Detroit Pistons 2021 – 2022: Rookie kojeg su čekali

Pistonsi su sezonu 2021-2022 završili kao jedna od najlošije plasiranih ekipa u ligi, sa svega 23 pobede u 82 odigrana meča. Ekipa i nije sa velikim ambicijama ušla u novu sezonu, cilj je bio razigravati mlade igrače, davati im priliku da igraju u sazrevaju i graditi tim za budućnost.

Nakon godina nazadovanja franšize koja je pomalo i izgubila svoj identitet, čini se da je Detroit konačno na pravom putu da posloži dobar i takmičarski tim. Dwane Casey je dobio veliko poverenje da vodi tim i razvija ga koji je u Cadeu Cunninghamu konačno dobio igrača sa potencijalom da postane velika zvezda. Igrača koji je oduševio ne toliko svojim brojkama koliko načinom razmišljanja na terenu i liderskim sposobnostima neuobičajenim za jednog 20-godišnjaka. Ukoliko mu dodamo Saddiqa Beya, Stewarta, Jerami Granta, Marvina Bagleya, te mnoštvo mladih igrača koji su dobijali priliku, ovo je tim koji je na dobrom putu da postane prava napast na Istoku.


Pregled prethodnih sezona:


Pistonsi su oduvek važili za tim kojeg odlikuje čvrtstina, posebno u fazi odbrane, i u igri čovek na čoveka, ali sa veoma slabim šutom. U protekloj sezoni to je posebno dolazilo do izražaja – bili su tim koji je bio poslednji u ligi po efektivnom postotku pogodaka iz igre kao i po postotku ubačenih trojki. Bili su tek 28. tim lige po ofanzivnom rejtingu, a kada je odbrana u pitanju i tu si bili u donjoj trećini lige.


Detroit 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 30 – Cory Joseph, Kelly Olynyk, Rodney McGruder

Najmlađi igrači: 20 – Kyllian Hayes, Isaiah Stewart, Cade Cunningham

Najviše nastupa: 82 – Saddiq Bay; 71 – Isaiah Stewart

Najviše minuta po meču: 33.0 – Saddiq Bay; 32.6 – Cade Cunningham; 31.9 – Jeramy Grant

Strelci: 19.2 – Jeramy Grant; 17.4 – Cade Cunningham; 16.1 – Saddiq Bay

Asistencije: 5.6 – Cade Cunningham; 4.2 – Kyllian Hayes

Skokovi: 8.7 – Isaiah Stewart; 6.8 – Marvin Bagley III

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 55.5% – Marvin Bagley III; 51 % – Isaiah Stewart


Rookie kojeg su čekali

Utisak je da je prošlogodišnji prvi izbor na draftu, Cade Cunningham, i pored povrede sa kojom je ušao u novu sezonu opravdao ulogu kvalitetnog potencijala i igrača od kojeg se došta očekuje. Cunningham je beležio 17,4 poena, 5,5 skokova i 5,6 asistencija po utakmici, i davao je štimung mladom timu Pistonsa od kojeg se tek očekuju velike stvari.

Zbog povrede članka propustio je uvodnih šest mečeva i trebalo mu je nekoliko meseci da dostigne zavidnu igračku formu. Decembar je zato dočekao sa nešto slabijim procentima – sa tek 13,8 poena po meču i procentima šuta od 36 % za dva /27 % za tri/ 84 % sa linije slobodnih bacanja. Međutim, stvari su krenule na bolje. Od utakmice sa Blazersima, kojima je ubacio 26 poena, Cunningham do kraja sezone poboljšava svoje brojke –  u proseku je postizao 18,6 poena uz 5,9 asistencija po utakmici s daleko respektabilnijim procentima šuta od 43%/33%/85%. Kako je sezona odmicala, tako je išao i razvoj Cunninghama, na šta je također uticalo i dovođenje visokog momka iz Kingsa – Marvina Begleya III.  U jednoj od posljednjih utakmica sezone u Detroitu, Cade je ubacio 34 poena protiv Brooklyn Netsa, gotovo sam odvukavši Pistonse do neverojatne pobede protiv Kevina Duranta i Kyrieja Irvinga.

Cunningham nije samo napadački orijentisan bek, on je pokazao i sasvim dobar potencijal u odbrani. U proseku je imao skoro dve ukradene lopte po utakmici, kao i blokade, pokazujući zavidan IQ čitajući dobro napade protivničkih timova. Cunningham je u trci za rookie igrača godine završio na trećem mestu iza Scottie Barnesa i Evana Mobleya, i pokazao je kako je potencijalno lice franšize u godinama koje dolaze.

Igrač za dvosmerne zadatke

Zvezvda broj dva tima u nastajanju je Saddiq Bey, momak koji je u protekloj sezoni nastupao na svim mečevima i tako postao nezamenjivi deo tima iz Detroita. U sezonu je Bay ušao lošije, šut ga nije išao – u jednom momentu imao je ispod 36 % iz igre i ispod 30 % za tri poena, ali je na kraju uhvatio formu a Bay je sa nekoliko sjajnih partija povratio samopouzdanje. Uz epitet sjajnog dvosmernog igrača Bay se pokazao i kao dobar šuter iz know downa kao i sa distance. Sigurno je najzapaženiji meč koji je Bay odigrao njegovih 51 poen koji je isporučio Orlandu i pokazao sav svoj potencijal:

Očekuje se puno od Saddiqa naredne sezona a on je među mladim igračima tima na koje se puno franšiza oslanja i na koga računa na duže staze.

