Analiza playoffa: Mogu li Kelti zaustaviti Lebrona?

Slamonline

Kralj se odmorio, već je i zaboravio kada je igrao zadnju utakmicu. Kelti su se namučili no na kraju su uspešno alpsolvirali i drugu prepreku, te posle napornih 7 utakmicu idu na megdan Kralju. Cavsi su kao i Warriorsi dominatno s 2 metle prošli Pacerse i Raptorse i pokazali da je kriza na kraju sezone bilo nešto prolazno, sada su ponovo uključili “prekidač”. Kelti su se izvukli protiv Bullsa, a s Wizardsima smo videli pravu playoff borbu. Prve dve su se vraćali iz ponora, i uspeli su, a do kraja su samo dobili domaće utakmice i to je bilo dosta. No sigurno neće biti ista situacija i protiv Cavsa.

U regularnoj sezoni Cavsi imaju 3-1 protiv Kelta. Zadnja pobeda je došla pred kraj sezone, kada su Cavsi bili u “onom” svojem lošem nizu. Već se tada nazirao ovaj “prekidač” jer su odigrali jako dobro i Kelti nisu bili ni blizu iznenađenja.

Učinak u playoffu:

Cavsi su s lakoćom apsolvirali Pacerse, no mora se priznati George i društvo su ih imali na konopcima. Da je Miles pogodio onu trojku serija bi se maksimalno zakomplicirala. Odtada je Lebron ubacio u višu brzinu i rešio obe prepreke. Raptorsi nisu bili blizu niti jednu utakmicu, eventualno je postojala šanse da dobiju 4. no ni to nisu uspeli. Na ruku Cavsima je išla i povreda Lowrya no i s njim rezultat ne bi bio puno drugačiji. Lebron je i ovu seriju totalno izdominirao. U svakoj je bio najbolji strelac Cavsa, a najmanje što je zabio je bilo 35 poena. To je ponovio u 3 utakmice, dok je u 2. ubacio čak 39. Nisu imali rešenja za njega, a i Irving se polako budi i povukao je kada je trebalo u zadnjoj utakmici. Lebron se samo maknuo u stranu i Uncle Drew je uspio serijom koševa rešiti Raptorse. Protiv Kelta bi im trebalo biti u svakom slučaju teže, jer Raptorsi su pokazali kako nisu dorasli Cavsima u ovom trenutku, ni uz sva  pojačanja i “Lebron stoppere” koje su doveli.

Nakon tragedije koja ih je zadesila prije samog početka, Kelti su se uspešno oporavili. Nakon poteškoća s Bullsima s 4 pobede zaredom su rešili seriju. Onda su im na megdan došli Čarobnjaci. Prednost domaćeg terena je bila ključna u ovom dvoboju. U čitavoj sezoni domaća ekipa je svaki puta pobedila, a igrali su ukupno 10 puta. U prvim utakmicama na domaćem terenu u obe su imali veliki zaostatak no svaki puta su se vratili i pobedili.  Drugu je izvukao Thomas sa neverovatnih 53 poena, što je i najviše u ovom playoffu, naravno i njegov carrer high. Nakon toga serija ide u glavni grad i lagano gube obe utakmice. Nisu imali rešenja za bekovsi par Wall-Beal, te uz solidnu igru ostatak Wizardsa Kelti su morali potpisati poraz. U 6. utakmici imali su pobedu, no Wall je sjajnim šutem preko ruke Bradleya izborio pobedu i igrala se sedma. Tamo gotovo ni u jednom trenutku nije dolazila pobeda u pitanje i Stevensovi momci su to rutinski rešili. Bradley je bio iznenađenje serije. Osim što je neumorno trčao za Wallom, uspeo je i zabiti na drugoj strani i bio ključan faktor u 5. i 7. utakmici, s tim da je odličan bio i u 6.

Prediction : Cavsi in 6

Iako Kelti imaju prednost domaćeg terena Cavsi su jednostavo najjači na Istoku. Imaju oni Crowdera i Bradleya za borbu sa Lebronom, no mogu ga samo usporiti, zaustaviti teško. Osim toga igraju protiv Thompsona koji je najbolji napadački skakač lige, a Boston ima gotovo najgori obrambeni skok u ligi. Što će sigurno predstavljati veliki problem za Kelte. Mogli bi uzeti 2 utakmice, verovatno jednu od prve dvije kući, te eventualno kada se serija ponovo vrati u Boston, no nešto više (bar još ove godine) jako teško.

Key Players:

Cavs – Lebron James

Staviti bilo koga drugoga ovde bi bilo suludo. Kralj igra playoff života, ima gotovo triple double prosek i jednostavno melje protivnike. Igra sjajno u obrani, zatvara sve rupe, dok u napadu kada treba zabije, kada treba razigrati razigra. Bespredmetno je pričati o njegovo igri, dovoljno je samo navesti njegove statse i sve će biti jasno, 34,7 poena, 9,4 skoka i 6,3 asista.

Celtics – Isaiah Thomas

Omaleni Thomas je pokretač Bostona. Odlično je odigrao u zadnjim utakmicama serije protiv Wizardsa, kada je odlično raizgravao suigrače a manje tražio koš. To je odlično izgledalo i samo je Wallova trojka sprečila Kelte da završe ovo utakmicu ranije. Sigurno mu je jako teško posle tragedije koju je doživio prije playoffa, no polako se oporavlja i predstavljat će najveću opasnost za Cavse.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*