Wizardsa ili Wolvesa koji nisu ni izborili playoff. Sezonu su obilježile i neke neverovatne individalne utakmice do monstruozne serije Westbrooka koji je u odsustvu Duranta bilježio neverovatno brojke. U 6 utakmica koliko Durant nije igrao West je zabilježio prosek od 31,14 poena 9,5 asista i 8,1 skok. Također afirmisali su se igrači poput  C.J McColuma i Giannisa Antetokounmpa koji su dokazali da mogu jako jako dobro odigrati čitavu sezonu i imati konstantu. Krenimo redom od divizije do divizije. Bila je to poslednja sezona u kojoj smo gledali istinske legende pod obručima – Koby Bryanta (u oproštajnom meču protiv Utaha dao je 60 poena), Tima Duncana (koji je solidno odigrao sezonu, iako kao druga opcija na ‘5’ iza Aldridga), i Kevina Garnetta, koji u slabom timu Wolvesa nije imao zapazeniju ulogu.

Divizija: ‘Atlantic’

Najslabija divizija istoka, koju su uzeli Toronto Raptorsi, 2. ekipa istoka. Predvodio ih je odličan bekovski duo Lowry i DeRozan. Obojica su odigrali odličnu sezonu,dok su u playoffu ipak malo zakazali, pogotovo Lowry koji se celu postsezonu mučio sa šutom. Carrol je fino širio igru sa svojim šutom i držao obranu, dok su pod košem ordinirali čvrsti Patterson i blokerski duo Valanciunas i Byiombo. Dobra ekipa koja se ipak još mora dokazati u playoffu da bi ih se ozbiljno shvatilo.

Boston Celticsi su bili i možda najugodnije iznenađenje lige predvođena jednim od najboljih 6. igrača lige bekom  Isaiahom Thomasom. Odlično ukomponirana ekipa, gde je najmlađi trener lige Stevens pokazao talent i prometnuo se u jednog od najboljih stručnjaka. Čvrsta obrana i tečan napad u kojem svako ima svoju ulogu, čak je Turner, (koji nikad nije opravdao izabiranje 2.pickom drafta i osim odlične sveučilišne karijere, dosad nije ništa pokazao) na trenutke izgledao kao ozbljan igrač pod Stevensom. Bradley i Smart su stvarali presing odličnom obranom, dok su pod košem fino to sve pratili Olyinik i Sullinger kad je bio zdrav. Odlična mlada ekipa pred kojom je svijetla budućnost.

Sada prelazimo na razočaranja, a to su svakako bili Knicksi. Nikako da se vrate na stare staze slave, a ‘Melo’ Anthony je sve stariji i stariji. Jedina svetla točka je bio Porzingis koji je na draftu bio izviždan od navijača,čak je jedan mali navijač i plakao kad je izabran, ali ih je Latvijac sve demantirao. Sa svojih skoro 220 je odmah je postao odličan bloker, i to upareno sa vrlo dobrim šutom za tri čini od njega odličnog igrača i a budućnost Knicksa ipak čini malo svetlijom. Melo je standardan, doneo nekoliko pobeda svojim iskustvom, ali to bi bilo to od Knicksa. Ove sezonu misle ozbiljno i imali su dobro ljeto,ako ih povrede zaobiđu mogli bi imati još jednog playoff kandidata.

Tu su još 2 najgore ekipe lige, Netsi i 76ersi. Brooklyn je imao razočaravajuću sezonu, nažalost po našeg Bojana Bogdanovića. Lopez i Bojan kad je igrao, uz rookiea Hollins-Jeffersona su jedino vrijedno spominjanja u ovoj ekipi. Lopez i dalje ne igra obranu, ali u napadu je možda i prvi centar lige, ali dok ne popravi obrambeni segment neće Netsi daleko. Highlight sezone su svakako Bojanova 44 poena u tekmi protiv Bucksa

76ersi su i dalje u fazi formiranja ekipe i lovljenja što boljih pickova na draftu. Kad je Stasauskas 2. opcija u napadu i kada Ish Smith bude uvjerljivo najbolji play na rosteru to nikako ne može dobro izgledati. Okafor je bio solidan u svojoj rookie sezoni, ali daleko je još od franšiznog igrača.