Očekivalo se da će Kyllian Hayes, Detroitov 7. izbor na draftu 2020., napraviti iskorak u ovoj sezonu, ali momak francuskog porekla nije opravdao očekivanja. Počeo je kao starter, a završio na klupi, beležio je mizernih 6.9 poena, 4.2 asistrencija i 3.2 skoka uz vrlo loše procente šuta. Prelazak na klupu kao da ga je malo probudio, šut se popravio, agresivnost u igri je podignuta na viši nivo, no povrede i gubitak samopouzdanja su ovog igrača za sasada svele na rotacijske i back up uloge.

Visoki momci

Na poziciji visokih igrača, Pistonsi su dobili mladog Isaiha Stewarta koji je dobijao dosta prilike u protekloj sezoni i to vratio dobrim partijama. Bio je prvi skakač tima a sa svojih 20 godina pokazao je čvrstinu i veštine zavidne za te godine. Od visokih momaka tu su još iskusni Jerami Grant kao i Marvin Beagley III koji se timu pridružio iz Kingsa.

Jerami Grant bio je prošloga leta “vruća roba”. Nakon odlične sezone u Denveru za njega su bili zainteresovani mnogi timovi, Lakersi, Bullsi, Cavsi, Wizzardsi. No, Pistonsi su bili najkonkretniji i ponudili mu uslove kako bi ga zadržali. Grant je propustio 24 utakmice u prošloj sezoni zbog pokidanog ligamenta na palcu, a sezonu je završio zbog povrede lista. Bio je najbolji strelac tima sa 19.2 poena, solidnim procentima za šut od 43/36/84 %. Prema statistici bio je na nivou svojih igara od sezone ranije, što pokazuje da ovaj igrač ima konstantu potrebnu za tim poput Detroita. No, u leto ga Pistonsi trejdaju u Portland.

Foto: Nic Antaya

Pistonsi su napravili još jedan dobar potez razmenivši Treya Lylesa i Josha Jacksona za Marvina Bagleya III iz Kingsa. Krilni centar zbog kojeg je Divac morao napustiti čelo franšize u Sacramentu, u 18 mečeva sa Detroitom imao je 14.6 poena i 6.8 skokova u proseku, ali je ranije završio sezonu zbog povrede kuka. Bagley je uspeo i za tako kratko vreme da klikne sa Cunninghamom i ukoliko se njegov ostanak u Detroiu planira na duže staze oni bi mogli biti dobar par.

Rookie Luka Garža, momak poreklom iz BiH, u 32 utakmice za Pistonse imao je prosek od 5.8 poena i 3.1 skokova dok je šutirao 32,7% s linije za tri poena. Poput Stewarta pokazao je i neke boljke u odbrani, poput nedovoljne brzine za odbranu pick n rolla, posebno kada ga protivnički igrači izvuku iz reketa.

Šta dalje?

Pogled na prošlosezonsku tabelu otkriva da su Pistonsi bili jedna od najlošijih ekipa lige sa skorom 23-59, ali sa sezonom 2022-2023 ulaze u drugu fazu rekonstrukcije i njihova mlada ekipa trebala je iskusnog igrača koji će poneti deo ofanzivnog tereta i pomoći nadarenim klincima u odrastanju. Tako je doveden i hrvatski reprezentativac i šuter Bojan Bogdanović. Babo se vraća na Istok u trejdu gde je put Utaha otišao Kelly Ollynyk i mladi play Saben Lee. Bogdanoviću će Detroit biti peti NBA klub u karijeri, nakon Brooklyna, Wizardsa, Indiane i Utaha. Sa 33 godine bit će najstariji igrač Pistonsa i jedan od nekolicine veterana, uz Kembu Walkera, Cory Jospeha i Aleka Burksa te Rodni McGrudera.

Ako je Cunnigham predviđen kao franšizni igrač za sledećih deset ili više godina, kao druga zvezda nameće se krilni igrač Saddiq Bey, koji iza sebe ima dve NBA sezone, ali se velika uloga u budućnosti očekuje i od ovogodišnjih rukija Jaden Iveya i Jalena Durena. Ivey je eksplozivni ofenzivno orijentisani bek koga su izabrali kao peti pik, a na trinaestoj poziciji uspeli su da se dočepaju atletskog defanzivnog centra Durena. Upravo su to dva igrača koje su naveli kao prioritete i najveće želje na draftu, i igrače koji se uklapaju u generalnu viziji razvoja tima. Uz Cunninghama, Beya, Stewarta, Bagleya, Hayesa, oni su tim mladih igrača sa kojima će Pistonsi polako jurišati ka vrhu Istoka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*