Najveći europski talenat oduševio u debiju!

Najveći košarkaški potencijal van SAD

Najveći potencijal izvan SAD-a Luka Dončić debitirao je za reprezentaciju Slovenije. Već u svojoj prvoj utakmici je pokazao sav raskoš svoga talenta i pokazao da i ovako mlad će biti veliko pojačanje za svoju reprezentaciju. U samo 13 minuta upisao je 14 poena, 6 skokova i 4 asista te utakmicu završio kao najbolji strelac Slovenije.

Osim toga u svoje majstorstvo uverio nas je već toliko puta u tekućoj sezoni, bilo da je u pitanju Evroliga ili Prvenstvo Španije. Real u njemu ima neverovatni potencijal, a trener Laso mu daje sve više prilike da igra. To je 203 cm visoki Luka Dončić, najbolji mladi igrač Evrope i budući prvi pick drafta 2018.

Ono što slovensko ‘čudo od deteta’ uradilo u pobedi svog Reala 95:70 nad Joventudom nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Potez koji je Dončić izveo podsetio je na jednog od najvećih košarkaša svih vremena Michaela Jordana. Slično kao i 1991. u NBA Finalu protiv LA Lakersa, kada je Jordan u poslednji trenutak umesto da zakuca loptu, prebacio iz desne u levu ruku te u padu pogodio koš, napravio je i Dončić. Kada su svi očekivali zakucavanje, po čemu je postao poznat, a usledio je atraktivan koš u padu levom rukom.

Ove sezone u Evroligi za Real igra skoro 20 minuta, postiže 8.3 poena, uz 4.4 skoka i 4.3 asistencije, sa čak 40.9 % šuta za tri poena. Njegov možda najbolji meč bio je onaj protiv Basconie 3 februara, 2017, kada je uz 16 poena, imao 9 skokova i 6 asistencija:

I pored toga što nije atleta, Dončić, smatraju brojni stručnjaci, već sada ima zavidno iskustvo, odličan pregled igre i košarkašku inteliganciju, i sjajan šut. Neki veruju da bi mogao biti najbolji dobitak na draftu u poslednji 35 godina, bolji čak i od Kralja Lebrona, i drugih sjajnih i vanserijskih igrača. Evo kako je danas na svom Twitteru najavio Bleacher Report, Luka bi naredne 2018 godine mogao biti pick broj 1 na NBA draftu.

Nakon što je dominirao za Real u regularnom delu, sada je odlučio i napetu seriju protiv Darušafake. Bio je proglašne za MVP-a 3. utakmice pre par dana, a juče je ponovio odličnu partiju i postao MVP i 4. odlučujuće utakmice. Ovo mu je 4. put da osvaja tu nagradu, a ispred njega je samo Nando De Colo sa 6 priznanja.

U pobedi 89-78 Reala Luka je ubeležio 11 poena, 7 asista i 5 skokova za indeks korisnosti 21 koji je bio najveći na utakmici. Tako je osigurao Realu Final Four na kojem će se susresti s Fenerom naših Obradovića, Bogdanovića i Kalinića koji su već neki dan apsolvirali Pao i prošli dalje s glatkih 3-0.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. NBA ligo spremi se, oni DOLAZE! - Ostatak Sveta
  2. Zmaj i 'zmajček' o kojima priča Evropa! - Ostatak Sveta
  3. Najbolji izvan NBA! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*