Detroit Pistons 2022 – 2023: Gomilanje talenta bez rezultatskog iskoraka

Detroit Pistonsi su sezonu 2022-23 završili porazom od Chicago Bulsa rezultatom 103-81, završivši s rekordom od 17-65 i procentom pobeda od 20,7 %. Dovoljno da budu prikovani za dno NBA lige. Razočaravajuće kako za tim, tako i za upravu i navijače. Nestrpljenje je očigledno jer već nekoliko godina unazad Pistonsi prolaze kroz fazu rebuildinga, a poslednji put play off igrali su pre pet sezona kada su sa 8 pozicije ušli u doigravanje, i potom lako izgubili u prvom krugu od Bucksa (0-4).

Sudbinu franšize u ovoj sezoni ipak je odlučila povreda ključnog igrača Cadea Cunnighama na samom početku, a trener Casey nije uspeo da nadomesti njegovo odsustvo.


Pregled prethodnih sezona:


Pozitivne stvari

Teško je analzirati pozitivne stvari u sezoni u kojoj je tim prikovan za dno, i u kojoj je u poslednjih 10 mečeva dobio tek jedan. Dwayne Casey je došao sa reputacijom najboljeg trenera Istoka, čovek koji je sa Raptorsima bio redovni učesnik play offa, a u Detroitu je za četiri sezone imao tek 80 pobeda, ukupno!

Davanje šanse mladim igračima i njihov razvoj bio je prioritet i u tom smislu moglo bi se reći da su Pistonsi u Caseyovoj eri radili dobar posao. Mnoštvo mladih igrača dobilo je šansu, i profilisalo se u standardne igrače. Samo u prošloj sezoni čak 15 igrača mlađih od 25 godina dobilo je priliku od čega je nekoliko njih, poput Durena, Iveya, Hayesa, Stewarta, Beya, Cunninghama, Bagleya III, igralo i važnu ulogu.

Čak i da je Cunningham bio zdrav pitanje je koliko bi pobeda više imali Pistonsi i da li bi stigli do NBA play offa.


DETROIT 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 33 – Bojan Bogdanović; 31 – Alec Burks, Rodney McGruder, Cory Joseph

Najmlađi igrači: 19 – Jalen Duren; 20 – Jaden Ivey

Najviše nastupa: 76 – Killian Hayes; 74 – Jaden Ivey; 67 – Jalen Duren

Najviše minuta po meču: 33.3 – Cade Cunningham; 32.1 – Bojan Bogdanović; 31.1 – Jaden Ivey

Strelci: 21.6 – Bojan Bogdanović; 19.9 -Cade Cunningham; 16.3 – Jaden Ivey

Asistencije: 6.2 – Killian Hayes; 6.0 – Cade Cunnnigham

Skokovi: 8.9 – Jalen Duren; 8.1 – Isaiah Stewart; 8.1 – James Wiseman

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 64.8 % – Jalen Duren; 57.3 % – Hamidou Diallo; 53.1 % – James Wiseman


Najbolji igrač

Zanimljivo da je jednu od svojih najboljih sezona u NBA, upravo u dresu Pistonsa, prošle sezone imao Bojan Bogdanović. Babo je beležio 21.6 poen (rekord karijere), uz 48.8 % šuta, i čak 41.1 % za tri poena.

Iako 34-godišnjak, Bogdanović je pokazao klasu tokom sezone i osvojio simpatije svih u Motor Cityju. Stigao je u tim sa određenom dozom skepse, no pokazao je kako je i dalje jedan od boljih dalekometnih šutera lige. Uz sjajan omer % šuta – 48.8 % / 41.1 % / 88.4 % šuteve – Bogdanovićeva jedina slaba strana bila je odbrana. No to u timu kakav je bio Detroit prošle sezone i nije bio neki veliki problem.

