EP 2017 Grupa B: NBA zvezde predvode favorite

Litvanija

Ekipa ize zemlje košarke prvi je favorit grupe, ali su favoriti i za medalju. Poput Srbije, imaju izuzetno snažan kolektiv i odsustvo bilo kojeg igrača se vrlo lako nadomesti timskom igrom. Prva zvezda tima je svakako gorostas Jonas Valanciunas, centar Raptorsa koji odavno nije samo ‘mlad i talentovan’ već je u pitanju jedan od najsnažnijih i najboljih evropskih centara danas. Ovo mu je treći Eurobasket, na prošlom je beležio proseke od 16 poena i 8.5 skokova. Njemu je backup 2.13 visoki Motijeunas koji je prošlu sezonu počeo u Pelicansima, ali je na kraju završio u Kini. Tu su iskusni Kalnietis i Kuzminskas, iskusno 27-godišnje krilo koji je prošlu sezonu proveo u NBA ligašu Knicksima, uz doduše limitiranu minutažu.Tu je i iskusni bek Maciulis, koji je još uvek član madridskog Reala ali je prošlu sezonu imao ograničenu minutažu. Veliki hendikep predstavlja neigranje Lukasa Lekaviciusa, mladog playa koji je potpisao ovoga leta za Panatinaikos.

Gruzija

Čak i bez voje zaštitne ikone, Zaze Pachulie, NBA šampiona i prošloga proleća ‘dežurnog krivca’ za obavljanje prljavih poslova u ekipi Warriorsa, Gruzini imaju respektabilan tim. Godine rada sa Igorom Kokoškovim kao selektorom doneli su rezultate, a da su čvrst i nepredvidiv tim osetila je i Srbija na Acropolis Kupu gde im je Gruzija nanela jedini poraz u kvalifikacijama do sada. Na prošlom EP zaustavljeni su u 1/8 finala, a sada ciljaju da najmanje ponove taj rezultat. Tu je krilo Tornike Shengelia iz Baskonie koji ima trogodišnje iskustvo igranja u NBA, zatim centar Giorgi Shermadini, 2.16 visoki igrač Unikahe.

Italija

Bez Danila Gallinarija tim Italije deluje obezglavljeno. Etore Messina, legendarni trener azura može prizivati čudo, ali toplo-hladno nastupi u pripremama daleko su od onoga što se od ove generacije Italije očekivalo. Andrea Bargnani odavno je stavio tačku na igrača koji je nekada bio prvi pick na draftu, nema ni nekada velikog talenta Gentilea, a svojom glupošću Italiju je ostavio na cedilu i Gallinari. Sjajni šuter Marco Bellinelli, uzdanica Hornetsa, udarna je igra Italijana, a tu su još i Datome i Hacket. Rekli bi nedovoljno za neke više domete.

Nemačka

Prva zvezda Atlanta Hawksa Dennis Shroder udarna je igla Nemaca. Nema više plavokosog Dirka da Nemce na individualne kvalitete dovede u borbu za medalje. Teško da će Shroder moći ponovit ‘one man show’ Dirka Nowitskog iz 2005 kada je Nemačku doveo do medalje. Imaju dosta mladih igrača. Lo se već pokazao na rešenje na koje mogu računati, Hartestein je izabran na ovom draftu i mogao bi se razviti u odličnog centra, dok je najveća pretnja uz Schroedera Theiss koji je imao vrlo dobru sezonu u Euroligi. Imaju i Steigera je provereno rešenje s klupe, no Nemci teško da mogu dalje od četvrtfinala.

Izrael

Iako su domaćini u grupnoj fazi, Izrael ne spade među favorite. Predvodi ih sjajni Omri Casspi, dojučerašnji šuter Kingsa, koji je tokom leta pojačao Warriorse. Pre dve godine Izrael je zaustavljen u osmini finala od Italije. Uz Casspija, tu su još Gal Mekel, kojeg se sećamo po neuspešnoj epizodi u Crvenoj zvezdi, i Richard Howell, naturalizovani Amerikanac koji igra na poziciji krila. Najveća prednost biće im fanatična publika koja očekuje najmanje drugi krug.

Ukrajina

Ekipa Ukrajine nema ni tim ni igrače za velike domate. Najbolji rezultat do sada su ostvarili pre četiri godine, kada su bili šesti na EP u Sloveniji. Najveće zvezde su bekovi Maksym Pustozvonov i Oleksandr Lypovyy, nekadašnji igrač Crvene zvezde koji je prošlu sezonu proveo u Grčkoj. Iako je planirano da ojačaju tim, Amerikanci Pooh Jeter i Jerom Randle nisu pristali da igraju za reprezentaciju Ukrajine ovog na EP i Košarkaški savez Ukrajine je odlučio da na Eurobasketu igraju samo ukrajinski košarkaši.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. EUROBASKET 2017 - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket 2017: Timovi, rezultati, izveštaji - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*