Pregled predsezone: nastupi naših igrača

Naši su odradili solidnu predezonu. Bilo je dosta oscilacija u igrama, ali to je normalno za ovaj deo sezone kada se još traži forma. Svakako najveće uloge u timu iduće sezone će pripasti Bogdanoviću koji je zapravo 2.opcija u napada, a poznavajući Lopeza i njegove povrede to se lako može prometnuti u 1. Šarić iako je rookie imati će veliku ulogu u timu Sixersa, pogotovo što je Simmons nesretno povređen. Naravno i centarski duo Denvera Jokić-Nurkić će imati puno minuta i prilike. Trener Malone, a i čitava liga, je oduševljena prospektom ova 2 centra koji imaju sve predispozicije da dominiraju na svojim pozicijama nekoliko idućih godina. Za trojac u Orladnu je ovo biti ili ne biti sezona. Vučević ima nikad veću konkurenciju na centarskim pozicijama i morati će odigrati veoma dobro ukoliko želi zadržati status koji ima sad u Orlandu. Mario iako mlad već je vrijeme da pokaže svoj nepobitni potencijal, igra u obrani još šteka i to mora puno popraviti ove sezone. Također i šut koji ga baš i nije služio u predsezoni. Dragič je predvodnik ovog novog post-Wade Heata. Kada je bio u takvoj ulozi u Sunsima jako se dobro snašao i očekujemo izvrsnu sezonu od slovenskog asa. No idemo pregledati sve igrače i njihove igre u predsezoni kao i kratak osvrt na ulogu u ekipi

Bojan Bogdanović, Brooklyn

ourbksocial.com
ourbksocial.com

Bojan je odigrao izvrstan turnir u Riu tako da je dobio i dosta odmora ovu predsezonu. Solidne role su bile, ništa posebno od Bojana ali on tek hvata formu te će se sigurno vratiti u svoje najbolje izdanje. Statsi su bili dobri 10,2 poena i 1 asist u proseku. Velika su očekivanja od njega u ovoj sezoni, najbolji je šuter Netsa s vanjskih pozicija, a već je dokazao da može trpati 20+ poena u ligi tako da se od njega očekuje da to radi iz večeri u večer. Svakako znamo da je Bojan za to sposoban, samo da uhvati formu i regenerira se posle Ria.

 

Nikola Mirotić, Chicago

hoopshabit.com
hoopshabit.com

Španski Crnogorac je dosta oscilirao u predsezoni. Od izvrsnih tekmi do jako loših, tako da mu i statsi variraju.7,5 poena i 4,5 skokova za 21 minut igre. Bullsi su napravili dosta promena u ekipi ali Nikola bi i dalje trebao biti prvi izbor za krilnog centra u Bullsima. Ove sezone je njegov šut možd i najpotrebiniji otkako je u Bullsima. Velika trojka izvana ima katastrofa statste što se tiče šuta, tako da će Nikola širiti reket sa svojim trojkama što je nužno za dobru igru Bullsa ove sezone. Također očekujemo od njega barem 10+ poena i dobre postotke izvana.

 

Jusuf Nurkić, Denver

Bosanska zver je imao odličnu predsezonu. Jako je ušao sa 21 poen Lakersima i pokazao da su povrede stvar prošlosti. Razvija odličnu suradnju s našim Jokićem te je trener Malone oduševljen prospetkom ovih mladih centara. Jusuf je s lakoćom kupio skokove i gotovo svaku tekmu je bio na double double učinku. Problem je bio u obrani gde sa Jokićem još ne sarađuje najbolje, obojica su malo prespori za današnju ligu da drže sredinu ali ni s Fariedom to neće sigurno biti bolje, pa će Malone verovatno često uparivati naš Balkanski duo. Najviše zbog odlične igre u napadu obojice. Nurkić je u predsezoni bio na odličnim brojkama od 12,6 poena i čak 10,7 skokova.

 

Nikola Jokić, Denver

bsndenver.com
bsndenver.com

Drugi deo našeg centarskog dua je imao dobru predsezonu. Posle napornog Ria gde je uzeo srebro minutaža mu je bila smanjena ali čisto radi odmora. Joka je i dalje odličan napadač, sjajan razigravač sa visokog posta gde je razvio odličnu suradnju s Nurkićem. Šut je tu, s poludistance pogađa kao bek, još da nabaci malo snage i Joka će postati elita NBA lige. obrana i dalje šteka, sporost nogu tu dolazi do izražaja, ali pametnim postavljanjem i iskustvom će to doći na svoje. Velika su očekivanja od Joke iduće sezone, nakon iznenađujuće dobre rookie godine, od Joke se očekuje da polako preuzima sve više odgovornosti u igri Nuggetsa i da vrte napad preko njega u visokom postu. Verujem da će Joka ispuniti očekivanja i da će premašiti svoje brojke iz prošle sezone. U predsezoni je bio na dobrim brojkama od 10,4 poena i 7,4 skoka, 2,3 asista gde je posle Dragiča bio najbolji asistent od svih naših igrača.

