Fenerbačke na ‘srpski’ pogon juri vrh Evrope!

U polufinalnim mečevima Eurolige, domaći Fenerbahče suvereno je prošao prvu ekipu regularnog dela, Real Madrid, no pravi spektakl smo videli u prvoj utakmici. CSKA i Olympiakos su odigrali napeti meč, a pobednika je odlučio čovek koji te stvari radi već godinama. I nikako da stane.

CSKA je bolje ušla u utakmicu, pred kraj prvog dela rade seriju 11-0, predvođeni De Colom i Teodosićem koji vuku konce igre. U samom finišu Printezis uspeva smanjti prednost i na prvi odmor se odlazi sa 18-12. U drugi period bolje ulaze Grci koji preokreću rezultat, no CSKA se vrlo brzo budi i vraća prednost. Prvi puta u utakmici dolaze na dvoznamenkastu razliku, a Miloš je igrao sjajno u tim trenucima. Pogađa 2 trojke za najvećih 37-25, da bi nakon toga opet malom serijom Oly smanjio rezultat prije odmora.

U trećoj se CSKA nikako nije uspela odvojiti, Mantzaris i Papanikolau dalekometnim ubačajima drže Oly u igri i pripremaju teren za velikog Spanoulisa u zadnjoj četvrtini. A u zadnjem periodu on stupa na scenu. Doneo je toliko pobeda PAO-u, Grčkoj reprezentaciji, pa i Oly-u i čini se kako mu još nije dosta. Praktički je sam preokrenuo rezultat, ubacio 10 poena u zadnjoj dionici, asistirao Birchu za lagani alley-up te na kraju uhvatio skok i osigurao pobedu. Bio je tih do tada, a ukupno je postigao 14 poena, kao i Printezis i Papanikolau, a tome je dodao i 6 asista, najviše u timu. Neverovatna predstava starog grčkog majstora koji je doveo Oly do još jednog finala.

Kod CSKA Teodosić je odigrao odličnu utakmicu, no njegov ishitreni šut 10 sekundi prije kraja je praktički zapečatio sudbinu njegove ekipe. Na 2 razlike je ispalio bombu čim je stigao do linije za 3 poena, na to Spanoulis hvata skok i ubacuje oba bacanja. Tu je priča bila praktički gotova za Ruse. Završio je na 23 poena uz samo 1 asist, dok je De Colo ubacio 16.

Ovom pobedom Grci su sebi osigurali šansu da dođu do svog 4. naslova prvaka Europe. Iako je Fener domaćin i veliki favorit, kada imaš ovakvog igrača kao što je Spanoulis ne moraš se nikoga bojati.

U drugom meču Fener je manje više rutinirano došao do pobede nad Realom. Obradović je nadmudrio Lasa, Fener je odigrao puno bolju utakmicu, a Llull i Carroll nisu mogli sami protiv Bogdanovića, Udoha i ekipe.

Odmah na početku Fener je preuzeo inicijativu. Rade 7-2, a nakon toga Dixon i Vesely održavaju prednost i ne dopuštaju Realu brz povratak. Ulaskom Randolpha i Huntera Real dobija na čvrstini u obrani, no uspevaju smanjiti na samo 8 razlike

Prve četiri minute Real nije zabio koš u drugoj dionici. Nakon Kalinićeve trojke, kojega je bio pun teren sinoć, Laso je primoran na minutu odmora. Odličan odgovor ekipe, rade 11-0 i potpuno se vraćaju u utakmicu. Najbolji je naravno bio Llull uz Randoplhovu pomoć. Odličnim skokom u napadu, te dobrom obranom Fener vraća prednost, a hendikep za Real je bila i povreda Randoplha koji je morao napustiti teren prije poluvremena. Dobio je udarac u rebro i nije se vraćao. Na kraju Fener ipak vraća dvoznamenkastu prednosti i imaju 10 razlike prije velikog odmora.

U trećoj Fener održava prednost, dok u zadnjoj dionici još su je čak i povećali. Llull i Carrol uspevaju nešto zabiti (Carroll je u tom periodu gađao trojke 3/3) i stižu na samo 8 razlike. No ponestalo je snage, a Fener je iskusna ekipa. Stigli su na 6 u zadnjoj minuti, no dalje nije išlo i Obradović ima priliku za svoj 9. trofej.

Udoh je odigrao strašnu utakmicu, umalo je ubilježio triple double učinak sa 18 poena, 12 skokova i 8 asista. Bio ga je pun teren. Izbacio je Realovce iz reketa, a u napadu stavio sve što treba. Srpski dvojac je također bio sjajan. Bogdanović je ubacio 14 poena i bio drugi strelac ekipe, a Kalinića je bio pun teren. Kako je Udoh bio pod košem, tako je Nikola bio na perimetru. Sjajna predstava okrunjena sa 12 poena, 6 skokova i 6 asista.

Sutra u 8 sati se sastaju Oly i Fener. Prije toga će se igrati utešna utakmica za 3. mesto, s početkom u 5 sati. Fener je očiti favorit, domaći teren, Obradović na klupi i sjajna forma ekipe. No s Olyem se uvek moraš paziti, kao što je na svojoj koži osetio CSKA. Spanoulis je već doneo nekoliko naslova Željku, a sada ćemo videti hoće li biti koban za njega!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*