Dan 2: Crna Gora se brukala na derbiju, Giannisu ‘samo’ 16 minuta!

FIBA

Drugi dan Prvenstva otvoren je derbijem Australija i Kanade. Dvije podjednake reprezentacije dale su nam fanastičnu utakmicu. Australija je vodila od početka, a do drugog poluvremena napravili su zalihu od 12 poena.Prednost je išla čak do +17, no Kanađani preokreću u trećoj dionici. Na kraju Australija u posljednjoj četvrtini ipak dolazi od uvjerljive pobjede. Delly je bio najbolji sa 24 poena, a s druge strane Birch je ubacio 18.

Ljepotica otvaranja pripala Australiji

Netom nakon Australaca i Kanađana na teren su izašli momci Ace Petrovića. Brazil je igrao protiv Novog Zelanda, a nakon početnih problema stižu od pobjede. Do odmora smo imali egal utakmice, a Novi Zeland je čak i vodio na kraju prvog dijela. Iz svlačionice izlazi neki “drugi” Brazil i furioznom trećom četvrtinom dolaze do pobjede. Dopustili su samo 12 poena, dok su ubacili 28. Novo Zelanđani su se pokušali vratiti, no nije bilo snage i Brazil mirno privodi utakmicu kraju. Završilo je 102-94 za Acine momke.

Veterani su predvodili Brazilce, bivši NBA igrač Leandro Barbosa je ubacio 22 poena, dok je Garcia dodao 14. Felicio i Varejao su bili napadački dosta loši, no svoj posao su odradili u obrani. Felicio je imao 13 skokova, a Varejao 8. Na drugoj strani Webster je ubacio 18 poena, dok je Fotu dodao poen manje.

Očekivano Turska je došla do lagane pobjede protiv Japana. Uspostavili su dominaciju od prve četvrtine u kojoj su dopustili samo 12 poena, a ubacili su 16 više. Priči je praktički već ovdje bio kraj, a Turci su odradili posao dok kraja i došli do 86-67 pobjede. Pozitivna vijest je i da su odmorili Wilbekna koji nije niti ulazio u igru, a njegov dio posla odlično je odradio Mahmoutoglu koji je ubacio 17 poena. Isti broj je stavio i Ilyasova, ali je dodao i 9 skokova. Rui Hachimura, najveća zvijezda Japana, ubacio je 15 poena uz 7 skokova, dok je Fazekas dodao 15 uza 6 skokova.

Grci su bili prejaki za selekciju Crne Gore. Na kraju je bilo ubedljivih 85 – 60, što je donekle pokvarilo debi Crnogoraca na Svetskim prvenstvima.

Giannis i Grci su krenuli silovitu, nakon prve četvrtine bilo je 17 – 9, dok je poluvreme bilo još ubedljivije (42 – 16) i bila je to katastrofa u najavi. Nešto bolje Crna Gora je izgledala u trećem periodu kada su igrači zaigrali angažovanije i koliko toliko parirali razigranom rivalu. No, to nije bilo dovoljno za nešto više od smanjenja razlike za časniji poraz.

Giannis Adentokoumpo je za 16 minuta dao 10 poena koliko je imao i na poluvremenu, dok je najefikasniji bio Printezis sa 16 postignutih poena. Centar Jorgos Papaianis je ubacio 15, uz 9 skokova, a na drugoj strani je najviše poena postigao Nikola Vučević sa 12 poena, dok je uz njega jedini dvocifren bio Petar Popović sa 11 poena.

U derbiju prvog kola svoje grupe, Francuzi su na NBA pogon savladali Nemačku:

Fournier rešetao, Gobert spustio rampu!

Do lagane pobede na startu stigli su i Amerikanci. četa Gregga Popovicha savladala je Češku sa 88 – 67 u svojoj prvoj utakmici na Svetskom kupu u Kini.

Najefikasniji kod SAD bio je Donovan Mitchel sa 16 poena, Barnes je dao 14, Walker 13, dok je Tatum završio sa 10 poena. Popovich je pružio šansu svim igračima, a najmanje vremena na parketu su proveli centri. Saigrač Nikole Jokića Mason Plumleee je odigrao samo pet minuta, dok je Brook Lopez dobio nešto manje od deset minuta. Da će neko biti žrtva ‘skraćene’ minutaže za NBA prilike, najavio je još ranije Popovich.

Znate, kada meč traje 48 minuta, vi imate dovoljno vremena da na teren pošaljete sve igrače koje želite. Kada su pravila drugačija i igra se 40 minuta, onda već morate da donesete neke odluke jer je veoma moguće da neće igrati svi igrači“, izjavio je Greg.


Rezulatati:

Australia – Kanada 108-92

Novi Zeland – Brazil 94-102

Turska – Japan 86-97

Dominikanska Republika – Jordan 80-76

Senegal – Litva 47 – 101

Grčka – Crna Gora 85 – 60

Češka – USA 67 – 88

Njemačka – Francuska 74 – 78


 

1 Trackback / Pingback

  1. SP 2019: Srbija osigurala prolaz, Kinezi u suzama - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*