Divac i Kukoč: Igranje za reprezentaciju je magično

Nakon otkaza Nikole Jokića u Srbiji, Jusufa Nurkića u Bosni i Hercegovini, te od ranije Maria Hezonje, Ante Žižića i Ivice Zupca, javnosti u ovim zemljama, posebno u Srbiji i Hrvatskoj, su se podelile. Treba li razumeti igrače i njihovu želju da se što bolje pripreme za nastupe u narednoj NBA sezoni, i stavljanje reprezentacije u drugi plan.

Nedavno su na tu temu, u odvojenim javnim istupima, govorile legende jugoslovenske, srpske, hrvatske i NBA košarke – Vlade Divac i Toni Kukoč. Dvojica košarkaških velikana koji sa pravom mogu govoriti šta znači igrati za reprezentaciju i generalno pružati košarkaške partije na najvišem nivou.

U razgovoru za Sportske novosti, Kukoč je izjavio:

“Čudim se igračima koji su odbili reprezentaciju. Hezonja, Zubac i Žižić su tako odlučili i neka se ne vade na klubove.”

Zabolele su Jordanove reči

O Dariju Šariću koji nije nijednog trenutka razmišljao da ne igra za Hrvatsku, Kukoč je imao samo reči hvale:

“Šarić ima velike kapacitete, posljednjih mjeseci, od polovice veljače, igrao je odlično, našao svoje mjesto u momčadi, otvorilo mu se, dobio je minutažu. Priznat ću da me ugodno iznenadio na poziciji četvorke, to mu je prirodnija pozicija i od trojke ili niskog krila. On mora pokušati odvesti momčad u doigravanje, a kad to uspije, bit će prvi Hrvat izabran u All-Star momčad”.

No, Kukoč ne smatra da je Dario oštećen u izboru za rookiea:

“Čitao sam razne komentare, ali mislim da Šarić nije oštećen, pogotovo nije pokraden. Malcolm Brogdon je igrao cijelu sezonu i u doigravanju izvanredno. Pri izboru se moraju gledati 82 utakmice, a ne posljednji mjeseci.”

Hrvatska legenda je rekla kako ne istupa često u javnosti i ne želi da deli lekcije mladima jer bi ga pogodilo ukoliko kod njih ne bi video želju i motivaciju da ga poslušaju. Kaže pogodilo bi ga kada bi u njihovim očima prepoznao ono „ola, evo još jedan koji mi hoće tupiti kako igrati, kao da mi nije dosta trenera”. Seća se njegove situacije sa Jordanom. Slično se on ponašao kada je stigao u kamp Bullsa, i kada je Michael Jordan rekao treneru Philu Jacksonu: ‘Pusti, Toni ne razumije košarku’.

“Zaboljelo me, bilo mi je krivo. Ja da ne razumijem košarku, a s klubovima, posebno Jugoplastikom i reprezentacijom, osvojio sam sve. Ma bogati, pa sam mu rekao uvrijeđen ‘ajde mi ti objasni’. I onda mi je dokazao… Analizirali smo zajedno događanja tijekom utakmice, to kako mi je bilo krivo kada bi me Phil poslije dva promašena šuta vratio na klupu. Stvarno, tamo minutaža na terenu ne ovisi o pogođenom košu, nego o deset drugih stvari koje si obavezan uraditi kako treba. Brzo se vratiti, pomoći drugome, skočiti u obrani i napadu, zagraditi protivnika… Tada sam krenuo ispravljati, dopunjavati svoju igru.”

Igranje za reprezentaciju je magično

„Nikada neću zaboraviti uzbuđenje koje sam osećao dok sam gledao reprezentaciju Jugoslavije. Oduvek sam želeo da dobijem priliku da predstavljam svoju zemlju na velikim takmičenjima, jer postoji nešto magično kada obučete nacionalni dres. Igranje za svoju zemlju predstavlja najveću čast i znam da mnogi od vas razmišljaju tako”, napisao je Vlade Divac u otvorenom pismu koje su preneli mediji u Srbiji i regionu.

Foto: Srđan Stevanović

U svim delovima sveta utakmice reprezentacija privlače veliku pažnju i inspirišu mlade ljude da počnu da se bave sportom. Međutim, već dugo uticaj košarke je smanjen, jer nacionalni timovi retko igraju utakmice pred svojim navijačima. Navijači ne mogu da vide u akciji lokalne zvezde i ne mogu da osete uzbuđenje koje nose ovakve utakmice. Veliki turniri se igraju u nekoliko zemalja i samo jednom godišnje što smanjuje medijsku pokrivenost i interesovanje.

Novi format takmičenja, koji će krenuti od novembra, napravljen je ne samo da odvoji košarku od drugih letnjih sportova, već i da reprezentacije vrati svojim navijačima. Ovaj sistem će biti u sinergiji sa domaćim takmičenjima i pomoći će celokupnoj košarkaškoj porodici.

Za igrače to znači da će jednom u četiri godine imati slobodno leto, što će smanjiti pritisak i omogućiti im da se odmore i oporave nakon napornih sezona. To će, zajedno sa mogućnošću promene rostera za svaku utakmicu kvalifikacija i skraćenje priprema na maksimum 28 dana, značajno smanjiti napore i obaveze igrača u nacionalnim timovima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*