 

Boban Marjanović, Detroit

nba.com
nba.com

Bobi je u Detroitu uneo pravu pomutnju. Svojom visinom s lakoćom kupi skokove i zabija u post, te će se Drummondu sigurno smanjiti minutaža od iduće sezone. I dalje je problem obrana i sporost ali rasponom ruku i visinom uspeva to nadoknaditi. U presezoni nije imao veliku minutažu jer je Stan jedini odlučio koristiti petorku na 30+minuta, što znači da Bobiju nije ostalo puno. No u toj minutaži je izvukao najviše što je mogao te ostvarivao proseke od 7,2 poena i 3,8 skokova u samo 13,6 minuta.

Ivica Zubac, Lakersi

Zubac je kako je odmicala predsezona dobijao sve više i više prilika, čak je i startao u zadnjoj utakmici. To je ohrabrujuća činjenica, jer u ovakvoj ekipi Lakersa Zubac može minimalno imati 10+minuta u rotaciji. Mozgov je skupo plaćen ali nije ništa posebno bolji od Zubca, uzeti u obzir godine i stanje povreda kod Rusa, Ivica ima veliku šansu već u prvoj sezoni napraviti nešto. U obrani dobar, skuplja blokade i skokove i solidno drži sredinu, dok je u napadu još uvijek malo sirov. Navikao je završavati na snagu, što u NBA baš i ne prolazi, no rekao je kako će skyhook postati redovni deo njegovo repertoara, te kada to usavrši mogao bi postati i dobar napadač. Što znači više minuta i veće ovlasti u ovoj mladoj ekipi Lakersa.

Goran Dragič, Miami

Goran je imao najbolje brojke od svih naših igrača što je bilo i za očekivati kad pogledamo u kakvom je stanju Heat. Goran čvrsto drži poziciju jedinice i uz Whitesidea je glavni igrač Heata. Bio je u top3 igrača prošle sezone što se tiče postotka završavanja u reketu (od bekova) te bi ove sezone te brojke trebali biti još i bolje. Tranzicija je najjači deo Goranove igre i lakoća kojom završava polukontre i kontre je zapanjujuće. Svojim asistima je praktički osigurao Reedu ugovor, gde se ovaj toliko nazabijao čistih zicera na osnovu Dragonovog probijanja i serviranja lopti. Goran ove sezone ima sve uvete za najbolju sezonu karijere i da čak i premaši onih 20 poena koje je imao u proseku kada je igrao za Sunse. U predsezoni je zabijao 13,5 poena i imao 6,5 asista u samo 25 minuta, dok se u sezoni očekuje barem 35+ minuta, što znači i sigurno povećanje brojki.

 

Beno Udrih, Miami

Beno je bio tu čisto da popuni roster Heata, te je otpušten prije početka sezone i njega nažalost nećemo gledati u dresu Heata ove sezone. Slaba minutaža, s time normalno i slabe brojke i Beno nam se možda i oprašta od najjače lige sveta.

 

Mirza Teletović, Milwaukee

Mirza polako hvata Kiddove sheme i pokazalo se da će biti jedan od važnijih igrača Bucksa iduće sezone. Dok nema Middeltona praktički je jedini čisti šuter na rosteru, te će svojim rolama na strecht četvorci otvarati put u reket ostalima, poput Giannisa i Parkera. Mirza je prošle sezone bio čovek koji je zabio najviše trojki s klupe, dok bi ove sezone čak trebao biti i starter i imati barem 25 minuta po meču. Svi znamo kako je kad Mirzi krene, te se baš tome i Kidd nada jer u protivnom napad Bucksa će biti jako zagušen jer nema praktički nijednog šuter, već su svi slash n kick igrači. Solidne brojke, smanjena minutaža, te je Mirza ostvarivao 7,8 poena i 2,2 skoka uz zasad loših 34,5% iza linije 7,24.

 

Nemanja Bjelica, Minnesota

novosti.rs
novosti.rs

Nemanja bi trebao biti predvodnik druge petorke u neverovatno talentiranim Wolvesima. Thibs ga je dosta koristio i vidi se da ceni njegov šut, što je u ovoj ekipi nužno potrebno. Ulazit će s klupe te će sigurno biti u boljoj poziciji nego prošle sezone. Wolvesi su izgledali dosta dobro u predsezoni, pogotovo Towns, no Bjelica je dokazao da mu je mesto u ligi i da zaslužuje minute. Uz Thibsa će sigurno popraviti i obranu, dok naravno napad nikad nije bio problem. Bio na prosecima od 10,9 poena i 4,3 skoka u čak 23,4 minuta igre.