Pistonsi su, vođeni Babinim dobrim igrama, sa njim potpisali na dve godine. U februaru su odbili ponude za njega, želeli su ga zadržati za narednu sezonu kako bi bili konkurentniji. Ali planove im je pokvarila lutrija za draft, na kojoj su imali najveće šanse uz San Antonio i Houston za prvi pick, odnosno Victora Wembanyamu, ali dobili su tek peti. Sada se šuška da bi tokom leta ponudu za Bogdanovića mogao poslati Milwaukee.

Mlada cora

Prvi pick Pistonsa iz 2021, imao je dobar uvod u sezonu, ali je zbog povrede odigrao tek 12 mečeva. Prosek od 19,9 poena, 6,2 skoka i 6,0 asistencija uz privikavanje na nove saigrače koji bi trebalo da budu ključan deo tima u budućnosti, može da se smatra ohrabrujućim. Mada, bol koji je Cunningham osećao tokom igranja i ovih 12 mečeva, pre operacije, uticao je na njegovu efikasnost – 30.6% iz igre i 21.7% za tri u četiri predsezonska meča, 38.6% iz igre tokom prva četiri meča sezone, i 33.3% na poslednja četiri meča.

Možda je jedno od većih razočarenja Marvin Bagley III, od kojeg se dosta očekivalo nakon dolaska iz Kingsa, i kojem je ponuđen novi trogodišnji ugovor od 37.5 miliona. U prošloj sezoni on nije ispunio očekivanja, delimično i zbog povrede. Između operacije šake i problema sa zglobom, Bagley je odigrao 41 utakmicu. Međutim, čak i kada je bio u postavi, konzistentnost je i dalje bila problem. Završio je sezonu sa 12 poena i 6.4 skoka po meču.

Još jedno razočarenje je i Saddiq Bey. Momak koji je oduševio u svojim uvodnim sezonama (16.1 poen po meču, odigrao je sve 82 utakmice, u sophmore sezoni), pokušao je više raditi na diverzifikaciji svoje igre. Nije išlo, imao je dosta problema, i na kraju je trejdan u Hawkse. Iako je bio prepoznat po svojem prefinjenom šutu za tri poena, Bojan Bogdanović je vrlo lako preuzeo tu ulogu od njega.

Čini se da je dodavanje Jamesa Wisemana rosteru Pistonsa mogao doneti dosta dobroga. Ovaj 21-godišnjak koji se nije snašao u Warriorsima, stigao je tokom sezone i u 24 odigrane utakmice beležio 12.7 poena i 8.1 skok. Ovaj momak, ukoliko bude zdrav ima potencijal da se razvije među bolje ofanzivne skakače lige, a hemija koju je razvio sa Jalenom Duranom pozitivna je stvar za Detroit.

Kako dalje?

Jedna od najmlađih ekipa lige ulazi u novu sezonu još mlađa, i manje iskusnije, nego prošle godine.  Puno talenta, potencijala, a još uvek neizvesnog kako će ga tim iskoristiti za rezultatski iskorak i konstantu u svojoj igri. Počeli su sa velikim ugovorom za novog trenera Monty Williamsa, koji je uspešno vodio Sunse proteklih godina. On bi trebao posložiti ovu mladu ekipu i napraviti iskorak. Mogao bi puno igre bazirati na pick and rollu jer imaju sjajnu podlogu za to sa nekoliko dobrih centara, Stewartom, Duranom, Wisemanom i Bagleyem III.

Detroit je sa pozicije 5. picka birao Ausara Thompsona, koji bi trebao biti druga ili treća igračka opcija u ovom timu. Dobar je šuter, dobro razume igru, odličan je atleta, dobar je u odbrani. Dobar match sa Cunnighamom.

Uz visoke igrače koje Pistonsi imaju, putem drafta doveli su još jednom centra – Jamesa Nnajia, koji je po profilu sličan Durenu. Pitanje je ko će od postojećih igrača na ovoj poziciji biti višak, a sigurno će neko biti. Višak bi mogao biti i neko od igrača na bekovskim pozicijama, možda Hayes, ili Ivey. Činjenica je da Pistonsi imaju dosta prostora u capu i da imaju prilike i dovesti nekog kapitalca na veći ugovor, ukoliko odluče napraviti iskorak naredne sezone.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*