Petorka divizije

atlantic-best-5-hd

PG Isaiah Thomas- dajem prednost Thomasu ispred Lowrya čisto zbog puno bolje izdanja u playoffu, gde je Lowry potpuno nestao. Omaleni Thomas je sjajno igrao u mladoj ekipi Celticsa i bio njihov najbolji strelac i asistent sa 22.2 poena i 6.9 asista.

SG DeMar DeRozan- potpuno se afirmirao, od zakucavača postao je ozbiljni NBA bek. Možda i najbolji bek sa poludistance, u NBA, izborio se i za pozvnicu za reprezentaciju Amerike gde nije bio samo turista. Odična sezona sa 23.5 poena i čak 44.5% šuta, zaradio si je novi ugovor Raptorsima.

SF Carmelo Anthony- Melo i dalje nije za mirovinu. Solidna sezona gde je izvukao Knickse dosta puta. I dalje možda i najbolje krilo u napadu u NBA, šut ga odlično služio, vidi se čak da je i na obrani radio, ali u očajnoj ekipi Knicksa više nije mogao. Dobra sezona sa 21,8 poena 7,7 skokova i 4,9 asista nije bilo dovoljno za playoff, ali iduća sezona bi mogla biti uzbudljiva za navijače Knicksa,pogotovo ako Melo ovako nastavi.

PF Krisaps Porzingis – Mladi Latvijac koji je zaludio New York. Neverovatno dugačak, kupio je skokove i lupao blokade kao od šale. Nekoliko stvarno odličnih predstava rookiea gde ja igrao već kao iskusni veteran. Dobar postotak šuta odmah u prvoj sezoni, te je čak donio i Knicksima nekoliko pobeda svojim dobrim nastupima. Na putu da postane redovan All star igrač.

C Brook Lopez- prošle sezone se mučio s povredama, ali ubedljivo najbolji igrač Netsa. I s njim nisu bili nešto posebno, ali bez njega živi užas. Najbolji napadački centar lige ove sezone je ostvario 20,8 poena u prosjeku i solidna 7,8 skoka. Nadamo se sezoni bez povreda pa da i Netsima malo bolje krene.

Divizija: ‘Central’

U Centralnoj diviziji je bilo zanimljivo do samog kraja. Čak 3 ekipe su vodile bitku za playoff skoro do zadnje utakmice. Nažalost slavni Bullsi su izvukli deblji kraj. Diviziju su uvjerljivo osvojili prvaci Cavsi predvođeni sjajnim triom Kyrie-James-Love. Iako je Kyrie propustio prvi deo sezone zbog povrede kolena još iz Finala prošle godine,Cavsi su bez većih poteškoća uzeli Istočnu konferenciju i Central diviziju. Delly se prometnuo u ozbljinog NBA beka, te je ove sezone osim standardne terijerske obrane pokazao da može biti koristan i u napadu, barem što se tiče pick n“rolla i spot up šuta. Tristan Thompson je odličan u ulozi čistača pod košem i sakupio je uverljivo najviše skokova u napadu u ligi. Dobre role su imali dosad nesmirni Shump i Smith, koji su se dobro uklopili u sistem. Kasniji dolazak Fryea je još i popravio ovu ekipu, gdje su u playoffu srušili rekord po broju zabijenih trojki na tekmi. King James i dalje na MVP razini, a od ove godine i Kyrie se pretvara polako u jednog od vodećih bekova lige. Usred sezone Cavsi su također promenili i trenera, David Blatt je dobio otkaz iako je dobro gurao u sezoni, a postavljen je bivši igrač Tyroone Lue. Lue je uveo brži napad, što su Cavsi savršeno demonstrirali u playoffu kada su protiv Atlante oborili rekord u zabijenim trojkama u jednoj utakmici. Lue je isto tako jedan od retkih  NBA trenera koji su osvojili naslov, a da su preuzeli ekipu na sred sezone (ostali su bili Paul Westhead 1979-80. sezone i Pat Riley 1982-83 sezone).

trio-cleveland-novo

(Photo: musictimes.com)

Iza njih su ostali Pacersi koji su pogodili s rebuildingom oko Georga. Otpustili su Hibberta i Davida Westa, te se Bird okrenuo bržoj košarci u kojoj Paul itekako dolazi do izražaja. Paul je imao strašnu povredu prošle godine ali vratio se i bio je bolji nego ikad. On je uz ,Turnera koji je na trenutke pokazivao neverovatan potencijal(blokirao Kinga Jamesa i ostvario nekoliko zapaženih double double učinaka), pokazatelj da se  Pacersima  smiješni svetla budućnost. Igrali su puno sa Georgeom kao stretch četvorkom i to se pokazao kao pun pogodak. Ellis je također imao dobru sezonu, uz sad već standardnog Hilla i to je bilo dovoljno za 7. mesto istoka.