 

Saša Vujačić, New York

Sasho je igrao toplo-hladno u predsezoni. Imao je dobrih i sigurnih utakmica, dok je u nekima bio očajan. Neredovita minutaža, dok će u sezoni biti osuđen na 10-15 minuta u više navrata. I dalje pogađa kao od šale, što je pokazao i jednim šutem sa sirenom na kraju četvrtine. Sigurna šuterska opcija Knicksa iduće sezone, gde bi s klupe trebao ostvarivati dobar učinak.

 

Nikola Vučević, Orlando

foxsports.com
foxsports.com

Nik nije zadovljan u Orlandu. Pokušavali su ga koristiti kao razigravača s visokog posta što baš i nije najbolje izgledalo. Još jedna loša stvar je to što je Vogel izgleda odlučio rotirati Biyomba i Nika, to znači da neće igrati zajedno tako da je očekivamo da mu se smanji minutaža, možda čak i ispod 30 minuta. Toliko malo nije igrao još od rookie sezone. Izlgledan je možda neki trade za šutera, ali svakako Nik spada u bolje centre lige pogotovo u napadu, tako da bi njegov trade mogao biti velika greška za Magic. No, na Niku je ove sezone prava borba, izboriti se za minute i status koji je imao prošle sezone, a to je prva napadačka opcija i prvi igrač Magica.

 

Mario Hezonja, Orlando

Feb 28, 2016; Orlando, FL, USA; Orlando Magic guard Mario Hezonja (23) pumps his fist as he makes a three pointer against the Philadelphia 76ers during second half at Amway Center. Orlando Magic defeated the Philadelphia 76ers 130-116. Mandatory Credit: Kim Klement-USA TODAY Sports
Feb 28, 2016; Orlando, FL, USA; Orlando Magic guard Mario Hezonja (23) pumps his fist as he makes a three pointer against the Philadelphia 76ers during second half at Amway Center. Orlando Magic defeated the Philadelphia 76ers 130-116. Mandatory Credit: Kim Klement-USA TODAY Sports

Loša predsezona je iza našeg Maria. I dalje ga muči stara boljka a to je obrana. Prečesto kašnjenje u rotacijama i zaboravljanje svoga čovjeka je nešto što ne prolazi u NBA. S druge strane ono što je bilo solidno, čak i dobro prije a to je napad štekalo je u predsezoni. Samo 6 poena u proseku je premalo za Maria. Trebao bi biti ove sezone možda čak i starter na trojci, ako ne starter onda sigurno 2. izbor a sa lošom obranom i ovakvim napadom Vogel ga neće dugo trpiti. Mora se podhitno probuditi i pokazat zašto ga smatramo jednim od najvećih talenata u Europi i napokon početi tako i igrati.

 

Damjan Rudež, Orlando

Damo je odigrao odlično. Izborio se za mjesto u ekipi, te vrlo verovatno čak ušao i u rotaciju za iduću sezonu. Jedno vreme je bio bez promašene trojke, što je neverovatna stvar. Solidno obavlja posao u obrani, koncentriran, zabije koju otvorenu trojku, pokupi skok, ne petlja se tamo di mu nije mesto. Takvom igrom si je osigurao još jedan zagarantirani ugovor u najjačoj ligi sveta!

 

Darijo Šarić, Philla

Povredom Simmonsa Dario je mora preuzeti više odgovornosti ranije od očekivanog. Imao je odlične utakmice kao npr. Zadnja kada je ubacio 19 poena i odlučujuću trojku uz odličnu allround igru. Šut se popravlja što je odlična vijest, a borbenost i asistencije nikad nisu dolazile u pitanje. Uz Embiida svakako najveći potencijal u Sixersima. Gotovo je siguran starter, no naravno još puna rada na šutu i općenito na napadačkoj igri da bi Dario postao bitan faktor u ligi svaku večer. Bilo je tu i loših utakmica kada mu ništa nije polazilo od ruke, ali to je normalan prelazni period i navikavanje na ligu. Dario ako nastavi napredovati ovim putem dobili smo još jednog odličnog predstavnika Balkana u NBA.

 

Dragan Bender, Phoenix

bleacherreport.com
bleacherreport.com

Dragan se još privikava na NBA, to je evidentno. Isto tako evidentno je ta je talent tu i da Dragan svakako ima budućnost u ligi. Još je i dalje fizički malo preslab, i fali mu iskustva, no s vremenom će to doći na svoje. Loše statistike samo 3 poena u 21 minut, što znači da Sunsi veruju u njega i daju mu šansu, što je naravno odlična stvar. Nije velika gužva na njegovoj poziciji tako da bi Dragan kroz sezonu kada prikupi malo iskustva i navikne se na NBA stil igre trebao puno bolje reagirati.

1 Trackback / Pingback

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*