Samo dva grada koja nisu u SAD dala više košarkaša u NBA od Splita

Izvor: Index.hr

HRVATSKA se može pohvaliti impresivnim brojem košarkaša koji su kroz povijest nastupali u najjačoj ligi svijeta. Ako zanemarimo SAD, više igrača je u NBA stiglo samo iz Kanade, Francuske i Srbije.

Među 22 hrvatska košarkaša koji su igrali u NBA-u čak sedam ih je rođeno u Splitu, što taj grad stavlja na visoko treće mjesto u svjetskim okvirima.

Korisnik reddita LukeMellow potrudio se sastaviti ljestvicu gradova širom svijeta (ali izvan SAD-a) u kojima su rođena najmanje tri košarkaša koji su zaigrali u NBA ligi. U obzir je uzeo samo mjesto rođenja, neovisno o tome gdje je igrao ili se razvijao kao igrač.

Tako se Split može pohvaliti čak sedmoricom igrača, što je impresivan podatak obzirom na veličinu grada i broj stanovnika u usporedbi s konkurencijom. Split su u NBA-u predstavljale legende poput Kukoča i Rađe te Tabaka i Šundova, kapetan Hrvatske Roko Ukić, a danas su tamo nove nade, Duje Dukan i Ante Žižić.

KK Jugoplastika: Godine koje su obojili u žuto

Toronto je s 10 NBA imena na vrhu ljestvice, a ispred Splita je još samo australski Melbourne, u kojem je rođeno devet NBA igrača, među kojima je i australski Hrvat Andrew Bogut.

Sedam NBA igrača, koliko i Split, dali su litavski Kaunas i kanadski Montreal, a slijede Beograd i London s po šest imena u NBA-u. Na ljestvici su još dva grada iz bližeg susjedstva. Mostar je u posljednjih nekoliko godina stigao do čak četvorice igrača u NBA-u, a toliko ih je dala i Ljubljana.

Od hrvatskih gradova još se samo Zagreb (Rudež, Giriček) i Šibenik (Dražen Petrović, Dario Šarić) mogu pohvaliti barem dvojicom igrača u odabranom društvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*