Posle njih dolaze dečki iz Motor Citya. ‘Stan the Man’ je okupio ekipu po svom izboru i sad izvlači najbolje iz njih. Kao u Orlandu prije par sezona opet ima dominantnog centra (Andre Drummonda) okruženog dobrim šuterima. Reggie Jackson je opravdao veliki ugovor i odlično surađivao sa Drummondom, postali su jedan od boljih pick¨n roll parova lige. Drummond je postao jedan od najboljih centara lige, ali ga i dalje muči njegova najveća boljka- slobodna bacanja. Ove sezone je na proseku 35,5%, a na utakmici protiv Houstona je promašio čak 23 bacanja. Najviše ikad u NBA na jednoj utakmici. Afirmirao se i Caldwell Pope, koji je imao odličnu sezonu i postaje polako pouzdano rješenje na bekovskoj poziciji. Napokon su uhvatili playoff prvi put od generacije Wallacea i Billupsa, da ne kažem Darka Miličića. Doveli i Harrisa kasnije, te se nadaju opet ulasku u playoff, a tamo ko zna, možd i skinu neki skalp iduće sezone.

Posle njih možda i najveći gubitnici lige Bullsi. Rose i dalje nije ni sjena MVP-a od prije nekoliko sezona, Butler i Pau Gasol nisu mogli sami. Noah je u padu, postao je i loš u obrani a to je ga jedino držalo na parketu (možda i najružniji izbačaj u ligi) Gibson je samo energy guy, Španci pod košem Gasol i Nikola su imali dobre sezone ali bez podrške bekova nije moglo. Butler imao dobru sezonu ali delomično isprekidanu povredama, bilo je tu i svađa sa Roseom, znak da Bikovi krenu u rebuilding oko Butlera.

Za kraj ostaje možda i najpotentnija ekipa u NBA Bucksi. Giannis i Parker su možda i najveći potencijali na krilnim pozicijama u ligi. Parker je opet imao problema s povredama,ali kad igra pokazuje stvarno neverovatan potencijal. Giannis je još veće čudo, onako dugačak i okretan, samo da popravi šut i može postati top 5 igrač lige. MCW i dalje ne pokazuje da mu rad s Kiddom pomaže, i dalje je tu previše izgubljenih lopti i isforsiranih šuteva, iako ide na bolje. Monroe se još nije najbolje snašao, ali i njegov napredak je nešto što bi Buckse moglo prometnuti u ozbiljne playoff contendere. Dobro je čuvao reket, samo još da u napadu pokaže ono što je radio u Detroitu, a to je low-post igra i Bucksima ne gine playoff iduće sezone.

Petorka divizije

central-best-5-hd

PG- Kyrie Irving- no brainer na ovoj poziciji. Fantastičan dribler i scorer, nema protiv koga ne može zabiti. Neverovatna igra u finalu gde je odlučio 7. utakmicu. Iako je propustio prvi deo sezone, kad se vratio postao je drugi igrač Cavsa. Na prosecima je od 19,6 poena i 4,7 asista.

SG Jimmie Butler- U ovoj post Rose ekipi prometnuo se u najboljeg igrača. Možda i najbolji two-way bek u ligi. Popravio igru u napadu gde je u ovoj sezoni imao i nekoliko odličnih utakmica. I dalje neprelazan u obrani, sad je dodao i clutch igru u svoj repetoar, gde je rešio nekoliko tekmi u korist Bullsa ove sezone. Propustio gotovo trećinu sezone ali i dalje je uspio ostvariti 20,9 poena, 5,3 skoka i 4,8 asista.

