Eurobasket, 1/8 finala: One-man show Nemačka protiv blede Francuske

FIBA

Nemci i Francuzi će sigurno igrati zanimljiv meč. I jedni i drugi su sa 3 pobede i 2 poraza. Nemci su iznenadili svojom igrom, Schroeder je bio na momente nezaustavljiv, a napokon su dobili nešto i od Benzinga. S druge strane Francuzi su izgleda previše pogođeni otkazima. Na bekovima su i dalje jaki, no ostale pozicije dosta štekaju. Slabija, ali ekipa koja je u usponu ili jača ekipa koja je u padu? Njihov meč je na programu u 14.15.

  • Prolazak: Francuska

Nemačka

Nemci su vrlo dobro posložena ekipa. Predvodi ih Schroder koji je jedan od boljih igrača Eura, a sjajni su bili i Benzing, Theis i Voigtmann. Igraju brzo, s puno šutiranja, dok su agresivni u obrani. Sve zapravo ovisi o Schroederu. Kada on probija i zabija, onda napad odlično funkcionira.

Prvu utakmicu su igrali dobili Ukrajince. U prvim minutama su bili jako loši, no sredinom druge četvrtine kreće serija kojom su preokrenuli. Najbolji je bio Schroeder sa čak 32 poena i 8 asista. Nakon toga nastavljaju nizati pobede. Sledili su Gruzijci koji su utakmicu prije skinulu favorita grupe Litvu. No uspeli su ih iznenaditi, nametnuli su brzi tempo i uspeli pobediti. Junak opet isti čovek Schroeder sa 23 poena. Protiv Izraelaca su prosuli ogromno vodstvo i na kraju promašili šut za pobedu, a nakon toga su uspeli limitirati Belinellia i dobiti i Talijane. Protiv Litve se igralo kao da se unapred znao rezultat i tu utakmicu su lagano izgubili.

Najbolji igrač im je naravno Nba zvezda Dennis Schroeder. Najbolji je strelac i asistent ekipe sa 23,6 poena i 4,6 asista u proseku. Sve ide preko njega, fokusiraju se na njegovu slash and kick igru i sposobnost završavanja oko obruča. Prate ga solidni Benzing koji je napokon pokazao nešto i Theis koji je i najbolji skakač ekipe sa 6,8 skokova u proseku. Fali im rotacije, ako nema Dennisa onda pati kreacija, no agresivnom obranom su uspeli stići do pobede.

Francuska

Francuzi su pretpreli dosta otkaza prije ovog prvenstva i čini se da je to uticalo dosta na njih. Ne igraju dobro, imaju previše dobrih bekova i teško je raspodeliti loptu među De Colom, Huertelom i Fournierom, a opet su tanki pod košem. No dobili su neke utakmice ne iskustvo, ipak imaju Diawa koji još uvek može odigrati jako dobru utakmicu.

Odmah na početku prvenstva šok za Francuze. Pred punom dvoranom domaćini Finci su ih iznenadili i Francuzi su krenuli s porazom. De Colo je promašio dva šuta za pobedu, jedan u regularnom delu, a jedan u produžetku. Naleteli su iduće kolo na Grke i našli su reprezentaciju koja je u još gorem stanju nego oni. No opet su skoro ispustili vodstvo, ali ipak su na kraju uspeli prelomiti. Najbolji je bio Lauvernge sa double double učinkom od 21 poen i 11 skokova. Prošetali su se pored Islanđana, a onda skoro sve pokvarili. Poljaci su ih vodili gotovo čitavu utakmicu, nekada i preko 15 razlike no uspeli su se vratiti. Huertel i Diaw su odigrali odlično na kraju i uspeli su izvući pobedu. Zadnje kolo su doživeli još jedan poraz od Slovenaca.

Junak pobede nad Poljacima Huertel je najkorisniji igrač ekipe, a njegov bekovski partner De Colo je najbolji strelac sa 15,4 poena u proseku. Fournier je dosta nekonstantan, zna ubaciti po 20 poena, a zna i razočarati kao protiv Slovenaca gde je zaradio isključenje. Bivši Partizanova Westermann igra bitnu ulogu s klupe, drugi je asisten ekipe i tu je za obrambene zadatke. Pod košem su Francuzi najranjiviji. Lauvernge im je najbolji skakač i prvi centar, no je ipak više četvorka, a s njim igra Diaw koji iako u godinama može pružiti dobre partije. Rotacija na centru im je puno manja nego na bekovima.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Eurobasket, najave mečeva 1/8 finala - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*