Eurobasket dan 3: Dominantni Gasol, prvi poraz Srbije!

Treći dan Eura doneo je i prvi poraz Srbije, i to u derbiju protiv čvrstih Rusa. Španci nastavljaju terorisati, Hrvati i Slovenci su izborili drugi krug, a Crgnogorci su se digli nakon početnog poraza.

Top 5 poteza:

Crna Gora – Mađarska 72-48

Crnogorci su brzo zaboravili jučerašnji dan i poraz od Španaca i danas su relativno lagano rešili Mađare. Od početka su uspostavili svoj ritam, a do poluvremenu su stekli i lepu razliku od 10 poena. U trećoj su konačno prelomili meč i prije početka poslednje četvrtine imali 20 poena prednosti. Zaustavili su najjače oružje Mađara, njihov napadački skok, te odigrali sjajnu obranu na njihova dva najbolja igrača Hangi koji je šutirao 3/10 za 8 poena, dok je Vojvoda uspeo ubaciti 20 ali uz loš šut 5/14. Kod Crnogoraca Vučević i Dubljević su ubacili svaki po 13 poena i bili najzaslužniji za pobedu.

Nemačka – Gruzija 67-57

Schroeder je odigrao još jedan sjajan meč i doneo svojim Nemcima drugu pobedu u takmičenju. Videli smo borbu dve totalno različite filozofije košarke. Nemci sa puno trke i šutiranja iz tranizcije, te Gruzijce koji vole spuštati loptu na centru i što više usporiti igru. Schroeder je gotov svaki puta kada je imao loptu stvarao višak, bio je neverovatan, a na kraju je ubacio 23 poena najviše na utakmici, a jedini problem su mu bile izgubljene lopte kojih je imao čak 9. Osim njega Benzing je ubacio 13 poena, a svi Nemci koji su igrali su upisali koševe. Kod Gruzijaca centarski pad Shengelia- Zaza je bio najraspoloženiji. Zaza sa 14 ubačaja i 8 skokova, a Shengelia je ubacio 12 uz 6 skokova, a i on je mučio muku s izgubljenim loptama kojih je imao čak 8. Druga pobeda za Švabe koji su ovime verovatno osigurale drugi krug.

Španija – Češka 93 – 56

Furija nastavlja dominaciju  pošto je u drugom kolu Grupe C deklasirala ekipu Češke – 93:56. Već nakon prve četvrtine i +19 bilo je jasno ko je pobednik. Dominirao je Pau Gasol koji je meč završio sa 26 poena, 8 od 9 šuta iz igre, 7 od 7 sa penala, uz 8 skokova i ukupan indeks od – 35. Rubio je dodao 17 poena, dok je Willy Hernangomez imao 9 poena i 10 skokova.

Grčka – Francuska 95 – 87

Derbi grupe A. Francuzi su kiksali prvo kolo, a iako im prolazak dalje sigurno neće biti upitan, ukoliko žele to prvo mesto u grupi danas su imali imperativ pobede. Grci su igrali protiv najslabije ekipa grupe, Islanda pa prema tome ne možemo uzeti to baš u obzir i reći da su u boljoj formi. I dalje je problem kemija u ekipi, kao i dosta izostanaka…

Francuzi su dobrom i ubedljivom igrom u Helsinkiju uspeli da se iskupe za poraz od Finske u prvom kolu, i savladaju Grke za prestiž u grupi. Grci su uglavnom jurili rezultat a imali su i preko 20 poena zaostatka. Najefikasniji u pobedničkom timu bili su NBA igrači – Žofri Lovernj i Evan Furnije sa po 21 poenom, dok je Nando de Kolo dodao 16. U ekipi Grčke istakao se Jorgos Printezis sa 22 poena, dok su po 15 postigli Nik Kalates i Kostas Slukas.

Rusija – Srbija 75 – 72

Srbija je doživela prvi poraz na EP, izgubivši u drugom kolu od Rusije sa 75:72 (18:21, 22:17, 18:18, 17:21).Previše oscijacija u igri ‘orlova’, slaba odbrana, i malo raspoloženih igrača u prvom poluvremenu, dala su krila Rusima da ovaj deo reše u svoju korist. U prvom poluvremenu nije bilo Bogdana Bogdanovića, sav teret je preuzeo Boban Marjanović, da bi se bek Kingsa probudio tek u nastavku meča.