SF Paul George- najbolji igrač Pacersa i glavni razlog zašto su izborili playoff. Povratnik nakon užasne povrede, ove godine je igrao sve u Pacersima, od beka do centra. Odličan u obrani, pogađao neke teške šuteve i ostao na proseku od 37% šuta za tri. Zabijao je 23,1poen 7,1 skok i imao 4,1 asist.

SF Lebron James- King opet na razini MVP sezone. Povukao kad treba, pogotovo u finalu. I dalje najdominantniji igrač lige. Uzeo i prsten, odigrajući odlično u finalu. U sezoni je na prosecima od 25,3 poena 7,4 skoka i 6,8 asista.

C- Pau Gasol- iako nije ušao u playoff ove sezone, naš stari španski znanac je imao dobru sezonu. Solidno se uklopio u Hoidbergov napad i ostvarivao dobre brojke – 16,5 poena 11 skokova i 4,1 asist. I dalje dominantan i na double double prosjeku, samo je nastavio dobru sezonu gde je potpuno izdominirao Eurobasket i odveo Špance do zlata. Iduće sezone u Spursima gde ima težak zadatak, možda i nemoguć, da zameni velikog Tima Duncana.

Divizija: ‘South East’

Najizjednačenija divizija u kojoj su čak 3 ekipe bile na vrhu sa istim rezultatom – Miami, Atlanta i Charlotte.

Wade nam je i prošle sezone u dresu Heatsa pokazao da nije ni blizu mirovine i opet je povukao kad treba. Bili su hendikepirani sa neigranjem krilnog centra Chrisa Bosha koji ima ozbiljinih zdravstvenih problema (stvaranje krvnih ugrušaka u plućima, gde mu je jedno vreme čak i život bio ugrožen). Ali stari lisac Pat Riley se ne da. Nakon što je otkrio Whitesidea gotovo iz ničega, ovaj mu je ove u borbi za novi ugovor pružio još bolje partije. Najbolji bloker lige, zaključao je sve prilaze košu i imao je dosta utakmica sa 5,6 čak i više blokada. „Naš“ Slovenac Dragič je imao dobru sezonu i on je predvodio bekovsku liniju zajedno sa „starcem“ Wadeom. Odličan impuls s klupe su pružili rookie Winslow koji je odmah u prvo sezoni postao elitni defenzivac i također rookie Richardson, koji je dostojno menjao Dragiča.

Druga ekipa su bili Atlanta Hawksi koji su i prošlu sezonu oduševljavali timskom igrom. Predvodio ih je netipičan centarski par Horfor-Millsap. Dovoljno jaki da osiguraju zaštitu reketa, i dovoljno brzi da stvaraju nezgodan matchup u napadu. Ove sezone je eksplodirao i Dennis Shoroeder koji je izbacio Teaguea iz petorke, te su ga tradeali da naprave mesta za sjajnog malog Njemačkog playa. Korver i dalje odrađuje svoju šutersku rolu, te gađa trojke sa odličnih 39%. Uzevši u obzir da se većina ekipa posebno priprema za njega, to je stvarno izvrstan postotak. Bazemore je zaradio svoj novi ugovor (možda malo i prevelik) ali i dokazao da zaslužuje startersku rolu kao dobar 3-D igrač, koji su ovih dana izuzetno na cijeni u NBA.

Treće ekipa koja je možda i najveće iznenađenje u ovoj diviziji su Jordanovi Hornetsi. Omaleni Kemba Voker je bio najbolji strelac ove ekipe, koja se i ove sezone dosta oslanalja na Big Ala u postu, što im je naravno limitiralo defenzivne sheme. To je dodatno bilo poremećeno povredom Kidd-Gilhrista, njihovog najbolje obrambenog igrača na vanjskim pozicijma, koji je odigrao samo 7 utakmica. Ni Batum se baš nije pokazao, puno bolje partije, pogotovo šuterske, je pružao u Blazersima. Od njega u idućoj sezoni se, s pravom, puno više očekuje. Kaminsky posle dominante NCAA sezone je pokazao da može biti koristan NBA igrač, koristeći svoju inteligenciju i vješto skrivajući nedostatke što se tiče atleticizma. Linsanity je također u ovoj ekipi gde je davao dobar doprinos s klupe i imao je nekoliko dobrih utakmica tokom sezone.

