Detroit Pistons 2020-2021: Loši momci i još lošiji ‘vajb’

Godine tavorenja i pokušaja da se ostane relevantan u Istočnoj konferenciji su definitivno davna prošlost za tim iz Detroita. Sezona za nama pokazala je da je tim čije su udarne perjanice trebalo da budu Derrick Rose, Blake Griffin, Jeramy Grant potpuni promašaj, a da su dva najveća uspeha – dva osma mesta u sezonama 2018-2019 (41 pobeda, 41 poraz) i 2015-2016 (44 pobede, 38 poraza) – samo maksimum limitiranog tima i klupske organizacije bez vizije.

Gledali smo možda i najnegledljiviji tim u protekloj sezoni, tim koji i pored sjajnih igara Rose nije uspeo da pomakne, u kojem se Griffin potpuno izgubio, a nekada najbolji trener lige Dwane Casey nije uspeo da nađe magičnu formulu. Svega 20 pobeda, uz 52 poraza zacementirao je ovaj tim na dno lige:

Tako da ni strateška odluka da se krene u rebuilding nije iznenadila, a najveći izazov bio je rešiti se velikog ugovora Blake Griffina i davanje šanse igračima poput Killiana Hayesa, Isaiaha Stewarta ili Saddiqa Beya da dobiju što veću minutažu. Nakon više od godinu dana pokušaja da se Griffin trejduje, konačno je u martu 2021, pronađea buy out opcija čije je Griffin postao neograničeno slobodni agent i priključio se Brookynu. Koliko je mizeran Griffin bio u Pistonsima pokazuje i njegov prosek od 12.3 poena, 5.2 skoka i 3.9 asistencija, u poređenju sa prosecima karijere od 21.4 poen, 8.7 skokova i 4.4 asistencije, gde je najviše sezona proveo u LA Clippersima.


Recapovi sezona:


Svetle tačke: Grant i Plumlee

Pre nego što su trejdali svoje zaštitno lice, Andrea Drummonda, a potom se odlučili na kompletni rebuilding, Pistonsi su se na visokim pozicijama pokrili potpisivanjem dva bivša Nuggetsa – Jeremy Granta i Masona Plumleea.

Grant je u svakom slučaju bio prvo ime Detroita u protekloj sezoni. Krilni centar beležio je 22.3 poena, 4.6 skokova i 2.8 asistencije po meču, i sa svojih 27 godina predstavlja jednog od lidera franšize koja će se graditi narednih godina. Po mnogima je imao sezonu za All Star nastup no on mu je izmakao zbog vrlo lose igre cele franšize i jednog od najgorih plasmana u istoriji. Efikasan u napadu, dobar i siguran u skoku, sa visokim stepenom efikasnosti Grant je Detroitu rešio pitanje četvorke za nekoliko narednih sezona.

Drugo veliko iznenađenje je Mason Plumlee, koji je prošlog leta sa Pistonsima potpisao trogodišnji ugovor vredan 24.6 miliona dolara. Nakon što je godinama čuvao leđa Jokiću u Denveru i bio pouzdan back up centar, Plumlee je konačno imao priliku da pokaže svoj raskošan talenat. U pitanju je vrlo zahvalan all around visoki igrač koji osim što igra dobro odbranu, ima osećaj za skok i za asistencije, a bio je siguran pogađajući sa niskog posta. Njegov prosek od 10.4 poena, 9.3 skokova i 3.6 asistencija ide tome u prilog. U protekloj sezoni zabeležio je i svoj prvi triple double u karijeri, i to u dva navrata:

Zbogom Ružo

Derrick Rose je odigrao svoje poslednje minute u Pistonsima. Nakon što je zabeležio 15 nastupa, sve ulazeći sa klupe (14.2 poena, 4.2 asistencija, 1.9 skokova) legenda je napustila tim i priključila se Knicksima sa kojima je imao pravu igračku rapsodiju i doveo ih je do toliko željenog play offa.

AP/Matt Rourke

Detroit je zauzvrat dobio Dennisa Smitha Juniora i picka druge runde na ovogodišnjem draftu.

Veliko razočaranje: Killian Hayes

Možda je i nepravedno nazivati Killiana Hayesa, francuskog šutea kojeg su Pistonsi 2020 birali kao 7. picka na draftu, razočarenjem, jer rookie je odigrao tek 26 mečeva zbog povrede. No, utisak je da se od njega sa pravom više očekivalo. Beležio je svega 6.8 poena po utakmici uz šut od 35 % i svega 27 % za tri poena što je zaista lose. Sezonu je počeo u startnoj petroci i dobijao je prednost u odnosu na Derricka Rosea, no nije iskoristio svoje prilike. Uz vrlo loš šut, zakazao je i u drugom segment gde se od njega očekivalo dosta – playmakingu. Imao je 5.3 asistencije po meču, no gubio je 3.2 lopte.

No, Hayes ima tek 19 godine i od njega se očekuje da narednih sezona izraste u stabilnog igrača rotacije, pa možda i u jednog od lidera nekog novo Detroita.

Chris Schwegler/NBAE via Getty Images

Sa druge strane, Hayesov vršnjak Isaiah Stewart poprilično je opravdao ono što se od njega očekivalo – da postane jedan od odbrambenih stubova ovog tima. Već u prvoj sezoni pokazao je svoj potencijal. Beležio je 6.7 skokova za 21 minutu na parketu, a pokazao je zavidnu dominaciju u reketu kako u odbrani, tako i u napadu, posebno kada je postizanje poena iz druge prilike u pitanju.

Šta dalje: Hrpa talenata i mnogo izazova

Pistonsi su tako planski stigli do prvog izbora na ovogodišnem draftu i odabrali – Cadea Cunningama, pleja i šutera sa Oklahoma State univerziteta koji je prošle sezone postizao 20.1 poena uz preko 6 skokova i 4 asistencije. Čini se da je upravo Cunungam igrač koji je trebao Pistonsima kako bi kompletirali svoju mladu jezgru, posebno na bekovskim pozicijama.

Cunningam, 203 cm visoki plaj, izabran je za najkorisnijeg i najboljeg mladog igrača Big 12 konferencije, što je za rukom pošlo samo Marcusu Smartu, Kevinu Durantu i Michaela Beasleyu.

Krase ga sjajne fizičke predispozicije, odlično koristi svoje telo i činjenicu da je krupniji od prosečnih bekova. Pritom poseduje i odličan šut. Reklo bi se “kompletan paket” i igrač koji bi već u debitantskoj sezoni trebalo da žari i pali NBA terenima.

Da li je Cunningam taj koji će Detroit Pistonse vratiti na staze slave i ponovo ih učiniti bitnim faktorom u NBA ligi? Odgovor na ovo pitanje saznaćemo u sezonama pred nama, a za sada je vest da je mladi Teksašanin izabran od strane trostrukog NBA šampiona kao prvi pik na draftu 2021.

Budućnost franšize zavisi i od toga kako će se razvijati ovi mladi igrači pod palicom Dwane Casey. Njegov zadatak će uz ravoj mladih igrača, puput Hayesa, Stewarta, Beya i Cunningama, biti i njihovo uigravanje sa starijim saigračima, posebno Grantom, Plumleejem i Jacksonom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*