Najbolji izvan NBA!

Nakon sjajnog Eurobasketa na kojem je izabran u petorku prvenstva, te zlatne medalje, Luka Dončić nastavlja dobijati pohvale i nagrade. Prema glasovanju NBA GM-ova Luka je proglašen za najboljeg igrača izvan NBA lige. Iza sebe je ostavio igrače kao što su De Colo i Shved, te uverljivo odneo nagradu.

Te 2008. godine, 8-godišnji Luka Dončić, još samo klinac u zelenom dresu zaražen košarkom, slavio je sa svojim tatom Sašom Dončićem, te njegovim saigračima Markom Miličem, Jasminom Hukićem, i Goran Dragićem titulu prvaka Olimpije.

Siol.net

Kako nas je podsetio Vladimir Stanković iz KOŠ Magazina, od koga smo i preuzali ovu fotku, niko sa 18 godina nije imao do sada ovakve predstave.

Sa 27 poena protiv Letonije nadmašio je Sabonisa Dražena Petrovića (25 poena) i njegov performans 1983. godine u duelu Jugoslavija – Nemačka. Ispred njega je jedino Arvidas Sabonis koji je 1983. godine za tadašnji SSSR ubacio 28 poena Holandiji u borbi za bronzu. Niko sa 18 godina nije imao njegove proseke na velikim takmičenjima (15.7 poena u proseku pre Španaca). Tek godinu dana stariji Sabonis 1983. postizao je 17.7 poena, Luboš Barton 1999. je Davao 18.7, dok je Radivoj Korać kao 20-godišnjak postizao 27.6 poena.

Od ostalih igrača sa naših prostora, Vlade Divac je 1987. postizao 13.5 poena (imao je 19 godina), Dražen je kao Dončićev vršnjak 1983. postizao 13.4 poena, dok je Krešimir Ćosić, u istoj dobi, 1967. beležio 12.5 poena u proseku.

Odabrao Sloveniju!

U žižu javnosti došao je pre dve godine, kada je na juniorskom prvenstvu Španije vodio Real do titule sa indeksom od 47! Protiv Huventuda u finalu imao je 15 poena, 12 skokova i 14 asistencija. Njegovi su preci poreklom sa Kosova, otac Saša se rodio u Sloveniji i u karijeri je nastupao za većinu slovenačkih klubova a početkom 1990-ih se bezuspešno oprobao i u Crvenoj zvezdi.

Luka je rođen u Ljubljani, 1999. godine, afirmaciju je stekao u Španiju, a kako mu je poreklo iz Srbije, tada se spekulisalo za koju će reprezentaciju nastupati. Doneo je logičan izbor – Slovenija, zemlja u kojoj se rodio i u kojoj je odrastao.

Te 2015. sa njim je razgovore vodio selektor reprezentacije Srbije, Aleksandar Đorđević koji ga je intenzivno pratio, i za njega imao samo reči hvale:

“Luka ima slovenački pasoš i odlučio je da igra za Sloveniju. On je jako dobar dečko, jedan od najboljih u Evropi u mlađim kategorijama i opravdava pedigre koji ga prati. Ali, on je doneo odluku”, rekao je Sale.

Navijač Zvezde, idol mu je – Teo

I dok mnoge Dončić podseća na Dejana Bodirogu, on ne krije da ima svog košarkaškog uzora iz zemlje košarke:

“Kada sam bio mali, skidao sam Teodosićeve poteze i zaista sam se osetio neverovatno kada sam prošle sezone u Moskvi konačno zaigrao protiv njega”, rekao je Dončić.

Uz Tea, voli svog saigrača Serhia Lulla, kao i legendu jugoslovenske košarke Dražena Petrović, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći šest godina pre nego što se Luka rodio.

Vatrani je navijač Crvene zvezde, što su navijači beogradskog tima znali nagraditi kada je gostovao u Beogradu.

Sportska gesta Stefana Jovića

Budućnost u NBA

Još u toku prošle sezone spekulisalo se da će Dončić 2018 biti na draftu, i da će biti pozicioniran visoko, među top 5 pickova sigurna mada je bilo i ‘hrabrijih’ prognoza da bi mogao biti i broj 1, o čemu smo pisali:

Najveći europski talenat oduševio u debiju!

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Tihi junak Dežele - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket, finale: Visoki let 'zmajčeka' i 'orlova' - Ostatak Sveta
  3. Eurobasket, 2017: Košarkaška simfonija s Balkana - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*