Posle njih su ostali možda i najveće razočaranje NBA lige, momci iz glavnog grada Wizardsi. Wall opet imao odličnu sezonu, ali njegov partner na bekovskim pozicijama, Bradley Beal je opet imao problema s povredama. Rijetko kad je povezao 10-ak tekmi bez da se ne povredi. Otto Porter se probudio posle loše rookie sezone i pokazao da može biti solidan NBA igrač, i dobra zamjena na krilnim pozicijama. i to je zapravo to od dobrih strana Wizadsa, Wallova dobra sezona i solidan napredak Portera, sve ostalo je bilo za zaborav. Poljski čekić Gortat je bio loš, kao i Brazilac Nene, te je jedino Morris nakon tradea pružao koliko toliko dobre partije. Nada da Beal može izdržati sezonu bez povrede, i da je ova sezona zapravo bila samo iznimka što se toga tiče i Wizardsi bi ipak mogli imati solidnu iduću sezonu.

orlando-vucevic-i-hezona

(Photo: foxsports.com)

Na začelju dolazi Magic. Payton se afirmirao u baby-Ronda i pružao dobre partije, ali pod hitno treba popraviti šut. Fournier je nezasluženo dobijao toliko minuta i šuteva, pogotovo kad nije bilo Oladipa, nauštrb našeg Maria Hezonje. Crnogorski div Vučević se prometnuo u jednog od najboljih napadačkih centara lige, ali obrana i dalje šteka. Harris je također imao dobru sezonu, ali je i on limitiran igrač, dok je nominalno najbolji Oladipo bio povređen jedan dio sezone. Talentom limitirana ekipa, žao mi je što nisu prepoznali Gordonov i Hezonjin talent i prošlu sezonu pustili njih da dobiju malo iskustva, kad već s ovim ostalim igračima playoff je bio nemoguća misija. Ostaje nada da se će iduće sezone biti pametniji.

Petorka divizije

south-east-best-5-hd

PG- Kemba Walker – omaleni Kemba je predvodio Hornetse do playoffa. Vrhunski clutch igrač, pokazao je svima da visina i nije nužna za visoku razinu igre u NBA. Proseci od 20,8 poena, 5,2 asista mu idu u prilog. Ubojiti crossover s dobrim šutom za 3, su bili za većinu ekipa nerješiva enigma

SG Dwayne Wade- „starac“ Wade nam je opet pokazao da nije za baciti. Najbolji kad je najbitnije, odigrao rutinski regularnu sezonu. Možda po statsima najslabija njegova sezona, ali tako nije izgledalo na terenu gde je Wade bio pravi vođa. 19 poena 4,6 asista i 4,1 skok u proseku za pola sata igre.

SF- Nickolas Batum- Statistički dobra sezona,iako se od njega više očekivalo. 14,9 poena, 5,8 asista i 6,1 skok u proseku. Ne čini se loše, ali on je doveden na max ugovor da bude vođa ove ekipe, a ne ispušni ventil kao u Blazersima. Nik se iduće sezone mora potruditi i podići svoju igru na još jedan viši nivo.

PF- Paul Millsap- All star igrač, snažna četvorka dobre tehnike. Noćna mora za čuvare, dovoljno jak da low post igru, a opet dovoljno brz i dobar šuter, da igra neku vrstu strecth četvorke. 17,1 poen, 9 skokova i 3,3 asista i naravno odabir u all star ekipu, ga čine dovoljno dobrim da uđe na ovu listu. Odličan u Atlantinom sistemu, vrhunski u paru s Horfordom, no tek treba vidjeti kako će to funkcionirati sa Howardom.

C- Hassan Whiteside- Rileyvo otkriće je imao monstruoznu sezonu. Najbolji bloker lige, ponekad blokira sa takvom lakoćom da je to nestvarno za gledati. Ove sezonu podigao igru u napadu, gde osim što je pokupio sve lopte koje su mi Dragič i Wade bacali, imao je i svojim akcija u low postu. Postaje prava sila i tek dolazi u najbolje godine, a pošto ovih dana u NBA ligi i nije neka konkurencija na centarskim pozicijama, ima priliku postati najbolji pravi centar u ligi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*