Zbogom ‘ptico’, letenje je disciplina za hrabre

Twitter / screenshot

Pre 16 godina, 18 avgusta, Larry Bird je rekao – zbogom! Rođeni pobednik, neverovatni šuter, šampion, uradio je to nakon 13 sezona (naravno sve je proveo u Bostonu), 24.3 poena, 10 skokova i 6.3 asistencije u proseku, 3 titule prvaka, 3 MVP nagrade, 3 MVP finala, 12 All Star nastupa…

Imao je ‘samo’ 34 godine kada je otišao.

Umesto nekih velikih priča, prenećemo delove sjajnog teksta Boldina Pokrajca, sa stranice Old School NBA, u kojem je Birda poredio sa Lebronom:

Najbolja krila u NBA: Larry Ptica ili Lebron Kralj?

Ofanziva…

Larry Bird, sa druge strane nije dobar već veličanstven šuter. Govorimo o igraču koji je osvojio takmičenja u brzom šutu za 3 poena bez da je skinuo trenerku sa sebe. U ovom delu igre je iznad Lebrona, a zamislite koliko bi tek bio iznad sa košarkom nove ere gde se šut za 3 poena crpi do infantilnosti. Ukoliko opet uzmemo u obzir činjenicu da je Bird teže dolazio do asistencije od Jamesa, shvatićemo da u organizaciji igre ništa ne zaostaje za Jamesom. Štaviše, mnogi iskreni ljubitelji košarke koji su posmatrali obe ere, smatraju Birdovu viziju igre u klasi Stocktona, Magica, Kidda. Ovde je jako bitno napomenuti da je James imao neuporedivo veći posed lopte u rukama, te da je uglavnom bio okružen igračima koji su se apsolutno podređivalji njemu, pa mu je još jednom bilo lakše da podiže broj uspešnih dodavanja. Sa većim posedom lopte u rukama, Bird bi nesumnjivo imao I mnogo više dodavanja.

Defanziva…

Treba napomenuti da je Bird igrao odbranu čitanjem igre I anticipacijom protivničkih poteza, dok se Jamesova odbrana više zasniva na njegovim maltene nadljudskim fizičim predispozicijama. Iz tog razloga James je bolju u odbrani 1 na 1, a Bird superiorniji u timskoj odbrani.

Bird je bio poznat kao neko ko je ostavljao sve na terenu, u svakoj utakmici, u oba pravca, što ga je koštalo zdravlja I limitiralo mu igru u poslednjim godinama karijere.

Dugovečnost, atleticizam i fizičke predispozicije…

Lebron James ovde ima ogromnu prednost… Larry Bird je u poslednjim godinama svoje karijere mučio veliku muku sa povredom leđa I to ga je znatno usporilo.

Godine kada se rađalo ‘martovsko ludilo’…

Mentalitet…

Igrač velikog samopouzdanja i košarkaš koji uvek želi da pobedi. Njegov fokus je neverovatan, a njegova predanost vanserijska… Bird je ipak više poverenja imao u svoje saigrače, nijednom u karijeri nije tražio izgovor bilo kakve vrste, i rođeni je pobednik.

Suština…

Od prvog do poslednjeg dana u dresu Seltiksa, Bird je gajio sve one sada već izgubljene vrednosti koje krase jednog šampiona. Sezonu pre nego što je došao u Boston Seltiksi su imali jedan od najgorih učinaka u regularnom delu sezone ikada, sa 29 pobeda i 53 poraza. Sa Birdom koji je predvodio tim u poenima, skokovima, ukradenim loptima i minutima Seltiksi su išli do učinka od 61 pobede i 21 poraza, što je 32 pobede više nego prethodne sezone. Teško da je ijedan ruki u istoriji košarke izvršio veći uticaj na svoj tim.

Bird jeste dobio pomoć u vidu Parisha i Mchale-a ali to nije veća pomoć od one koje je imao Lebron. Štaviše. Bird je u svakom trenutku verovao svom timu i činio saigrače boljima. Bird je bio šampion 3 puta u eri koja je imala Magica Johnsona, Jabbara, Juliusa Ervinga, Mosesa Malonea, George Gervina..pa i mladih snaga koje su tek nailazile uključujući i Jordana i ekipu.

Birdu nisu trebale godine da postane šampion, on je uzeo tim i napravio ga šampionskim. Zbog svoje manijakalne požrtvovanosti i ostavljam-sve-na-terenu stila igre, mnogi su ga upozoravali da će mu karijera biti prebrzo gotova. Nije se obazirao. Igrao je kroz bol, kroz povrede, kroz strah i uvek je pobeđivao. Da je slušao doktore, karijera bi bila duža i imao bi više titula. Nije želeo, i bio je u pravu. Da je izabrao drugu sredinu imao bi još koju titulu. Nije želeo, i bio je u pravu. Bird nije pričao o polomljenoj šaci, već je igrao utakmice nakon što je celu noć spavao u bolnici sa protezom na kičmi. Bird nije napuštao teren, već je igrao sa potresom mozga i postizao po 30 poena. Bird nije imao meltdown, već je dao 9 od 10 šuteva Dominiku Vilkinsu u poslednjoj četvrtini za prolaz u 7. Utakmici druge runde istoka. Na kraju krajeva, Birdu nikada za poraz nije bio kriv niko drugi osim njega samog. To su stvari koje čine ultimativnog šampiona.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*