Novo pravilo: NBA treneri kao teniseri!

Screenshot/Youtube

NBA liga od naredne sezone uvodi novine, a jedna od njih je uvođenje challenga koji će moći da koriste treneri. Druga novina je omogućavanje Centru za pregledavanje snimki da sami odluče proveriti da li je igrač nagazio na liniju za tri poena ili je ispustio loptu iz ruku pre isteka vremena, bez da to od njih zatraže sudije.

Da bi uputio izazov, trener će morati iskoristiti time-out, ali ako se ispostavi da je bio u pravu, zadržat će pravo da ponovno iskoristi taj isti time-out. Zatraži li pregled, a nema time-out, kaznit će se tehničkom. Tokom naredne sezone će kraj terena postojati i “administrator”, koji će biti zadužen da poboljša komunikaciju između sudija na terenu i ljudi u centru za ponovljene snimke.

Slična pravila postoje već u američkog fudbalu i u tenisu gde igrači individualno imaju pravo da traže challenge.

Čelnik NBA Adam Silver rekao je medijima da se razmišlja i o promeni pravila  o zabrani pregovora klubova i igrača izvan prelaznog roka jer ga se ionako niko ne pridržava. Na primer i ove su godine i pre početka free agencyja procurile informacija o dogovorenim prelascima, poput onog Kembe Walkera u Boston ili Kevina Duranta u Brooklyn.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*