Real u potrazi za ‘novim Dončićem’

Foto: Real Madrid / FIBA

Izvor: Vladimir Stanković, KOŠ magazin

Real Madridu se dva puta pozlatilo “pecanje” na Balkanu. Prvo je “ulovio” Crnogorca Nikolu Mirotića, druga perla bio je Slovenac Luka Dončić. Obojica su danas u NBA, posle dubokog traga koji su ostavili u “kraljevskom klubu”. Izgleda da se Madriđanima usladio lov na talente širom Balkana pa i polsle odlaska Dončića u Dalas imaju nekoliko talenata sa naših prostora.

Mario Nakić. Ima 17 godina, visok je 1,99, u Madridu je od 2015. kada je stigao kao kadet. Već je debitovao u prvom timu, igrao je u poslednjem kolu prethodnog prvenstva protiv Gran Kanarije. Bio je MVP juniorskog turnira Evrolige u Minhenu sa prosekom od 15,3 poena, 5,8 skokova i 3,3 asistencije. Ima odličan šut i igra dobro u odbrani. Ima košarkaške gene, otac Ivo bio je svojevremeno istaknuti igrač Partizana i Cibone.

Boris Tišma. Novi šampion Evrope u Novom Sadu sa Hrvatskom u kategoriji do 16 godina. U Madridu je od 2015, stigao je iz KK Dubrava iz Zagreba. Visok je 2 metra. Brz, dobar šuter, spretan u duelu “jedan na jedan”. Predviđaju mu debi u prvom timu naredne sezone.

Tristan Vukčević. Grk sa srpskim pasošem. Ima 15 godina, visok je 2,07. Stigao je letos iz Olimpijakosa. Takođe ima košarkaški pedigre, otac Dušan Vukčević igrao je u više evropskih ekipa, među njima i u Real Madridu u sezoni 2001/02. Smatra se jednim od najvećih talenata evropske košarke. Brz je, ima “laku ruku”, može da skoči. Srbija i Grčka “biju” se za čiju će reprezentaciju igrati.

Stefan Vukčević. Još jedan mladi Crnogorac, rođen pre 15 godina u Podgorici. U Madridu je od 2016. Prošle sezone na jednoj utakmici kadeta imao je indeks vrednosti 60! Dao je 38 poena, uhvatio 25 lopti, podelio 7 “rampi”. Sa 2,04 igra na poziciji krilnog centra, brz je, spretan u igri licem ka košu.

Urban Klavžar. Novi Slovenac u Madridu, stigao pre neki dan. Ima samo 14 godina, visok je 1,84 m, ali je na EP juniora Novom Sadu, iako najmlađi  na prvenstvu, bio je vrlo zapažensa 8,3 poena i 3,1 asistencijom. Igra na poziciji pleja. Protiv Crne Gore je imao 21 poen, 5 skokova i 4 asistencije.

Urban Klavžar

Dino Radončić. U odnosu na pomenute on je sa 19 godina već “veteran”. Celu prošlu sezonu proveo je u prvom timu ili oko njega, ali će narednu provesti u Burgosu na pozajmicu. Visok je 2,02, igra na poziciji krila, ima odlične fizičke predispozicije. Iako je rođen u Zrenjaninu odabrao je da igra za Crnu Goru, odakle mu je otac, nekladašnji rukometaš, i već je bio seniorski reprezentativac.

Osim pomenute šestorke sa prostora eks-Yu, Real u mlađim kategorijama ima još nekoliko igrača od kojih se mnogo očekuje. To se pre svega odnosi na Usmana Garubu, 16-godišnjaka koji je stigao u Madrid 2013. Iako su roditelji poreklom iz  Nigerije, on je rođen u  Španiji. Ima ogroman skakački potencijal (16,3 poena u Novom Sadu,  12,3 skoka, indeks vrednosti 25,4). Ogroman potencijal.

Mateo Spanjolo je Italijan, ima 15 godina, visok je 1,91, došao je iz rimske Stella Azzurra. Na jednoj utakmici kadeta 2016. dao je 78 poena! Idoli su mu Miloš Teodosić i Vasilis Spanulis.

Konstantin Kostadinov je Bugarin, dakle još jedan Balkanac. Ima 15 godina, visok je 1,99. Došao je 2016, na mini-kupu u Vitoriji 2017. bio je MVP sa indeksom vrednosti 19,6. Snažan, tehnički više nego solidan, dobar skakač.

Melvin Pancar je Šveđanin, ima 18 godina, visok je 1,90. Debitovao je za prvi tim prošle sezone protiv Fuenlabrade. Došao je 2016. Iz tima Solna Vikings. Igrao je za filijalu Reala u EBA ligi sa  prosekom od 11,1 poena, 3,3 skoka i 2,8 asistencije. Igra na poziciji pleja.

Da u podmlatku ne budu samo stranci pobrinuo se Golden Dike, 17 godina, 2,01. Poreklom je iz Malage, došao je u Madrid 2016. Standardni je član mlađih selekcija Španije

U celoj istoriji Real Madrida samo su trojica igrača formiranih u klubu prebacila 100 utakmica u prvom timu: Ismael Santos (292), Hose Lasa (161) i Eduardo Sonseka (129). Nedostatak talenata iz sopstvenih redova nadoknađuje se kupovinom širom Evrope a omiljeni region je, očito, prostor bivše Jugoslavije.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*