Poput utekmice sa Letonijom, Srbija je i u ovaj meč ušla slabo, i igralo se u serijama. Dozvolila je Rusima da zagospodare terenom, da povedu, ali je Đorđević rotacijama i pre svega uvođenjem Marjanovića doprineo seriji za preokret Srbije. U nastavku gledamo Bogdanovo buđenje, ali i sličnu situaciju kao protiv Letonije – niti jednog ekstra raspoloženog igrača koji bi ga pratio. Rusi su to koristili i na krilima sjajnih Šveda i Vorončeviča došli do visokog vođstva. Srbija je na kraju imala šansu za produžetak, ali su sa linije penala bili neprecizni Bogdanović i Milosavljević.

Najefikasniji u selekciji Srbije bili su Boban Marjanović  sa 19 poena i 6 skokova i Bogdan Bogdanović sa 19 poena i 4 asistencije, dok je je Vladimir Lučić dodao 12.Rusiju je do pobede predvodio Aleksej Šved sa 22 poena i 4 uspešna dodavanja, dok su Timofej Mozgov i Nikita Kurbanov dodali po 11, a bili su zapaženi i u reketu jer su imali 8, odnosno 7 skokova.

Finska – Slovenija 78 – 81

“Janezi” nakon dobre predstave na otvaranju danas idu na najveće iznenađenje prvog kola, Fince. Domaćini su se predstavili u odličnom svetlu, hrabrom su predstavom skinuli Francuze nakon produžetaka i uz to dobili i novu zvezdu – Markannena.

Slovenci su imali problema sa Fincima, ali su dobili na kraju sa 81 – 78. Sa 29 poena i 5 asistencija predvodio ih je Goran Dragić, dok je na drugoj strani najefikasniji bio Markannen sa 24 poena.

Rumunija – Hrvatska 72 – 58

Nakon očajne predstave protiv Mađara u jučerašnjoj pobedi Hrvati su protiv domaćina trebali da imaju lakši posao. Verovatno najslabija ekipa ovog Eura Rumunji su im drugi protivnik. Aco će morati u ovoj utakmici probuditi svoje momke, jer predstava protiv Mađara je bila kriminalna, i u obrani i u napadu. Ovo bi ipak trebala biti puno lakša utakmica, idealna za podizanje morala pred jače dvoboje koji ih čekaju već prekosutra.

No, krenulo je loše po Hrvatsku, domaćin je otvorio serijom od 10-0, i time sve šokirao. Nakon tajm auta Hrvatska pravi seriju od 28-2, i preuzima konce igre i utakmice u svoje ruke. Bojan Bogdanović nije preterano ni zagrevao haubicu (uzao je osam šuteva), a uspeo je da sakupi 21 poen. Tri od četiri šuta pogodio je spolja što je dobar znak za Hrvate pred nastavak takmičenja. Dario Šarić je dodao 10 poena, ali je zaslužan i za potez večeri:

Do kraja utakmice Hrvatska je bez većih problema održavala stečenu prednost. Kada bi Rumuni zapretili povratkom smanjujući na 10-ak razlike, usledila bi trica Hrvata. hrvatski su reprezentativci susret okončali s daleko boljim postotkom šuta za tricu nego za dva poena. Pogodili su 12 od 20 šutova za tricu (60 posto), a samo 9 od 24 za dvicu (38 posto).

5 Trackbacks / Pingbacks

  1. Eurobasket 2017: Timovi, rezultati, izveštaji - Ostatak Sveta
  2. Eurobasket dan 4: Francuze čeka lagan posao, Grci i Gruzijci traže povratak na pobedničke staze - Ostatak Sveta
  3. Eurobasket dan 4: Dončić se probudio, Slovenci ne posustaju! - Ostatak Sveta
  4. Eurobasket dan 4: Fincima triler protiv Poljaka - Ostatak Sveta
  5. Revanš koji smo svi čekali - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*